親子旅遊

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

今天是第二日返工, 終於有點時間寫d意見.

1) 離開飛機辦理入境手續前, 最左邊(left hand side)有部櫃員機, 姐妹們可先噤錢至出境. 唔噤都唔怕, 出咗閘離遠少少近廁所附近都有部櫃員機. 按圖指示, 噤 plus 標誌就無問題.

2) 我們是包部wish七人的士入墾丁, 司機好細心+體貼, 沿路要經好多小路至可以上高速公路, 我哋就是怕麻煩包車算啦, 都係TW3,500, 玩8個小時(司機話可超時1.2小時, 最緊要玩得開心喎). 結果我們先到恒春食甜品(雪糕+美味PIZZA), 再於墾丁放底行李, 去咗砂島~貓鼻頭~鵞鑾鼻公園(要入場費, 憑學生証半價)~白砂灣海灘~關山睇日落(記得要帶蚊怕水, 好多蚊)~漁港吃海鮮料理(4人TW1,340)~出火放煙花. 沿途司機有講解, 每到一個景點佢都有介紹, very good.

3) 其實唔需要出wifi咭, 因為高雄同墾丁民宿有免費wifi, 可任用. 另外高雄好多大商場可以連接wifi架.

4) 出電咭手續好麻煩, 要填好多資料, 因為包車司機話幾年前有人用電話咭做非法事情, 所以現在出咭好嚴.

5) 鑒於墾丁天氣時好時壞, 浪很大, 所以取消了任何水上活動, 結果好悶地渡過了2天, 去了海生館, 同jar電動電單車, 都幾好玩.

6) 我們在墾丁大街臨上公車的站頭(美協飯店前)買了海生館coupon, 但到海生館前要先到票務處換入場卷才可進場啊!

7) 在墾丁搭共車都方便, 而且分段收費, 由海生舘回恒春亦只是TW26一程, 不過落車時要交還張發票俾司機叔叔.

8) 另外, 在海生館回恒春時, 巴士司機誤時, 結果等咗45分鐘, 其間好多計程車主動上前叫你車, 我哋又唔趕時間, 佢D車又舊, 無啋佢.

9) 記得有細路就帶埋張學生証, 憑學生証買飛有優惠.

10) 夜晚行墾丁大街時一定一定要帶備膠袋裝垃圾, 因為台灣收垃圾要付錢, 所以無人會放個垃圾筒搵自己笨. 垃圾就返回民宿處理吧.

11) 行夜市唔好行六合夜市, 搵遊客笨, 條街又短又黑. 我哋經包車司機介紹去咗瑞豐夜市(唔知有無記錯), 好多嘢睇, d嘢又平, 無介紹錯耶.

寫住咁多先, 記得再補.

fatmth    發表於 13-9-2 11:28

男爵府

maywei 發表於 12-8-23 15:38

1) 離開飛機辦理入境手續前, 最左邊(left hand side)有部櫃員機 ...
我睇旅遊覽書都話瑞豐d嘢比六合平好多!

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

回覆:高雄墾丁小小的有用資料

我係墾丁大街夜晚d檔度問可唔可以幫忙掉垃圾,未試過被拒絕喎!我去過兩次墾丁,兩次都係

琪怪媽  剛回來兩星期, 導遊教可給檔D人掉, 沒問題的, 一係入便利店內掉  發表於 13-7-14 22:28
琪怪媽  剛回來兩星期, 導遊教可給檔D人掉, 沒問題的, 一係入便利店內掉  發表於 13-7-14 22:26
mars.lam  其實只係因為台灣人都好nice :)  發表於 13-5-21 01:01
maywei  哦! 我地無開口, 不過就唔見有垃圾筒.  發表於 12-8-23 17:48

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 pennyma 的帖子

平唔平就唔知, 因為無比較過, 但係問過六合夜市一個普通旅行袋, 比紅白藍好少少, 開價TW650, 約HK$162, 我so都唔so佢, 反而瑞豐價錢比較平實, 公仔T-Shirt 都係講緊TW30/件 = HK$75.

大宅

我問過由高雄去墾丁4人包車要 NT1600, 咁包8小時咪仲抵D? 可以分享包車資料嗎?謝

男爵府

我上星期剛剛去過墾丁, 去程由左營搭巴士, 因為沿途可看風景. 其中一天我地包車9小時, 去咗好多地方, 只是NT$2500. 個司機好好人, 所以回程返左營高鐵站, 我都搵佢車我地, 佢收NT$1500. 大家記住勁搽防曬呀! 我而家真係成個賓賓咁呀!

伯爵府

Maywei,

Can u pls give me your driver's contact, thanks.

maywei  已pm俾你, please check.  發表於 12-8-27 11:49

伯爵府

Ruby,

Can u pls give me your driver's contact, thanks.

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:zxzx 的帖子

我有空開電腦打俾你

伯爵府

好媽媽勳章

還有恒x銀行於18/8的匯率, TW20,000 = HK$5,253.34 ($30 Fee)

大宅

引用:我上星期剛剛去過墾丁,+去程由左營搭巴士,+

原帖由 ruby 於 12-08-23 發表
我上星期剛剛去過墾丁, 去程由左營搭巴士, 因為沿途可看風景. 其中一天我地包車9小時, 去咗好多地方, 只是 ...
可以PM 我包車司機資料嗎?

男爵府

引用:Quote:原帖由+ruby+於+12-08-23+發表我上星

原帖由 MrandMrs 於 13-02-04 發表
可以PM 我包車司機資料嗎?
Please check pm

大宅

引用:Quote:原帖由+MrandMrs+於+13-02-04+發表可

原帖由 ruby 於 13-02-07 發表
我都想要包車司機資料呀〜thx thx

男爵府

引用:Quote:原帖由+ruby+於+13-02-07+發表Please

原帖由 happyfamilyday 於 13-02-07 發表
我都想要包車司機資料呀〜thx thx

大宅

我都想要包車資料呀, 我22號去, 而家都未book 添 , 怕唔怕架?

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:今天是第二日返工,+終於有點時間寫d意見.1)

原帖由 maywei 於 12-08-23 發表

1) 離開飛機辦理入境手續前, 最左邊(left hand side)有部櫃員機 ...

大宅

回覆 maywei 的帖子

你好, 可以給我租車的資料嘛? 有勞!!

男爵府

回覆 maywei 的帖子

我都想要包車資料呀, 我march去,thanks

大宅

ruby 發表於 13-2-7 20:10

我都想要包車司機資料呀 !

伯爵府

好媽媽勳章

各位, 已PM ed.

首頁
12345...10