夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

....放過我啦.../_\

為左今年過年初一果日,我冇係99屋企食晚飯 (我果日有上去拜年,坐左幾粒鐘),跟住99打我小報告,話我上去只係得一得就走,唔留食飯呢單野,我阿爸阿媽罵同鵝到而家!先前就阿媽罵,到而家阿爸上來鵝!我覺得好煩呀!

做人做物駛唔駛咁?!我老公夠2年冇上過去拜年 (我果邊),乜野大節都係就晒去男家,佢永冇去番我果邊食,咁我係唔係要搵番人罵佢呀?不公平!佢唔上去拜年就冇野,我買晒禮上去坐幾粒鐘唔食飯就比人話成2個月!

仲有就係我阿媽,將呢d 野唱行晒比d 親戚姨媽姑姐知,駛唔駛咁呀~~~我覺得好煩呀! :-( :-( :-(
淡而無味

男爵府

Re: ....放過我啦.../_\

總之我會記住99過我一楝呢單野。

另一樣煩係,我阿媽迫我同我99一齊住! :-( :-( :-(
淡而無味

複式洋房

妳已經有妳自己的家庭, 所以最終決定都係妳和妳老公。唔好為左第三者意見而煩啦。
妳阿媽其實係咪想借住話妳, 而希望妳老公上去佢度呀?

大宅

你都幾慘,亞媽唔企係你果邊~~ :-(

99已經煩啦,亞媽仲唔撐自己,又真係幾唔開心~~~

男爵府

CakeTang 寫道:
妳已經有妳自己的家庭, 所以最終決定都係妳和妳老公。唔好為左第三者意見而煩啦。
妳阿媽其實係咪想借住話妳, 而希望妳老公上去佢度呀?

絕對唔係,舊年中秋,我阿媽係一個早上打左幾次電話比我,留言話:阿x (我老公稱呼)中秋唔上來食冇所謂架,但你一定要上99度食!
淡而無味

複式洋房

Sadness 寫道:
絕對唔係,舊件中秋,我阿媽係一個早上打左幾次電話比我,留言話:阿x (我老公稱呼)中秋唔上來食冇所謂架,但你一定要上99度食!

咁樣樣.......聽落妳阿媽都好緊張妳99對妳和妳父母的印象
o咼。會唔會係怕被人話唔教女呀? 我阿媽有時都會咁同我講, 叫我嫁左就樣樣都忍下, 唔好下下搏咀, 免得被人話佢唔識教女。

男爵府

咁樣樣.......聽落妳阿媽都好緊張妳99對妳和妳父母的印象
o咼。會唔會係怕被人話唔教女呀? 我阿媽有時都會咁同我講, 叫我嫁左就樣樣都忍下, 唔好下下搏咀, 免得被人話佢唔識教女。

咁我唔知我99仲有冇打咩小報告,因為我逢大時大節都有上去或出去食,雖然99一見到我黑面,但我都有照叫佢,食飯叫人,其餘時間都係唔出聲,保持笑容(因為我99係唔會同你講野,成晚黑面,佢d 女亦唔會so你,我同佢d 外孫玩,我99又啤又唔like,咁我仲有咩好做?咪唔出聲捱果幾粒鐘)

咁我真係有時係唔會去佢地d 飯局聚會,我一定比老公番,咁耐以來,我都冇阻過佢一家團聚,而我人唔到禮都會到,又燕窩又生果等,仲想我點?!

上去見99大人,佢又黑面又下馬威,唔上去佢又怨,我可以點?
淡而無味

男爵府

我承認我真係好唔鍾意、極憎同嬲我99,但我係佢地成家面前,係唔會用言語頂撞佢地(因為我一出聲就係我唔o岩),總之係做好本份,比面老公做戲幾粒鐘。仲想點?大家見得咁唔開心,唯有見少d 囉,冇緣份就係冇,強求都冇用。

我真係好想佢地放過我,我自己都有好多野煩,做完一日工作返到屋企個人都好倦,咁比我休息下都好掛,點解咁都唔比,仲要上來鵝鵝鵝!
淡而無味

複式洋房

Sadness 寫道:
咁我唔知我99仲有冇打咩小報告,因為我逢大時大節都有上去或出去食,雖然99一見到我黑面,但我都有照叫佢,食飯叫人,其餘時間都係唔出聲,保持笑容(因為我99係唔會同你講野,成晚黑面,佢d 女亦唔會so你,我同佢d 外孫玩,我99又啤又唔like,咁我仲有咩好做?咪唔出聲捱果幾粒鐘)

咁我真係有時係唔會去佢地d 飯局聚會,我一定比老公番,咁耐以來,我都冇阻過佢一家團聚,而我人唔到禮都會到,又燕窩又生果等,仲想我點?!

上去見99大人,佢又黑面又下馬威,唔上去佢又怨,我可以點?

咁妳阿媽知唔知道妳哩個情況呀?
妳知唔知點解妳99會咁對妳o既? 會唔會係得妳老公一粒仔, 佢覺得個仔好似俾人搶左咁呀? 我阿婆對我舅母都係咁架。

複式洋房

我 D 情況同妳都好似, 不過就無妳咁差, 但我就完全明白妳的感受, 為有當自己係大明星, 每次上去99度, D 演技要一次比一次精湛, 每個星期打一次電話比99, 問候下佢, 炸傻都好啦,希望妳的情況會有改善, (但有時對方係生番, 妳都真係無計) :-(

男爵府

咁妳阿媽知唔知道妳哩個情況呀?
妳知唔知點解妳99會咁對妳o既? 會唔會係得妳老公一粒仔, 佢覺得個仔好似俾人搶左咁呀? 我阿婆對我舅母都係咁架。

我阿媽知又如何?佢話人地生左個仔出來比我拿左去喎,所以人地咁對番我係應該喎,我受99氣係對架喎,我嫁得入去,應該係比佢地"糟質",所以佢死迫我係都要我同番99住!

其實我以前都有post過上來呻我99 d野。唉....一匹布咁長....
淡而無味

男爵府

妳知唔知點解妳99會咁對妳o既? 會唔會係得妳老公一粒仔, 佢覺得個仔好似俾人搶左咁呀?

1. 拍拖果時,見左佢頭2-3次,我做足晒應有的禮貌(送禮、入屋叫晒人、唔該前唔該後),又有同佢介紹自己同佢講野,但係佢唔抽唔睬,黑面,我有同佢個仔講:我感到你媽唔係好like我,但佢話佢阿媽慢熱。

2. 拍拖夜d 番,就鵝個仔,又叫佢唔好成日去街,就算去,早d 送我番屋企或者送我塔車就好走。

3. 逢情人節、聖誕、乜節物節,都一定要番去食飯。

4. 同檯食飯,你同佢講野,佢唔so你,係要搵佢個仔傳話,搵個仔來答你。如果坐埋一齊,佢用"背"得住你。

5. 佢d 外孫生日,買野比d 小朋友,叫佢地唔好掂我d野,叫佢地走開。買野比佢,多謝預佢唔會講,佢係唔望唔睇,黑面,擺埋一邊唔拿。

6. 同佢去飲茶,又夾野比佢食,又倒茶比佢飲,又有同佢講野,佢番到屋企同d 女講我唔理佢唔出聲。

以上呢d只係小部份,我前年結婚時,我同自己講過,我豪埋結婚果日比佢,就真係睬你都傻....之前我成日為左佢阿媽,搞到好唔開心,成日問點解點解,又喊...情緒好差,呢d野佢老人家會知咩?所以我做又做過了,都係咁既時候,我覺得大家見少d 會舒服好多,以及冇咁影響到我同老公之間的關係。
淡而無味

子爵府

Sadness

你好慘呀...下下都針住你個99...總要係d小是上, 好煩呀真係, 你要搵d野發洩下, 唔係真係因為個99搞到自己精神分裂...

子爵府

好媽媽勳章

基本上...我覺得個問題唔再係你奶奶到啦...你奶奶衰...已經係注定左...無得改變...而家問題係...係你父母到...如果奶奶衰極...你都係過時過節見到佢...但係而家係你父母哦你...你煩係煩呢樣...你阿媽咁同你講...係咪佢自己都係咁受奶奶氣...或者你阿哥比你阿嫂搶左去...佢覺得你應該都要感受下呀...佢地講咪由得佢地囉...哦咪又得佢地哦囉...你越介意...越聽...咪越唔舒服...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

3. 逢情人節、聖誕、乜節物節,都一定要番去食飯
->99就話無法姐, 你老公明知你返去禁痛苦,連情人節都要你番去 你同你老公洗下腦好d喎, 兩個人(或連bb)一家人出去休息.專重下你.

男爵府

onon1022 寫道:
基本上...我覺得個問題唔再係你奶奶到啦...你奶奶衰...已經係注定左...無得改變...而家問題係...係你父母到...如果奶奶衰極...你都係過時過節見到佢...但係而家係你父母哦你...你煩係煩呢樣...你阿媽咁同你講...係咪佢自己都係咁受奶奶氣...或者你阿哥比你阿嫂搶左去...佢覺得你應該都要感受下呀...佢地講咪由得佢地囉...哦咪又得佢地哦囉...你越介意...越聽...咪越唔舒服...

我阿媽同我阿爸結婚時,佢99同62已去了,跟本佢就冇受過99氣,相反係我阿爸受外母氣。我只有一個細路,冇阿哥家姐,咁佢只係識睇人得一粒仔當係寶,咁佢夠得我一粒女啦,又唔見佢當我係寶?!

佢地兩個,戚起條根要話同罵,一係就晨早上來或者夜晚九點幾十點突然殺上來你度嘈同鵝,比著你煩唔煩先?
淡而無味

別墅

yfshum 寫道:
我 D 情況同妳都好似, 不過就無妳咁差, 但我就完全明白妳的感受, 為有當自己係大明星, 每次上去99度, D 演技要一次比一次精湛, 每個星期打一次電話比99, 問候下佢, 炸傻都好啦,希望妳的情況會有改善, (但有時對方係生番, 妳都真係無計) :-(

兒童是世界上最快樂的人兒。

別墅

我係男人都支持妳唔同99住!

兒童是世界上最快樂的人兒。

大宅

比我會唔開門比呀爸呀媽囉, 父母都無面俾! 再嘈登報脫離關係!!! 至於99, 我真係采佢都傻...

大宅

點解禁得意0既?媽咪都唔幫自己個女0既?
我次次同媽咪講我男家0的0野,我媽咪一定幫我0架…

首頁

尾頁

跳至