樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想買其中一個,哪個較好?仔仔已在灣仔讀書, 兩個地方都有校車,謝謝各位給意見!

男爵府

引用:想買其中一個,哪個較好?仔仔已在灣仔讀書,

原帖由 meili 於 12-08-28 發表
想買其中一個,哪個較好?仔仔已在灣仔讀書, 兩個地方都有校車,謝謝各位給意見! ...
好似海怡會所好d。

伯爵府

杏花村好D,因為有MTR,如果住海怡,要成日預塞車時間呀﹗

洋房

我而家住杏花村,以前係香港仔返工,超討厭要過香港仔隧道,覺得杏花村好好住,環境清静,有海景, 但會所就有等於冇,但游水去柴灣都ok, shopping 可以去太古。

男爵府

回覆 mmoo5oo 的帖子

我就认为实用率很重要,价钱差不多,我有兴趣看看,买日常用品方便吗?

男爵府

回覆 mmoo5oo 的帖子

什么座数及方向好呢?我想要三房两厕,不同的尺数都有三房,怎样分呢?

男爵府

回覆:meili 的帖子

兩邊我都住過。

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

男爵府

回覆 妤妤 的帖子

可以分享一下兩地的優缺點嗎?謝謝你

子爵府

海怡有較多唔同尺數單位選擇,上800、900、1000尺等,空氣好,出入不方便,祇有巴士無小巴。地鐵要再過幾年才有,到時樓價可能平過現在。

annaanna  點解過幾年有地鐵,樓價會平過依家呢?  發表於 12-8-31 09:42

男爵府

回覆 reverof 的帖子

我都等便宜的时机,先看看不同的盘

大宅

回覆:杏花村與海怡半島三房單位的比較

I also considered both and bought south horizons. From news, Hang hua is dangerous when it is typhoon. In south horizons, typhoon 10 n I walked down and it was still safe and just felt more windy.

I guess future potential of south horizons is better after the mtr since it only takes 15 min to admiralty. Guess can attract those working in admiralty and central to move in.

Clubhouse is super good with very low cost facilities and classes for kids.

男爵府

回覆 kellyfan 的帖子

thanks for your opinion. I am consider to buy and want to have a look for some more flats.

男爵府

引用:回覆+妤妤+的帖子 可以分享一下兩地的優缺

原帖由 meili 於 12-08-29 發表
回覆 妤妤 的帖子

可以分享一下兩地的優缺點嗎?謝謝你
可以,等一等我同你分享。

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

男爵府

回覆 妤妤 的帖子

我正在找海怡三房, 想收集多一些意見

男爵府

引用:回覆+妤妤+的帖子 我正在找海怡三房,+想收

原帖由 meili 於 12-09-01 發表
回覆 妤妤 的帖子

我正在找海怡三房, 想收集多一些意見
其實你 budget 幾多?大部分海怡單位都係三房,700 to 800 sq ft, 九百幾已經四房。

大宅

回覆:meili 的帖子

Around 5.5-6.5 m for three bedroom in sh I feel... Except best view n very high

男爵府

回覆 妤妤 的帖子

大約能買600萬或以下

男爵府

回覆 kellyfan 的帖子

quiet and comfortable. the budget around 6m

男爵府

引用:回覆+妤妤+的帖子 大約能買600萬或以下

原帖由 meili 於 12-09-01 發表
回覆 妤妤 的帖子

大約能買600萬或以下
以 $6M budget, 現時的樓價計,你可以買 700-800 呎的三房兩厠單位。海怡三房如果是 750 呎以下稱兩房半,個細房不太好用。700 to 800 尺單位的主人房都好大。但如果你要買 750 尺以上的,現時來說都是較低層單位,可主力看 769 尺,幾好用。

男爵府

回覆 妤妤 的帖子

最近有AGENT介紹16座C單位, 但沒有樓看, 另外20座E單位, 價錢相若, 你覺得哪一個單位較好呢?

首頁

尾頁

跳至