嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

會相隔幾耐再追第二個?

有兩個bb的媽媽, 兩個小朋友年齡相差幾遠呀??
生兩個經濟負擔是否很重呢? 仲有照顧的問題? 是否自已湊好d呀?
嘻! 太多問題, 可否分享下

洋房

Re: 會相隔幾耐再追第二個?

大女同細女相差31個月,兩個都係自己湊,不過有媽媽幫手,但都好辛苦.當然經濟負擔就重好多啦!但我覺得有兩個始終好過一個,起碼佢地有個玩伴,小朋友當然喜歡跟小朋友玩啦,唔通同我玩煮飯仔咩.同埋有仔記得"陳"嫩生,收身都快D.

別墅

肥豬包包, 唔該晒你的意見呀!
如果再生多一個, 我就唔做野, 做全職媽咪, 咁家庭收入就少左, 而支出又多左. 我都是想小朋友可以有較佳的生活質素, 所以仲諗緊. 而我本身身體麻麻, 所以如果要生, 最少都要一年之後先ready. 咁如果順利成功懷孕, 細果個出世時, 大果個都成4歲了.

水晶宮

好媽媽勳章

我大B 03年9月24日出世,細B預產期06年9月23日.
我由3月開始都冇做野,打算做返一兩年全職媽媽.經濟一定有多少壓力,冇得見到乜鍾意都買.

不過我覺得第二胎應該唔多唔少都會買小好多野(除左奶粉尿片).

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

畀面勳章

大仔同二女相差1年8個月~兩個都係自己湊~但都好辛苦.當然經濟負擔就重好多啦!但我覺得有兩個始終好過一個,起碼佢地有個玩伴,小朋友當然喜歡跟小朋友玩啦,唔通同我玩煮飯仔咩.同埋有仔記得"陳"嫩生(Me 2)
小魔怪係2004年11月28日出世la~~~9個月先識坐定定~12個月先識爬爬 ~14個月先識放手企~16個月先學扶o野行~17個月識行la

男爵府

My bb is now 17 months and I am thinking of having the 2nd one as well. I agree, two is better than one. Although my bb is not naughty, she has been spoiled too much by other family members.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我就prefer隔3年,不過意外另計。<---即係我!

我細仔出世,個女就1歲10個月,都係自己湊,頭3個月未戒夜奶,都幾辛苦既,但係而家個女開始返N1,就好好多,有幾個鐘頭free左,做下野,買下送!

我都覺第2個買少好多野,有時家姐同佢玩下,細佬都好開心。
咁幾時都係自己湊好啦,我自己做野就唔搵得多,得6/700,我個99又係無4000(齋人工)唔湊,請個工人,又係咁上下,仲要擔驚受怕,所以咪自己湊囉!

但係隔開3年,就唔駛疊住讀Kinder咁重皮囉!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

我大仔9歲....細仔9個月
一定會有些負擔.....先生返工....我就做全識媽咪
自己照顧會好一些.....但會失去許多私人時間....

別墅

我仔仔就嚟10個月大, 諗住明年生隻豬, 跟住可以收工. 再遲D我驚我冇勇氣/力氣再要.

複式洋房

My 1st baby is 3 yrs + 5 months and my little boy is just 1 month, I agree two is better as my 1st baby really love his brother, but really need to spend lot of energy when both of them are there (my 1st baby is take care by my mother and only back on weekend)
大家好, 我係棹藍BB呀!

大宅

我都係預相隔3-4年, 當大仔3歲時就同老公傾過, 主要希望佢有個倍佢, 二來讀書費用又唔會重疊. 三來有奶奶幫我"臭".

別墅

hi
我大囡現23個月...而個囝剛兩個月...第二胎是意外...原本計劃生豬...現在提早了...我是全職媽媽...自己照顧當然好一點...不過真是很辛苦..而且給個囡時間少了...今年會番N1..希望好些..經濟也是一個問題....要省一點...盡量買平餸...自己吃少一點...但見到小朋友每天成長...辛苦也值得的....
歡迎入我Dream House參觀 ---- 哈..... 我叫 寶寶 ......,,,,,, 由媽咪肚已這樣稱呼,我是2004年4月26日 在瑪麗醫院出世.........。 :-o :-o :-P 22/1/2005 - 第一次講 :媽媽: 十個月71.5cm - 6.21kgs(輕磅) 八個月懂向後爬 十個女懂向前爬 19 / 3 / 2005 - 懂自己扶住bb床企了 5/4/2005 - 7.1kgs,,,,, 13/5/2005 - 6.8kgs (76cm) 22/5/2005 - 可以放手自己行了 22/9/2005 - 8.2kgs (79cm) :-P :-PBoBo #### Photo ;-) [link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/hQg8p8[/img][/link][url=:http://www.babyhome.com.tw/bb/47925]BO BO Photo[/url] 第二個小寶寶 - 2006年1月20日出世了

別墅

我囡囡差不多1歲, 我預計兩年後生多一個 最主要希望囡囡有個伴!

大宅

我個大女03年3月5號, 細B預產期係7月25號.

雖然我有媽咪幫手湊, 但係都係請個工人幫手會好啲. 工人預計7月頭到港.

大宅

my daugther was born 3/04.. and my son 3/06
2 years apart. I planned the to get pregnant at the same time so the baby clothes will fit perfectly.... and i can use the same pregnant clothes.
I 'm a FT mom.. but I have a maid to help... now I'm thinking to hire one more maid... it's really tiring to have 2 young babies at home.

大宅

我個大寶寶依家19個月...細既係我個肚肚到, EDD係06年11月...到時大既就差不多27個月...返緊N1...

The second one is under my planning coz I think 2 is better than 1 (I also have a sister) and they can accompany each other lor. Their ages are not far apart and I hope they will be good good friends like yours.

吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

民房

My daughter is bigger than my son for 23 months

大宅

我個大仔依家22個月大, 個細女2個月大。

首頁

尾頁

跳至