夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地忍唔忍受到一個好窮又不思進取

如果你月入四萬, 但你老公只有七千多......
如果每次出街, 有你比錢無佢找數.....
如果你係行政人員, 佢只係一個貨車工人....
但係佢對你千依百順, 鬧都唔還口, 煮飯買

珍珠宮

Re: 你地忍唔忍受到一個好窮又不思進取

我就唔得勒, 因為我既理想係做家庭主婦(而家得左)
試過因為張卡係我度, 食完飯之後我埋單, 我同佢都覺得好有問題, 因為佢話好似食軟飯, 而我又覺得好古怪, 因為d錢明明係佢賺架麻, 只係一次掉轉左個角色都覺得好唔妥, 如果成世人, 我真係唔敢想囉~~

不過, 我覺得, 每個人既情況都唔同, 唔可以因為我既情況而話世界上冇d咁樣既人既~~~ right~~
因為平時我地都習慣左男尊女卑, 所以忽然間掉轉左就會好古怪囉~~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

最緊要係對我好,人工低職位低都無所謂,唔好婆媽就得喇!

以前我老公都搵錢少過我,佢一直都係做D低職位既工,如︰整車、搬貨工人...佢D人工差唔多比哂我做家用,所以出街一定係我比錢。

如果要用到忍受呢兩個字,咁即係本身接受唔到!

男爵府

職業同收入係後天既野係身外物,佢人品好愛鍚你咪得咯,
一個貨車工人仲可以點進取呢,佢肯你係咪供佢讀大學?定
你想佢係咩位置襯返你?定你將佢同身邊既人比較過呢?
你要既係咪生活同錢呢?你都有啦,咁你要既係咪一個甘願
屈居你之下的老公呢?你又有啦.你忍人時人忍你麻.
你老公至進取就係娶到你了 有你旁住佢涯少好多~~~

真心既愛係唔會介意任何野,何況只係窮,你有冇窮過呢?
佢工作圈子同你唔同麻,點追得上你呢,安守本份咪好咯,
老婆咁叻卑微老公要EQ控制好好,仲要好積極先生存到架
,佢每日都好努力你睇唔出咋卦.

侯爵府

stkyo 寫道:
最緊要係對我好,人工低職位低都無所謂,唔好婆媽就得喇!

以前我老公都搵錢少過我,佢一直都係做D低職位既工,如︰整車、搬貨工人...佢D人工差唔多比哂我做家用,所以出街一定係我比錢。

如果要用到忍受呢兩個字,咁即係本身接受唔到!

最重要係妳本身點諗同感受!

別墅

今日佢係貨車工人而你係行政人員, 他朝佢可能係貨運老闆而你係家庭主婦兼老闆娘(
兒童是世界上最快樂的人兒。

禁止訪問

大宅

我就覺得冇問題la~!!2公婆邊有得咁樣計..如果樣樣都計我覺得做老公既會好唔開心...自己都唔會覺得幸福~!!有錢就大家一齊洗~冇錢咪一齊捱lor!!老公錫老婆係天公地義嫁ma~ 係女人都鐘意老公錫嫁la~老公唔錫老婆...咁嫁俾佢做咩wor
KATHY.LIN

禁止訪問

別墅

我諗係呢個時候瑪花要好認真咁問吓自己, 妳自己係因為乜野原因嫁比佢, 點解老公一定要搵得多過老婆, 其實瑪花用錢去衡量兩人感情和關係呢個係一個很嚴重既危機.

公爵府

其實你問大家哩個問題...好明顯你就係後悔啦,但你當初識佢時都知佢搵錢唔多架啦,點解要今日先o黎後悔呢,但既然都已成定局又何必再諗咁多喎

大宅

如果我有甘高人工就好了,可惜我無之餘,個老公又系勁窮又不思進取呢!仲要對我吾好添!你已經好幸福!

別墅

咁如果話比較既話你不妨唸下:
如果佢月入四萬, 但你只有七千多......
如果每次出街, 有佢比錢無你找數.....
如果佢係專業人事, 你只係一個普通文員.....
但係 :
佢對你呼呼喝喝, 鬧交大聲過你, 煮飯洗衫咩鬼都你做埋.....仲可能有錢身痕走去玩女人......

請問你頂唔頂得順咁既老公?

做人要心足, 仲要識惜福.....兩個人相處係要對方個心唔係金....希望你明白

公爵府

好媽媽勳章

窮都唔緊要, 不過不思進取又真係有點兒那過

大宅

咁你應該問

洋房

若果你老公每月搵四萬,每日畀氣你受,對你不聞不問,咁你有如何呢
世上邊有咁完美

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

如果係好唔進取既男人,
比著我一開始都唔會結婚的。
人總要進步,夫婦步伐要一致,
兩個人除了相愛之外,
還要行動與心靈上溝通得到,
了解對方的日常工作,
從而得到諒解和尊重。
如果當時人心中已覺老公難頂,
即達不到上述共識,
空講愛情但心底卻對男方極之傷害,
免強難為自己,不如放生老公,
甘願為老婆洗底褲的好男人,
應該可以搵到一個,
沒野心甘願支持他的小女人。

複式洋房

瑪花,
講真, 如果做女時遇上咁ge情況(ie. 未嫁時), 我會揮慧劍,斬情絲! 我都唔知佢會對我有幾好! 我點知佢第二時會會奀奀腳咩都唔做食軟飯架!.... 但係... 既然你都嫁得佢, 佢一定有過人之處! 你亦都應該考慮過呢個問题! 又或者, 你地依家ge情況係結左婚之後先發生ge, 而佢又對你好, 咁佢冇錯架喎! 又照計, 就算你賺得多佢咁多, 大家一齊開心其實都冇所謂架! .. 我又想問... 係因為佢學歷問題, 令佢只係一個貨車司機定話.. 如你所講, 佢不思進取? 如果係前者而你一直都知道呢個事實, 點解你會都依家先有所不满? 係社會壓力? 家庭壓力? 定係你自己比自己ge壓力? 我係一個好普通ge 女人, 我諗大部份ge working mom 都係好似我咁 --- 老公賺得多過我, 洗衫

大宅

佢對你千依百順, 鬧都唔還口, 煮飯買餸連胸罩內褲都幫你洗埋.....

對你甘好既老公你唔好好珍惜
當你無左你道後悔啦......
你唔通想搵一個高人工過你,但其他相反咩

你真係要學懂點去欣賞人地既優點
唔好只無FORCUS係缺點度
甘大家都會開心好心,心中更加唔會有條刺

試下啦........結婚一世嫁

有想搵得小,做貨車工人嫁
我想佢心裡面其實都好唔開心啦
如果你做老婆都甘睇佢....換轉係你會點

記唔記得結婚時既承諾呀?
不論貧富都會與佢同甘共苦嗎?

翡翠宮