跳至

首頁

尾頁

別墅

我十月會帶阿仔返香港,佢宜家20個月,第一次坐飛機就要坐22個鐘,仲要轉機,我一個人帶佢返去好驚搞掂,請問各位媽媽有無咩提點呢?我個仔坐火車都會喊,我都好擔心,同埋想問吓我係咪要預先打電話去航空公司同佢講我帶小朋友先呢?我地坐UA呀,同埋我會推BB車,係咪可以唔使寄艙架?

別墅

搞唔掂先啱

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BB車應該係可以推到入去臨上機前,到時空姐會收咗你架BB車,
到落機時你再claim番。你有冇劃到位?揀bulkhead位,即第一排會方便D,
通常係闊D多D位俾人放下嘢,或者放仔仔落地下玩下。
打去航空公司或經agent通知,你要人幫手,訂埋兒童餐,
通常D空姐見你一個人帶住BB都會主動幫你,UA我唔知有冇得早D上機,
CX同SQ都可以俾有BB乘客優先上機。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

rose-mag 發表於 12-9-6 05:57
BB車應該係可以推到入去臨上機前,到時空姐會收咗你架BB車,
到落機時你再claim番。你有冇劃到位?揀bulkhe ...
我尋晚上去UA個網頁自己選左位,但第一排既位佢地劃左要加錢先可以坐,所以我就咁睇見好似濶D就選嗰d位囉,我好擔心佢喊足全程,嘈住人就唔好啦,我自己一個坐長途機都會對腳水腫痛到瞓唔到,所以今次自己帶住佢我都驚呀, 唉

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁細個坐機,佢都好辛苦架,帶多D玩具俾佢玩,有冇要攬住瞓嘅被仔或公仔?
有就帶埋啦,一升一降氣壓最難搞,我妹以前就俾水俾奶個B飲,
所以冇話耳仔唔舒服,安全時就帶個B行下企下會好D。其實中途轉機都係好架,
唔係屈住喺度空氣又唔好又辛苦,不過你駛唔駛轉機時自己拎番行李?要就麻煩D。

別墅

rose-mag 發表於 12-9-6 06:50
咁細個坐機,佢都好辛苦架,帶多D玩具俾佢玩,有冇要攬住瞓嘅被仔或公仔?
有就帶埋啦,一升一降氣壓最難搞 ...
我都唔知轉機使唔使自己拎行李呀, 點睇使唔使架?

大宅

回覆:正川 的帖子

你有冇幫小朋友買ticket?
就算newborn都要買飛喎。你要早d打俾UA叫佢留cradle位同infant seat belt俾你

別墅

lottieclee 發表於 12-9-6 10:56
你有冇幫小朋友買ticket?
就算newborn都要買飛喎。你要早d打俾UA叫佢留cradle位同infant seat belt俾你

...有買飛呀,哈哈,其實嗰D cradle位唔一定係第一排架, 係咪呀?因為我上網睇見有幾排都係好似特別濶咁。。。。

王國長老

你喺邊度轉機?最好都你問清楚航空公司,但如果你係喺美國以外國家轉機,
多數都要清關,即係要自己攞番行李去過海關,如果係咁就麻煩好多啦。

王國長老

正川 發表於 12-9-5 19:26
你BB果張係咩Ticket嚟架?如果Infant Ticket係冇位架,應該好似兩歲之前都可以買,
就算Book Cradle位都冇用,個Basket最多可以瞓到18個月大,而且只係掛上去,
望落好唔實淨,我姨甥仔18個月大時已經瞓唔落,一放落去就喊唔肯瞓。

大宅

回覆:十月自己帶21個月既仔仔返香港仲要轉機

Book cradle位都只係可以第一行同闊d。唔係真係用cradle瞓。UA好衰,其他闊行係要加錢嘅economy plus。我兩個仔十分唔鈡意UA,因冇individual tv。

大宅

回覆 正川 的帖子

你响邊度轉機呀?我呢幾年暑假都有返香港,去程如果同一間航空公司,又响美國境內轉機,行李都應該唔駛攞出嚟,亦冇乜嘢要搞,因為check in時會一次過出晒所有boarding pass俾你,轉機時跟指示到閘口等上機就可以。但如果响美國以外國家轉機,就有機會個乘客同手提行李(寄艙行李唔洗)要經一經當地安檢,有時都幾花時間。好似我啱啱個暑假,响東京轉機,好多人,搞一搞成個鐘,差啲趕唔切轉機。至於回程就要响first landing port提取寄艙行李,做一次手續,包括入境及海關,然後再將行李再入艙,然後等上機。假設你回程時,由香港飛Chicago再轉機飛Miami,咁你要响chicago,提取寄艙行李出嚟,搞完手續,即刻將行李入番艙,個人就到閘口等上機,機場會有職員幫你,你check in時可再問清楚,唔洗太擔心。祝旅途愉快。

別墅

rose-mag 發表於 12-9-6 11:52
你BB果張係咩Ticket嚟架?如果Infant Ticket係冇位架,應該好似兩歲之前都可以買,
就算Book Cradle位都冇 ...
我買嗰張係2yrs old前坐大肶, 我都諗佢應該瞓唔落, 但可唔可以攞左放係地下比佢坐或者玩咁呢? 因為感覺上好似好過瞓地下

別墅

lottieclee 發表於 12-9-6 12:13
Book cradle位都只係可以第一行同闊d。唔係真係用cradle瞓。UA好衰,其他闊行係要加錢嘅economy plus。我兩 ...
係囉, 我就係見佢第一行要加錢, 咁奇怪既.........吓佢地無獨立電視架?但我係香港飛嚟嗰時有架喎....

別墅

ckh689 發表於 12-9-6 22:06
回覆 正川 的帖子

你响邊度轉機呀?我呢幾年暑假都有返香港,去程如果同一間航空公司,又响美國境內轉機, ...
我係芝加哥轉機架, 你意思係芝加哥轉機都要攞左行李先??

王國長老

國內轉機應該只要帶手提行李就得,我試過喺溫哥華轉機,
我係要拎番晒所有行李再過一次海關清關,中間我要等8個鐘,
好彩後來wait到早D班次接駁機,唔係就大件事,我有兩大箱行李,
要去洗手間都入唔到去。你要打去問下可唔可以俾到個basket你,
因為每班機唔多,要book架。但其實你個B都21個月,到時都可能瞓唔落,
我個姨甥仔當時18個月大已經頂頭頂腳。你可以帶定一張薄被仔墊地下俾佢坐地下玩,
機上有毛氈瞓覺都夠暖,我妹係全程抱住個仔瞓,因為個仔唔肯瞓個basket。
你一個女人帶BB,空姐都會幫你手嘅唔駛太擔心。

大宅

回覆:正川 的帖子

你返香港時就咁去下一班機閘口等上機就得㗎喇,唔洗提行李。
但回程時,即係由香港返美國時,你就要提咗啲寄艙行李出嚟,搞完手續,再寄番艙,機場有指示排邊條隊,唔明到時揾人問。
不過芝加哥機場好似有幾個terminals,最好上網check定應該點行,就算架機delay,都唔洗手忙腳亂。

伯爵府

回覆:十月自己帶21個月既仔仔返香港仲要轉機

想當年我個女17個月帶佢返香港,個 basket 最多hold 到22lbs, 佢已經過晒磅,我又只係買咗infant ticket 比佢,我抱咗佢15個鐘呀,超辛苦!! 我自己瞓緊嗰陣抱唔實,爭啲\"sir\"咗佢落地,唉!以後我都買多張飛比佢嘞!

男爵府

就算用唔到bassinet都request第一行! 闊d舒服d, 你到時話bb唔鍾意bassinet叫空姐拿走都得ga!
remember to call airline early and request for bulkhead seat. They may tell you it is not guarantee, but at least you request it. and ask again when check in in airport.

10 月應該唔係high season, if你無bulkhead seat 坐, check in時就記得問下可唔可以安排到隔離無人坐既位!

chicago airport is as crowded as LAX and always long line in security and customs - not sure how much time you have between flights when you come back to US?
REMEMBER all airport should have a special line for stroller/wheelchair - make sure you look for the line designated for 'stroller/wheel chair' everywhere you go so you don't have to wait in long line for security check.

when boarding they should give priority for passenger traveling with infant - you should be able to board early - the same time as first class/biz class.

don't worry! everything will be fine!

別墅

今日我老公幫我打左電話去UA問, 佢地話第一行真係要加錢先可以坐......真係無小朋友都唔知.......以前都無聽過, 我諗我個仔都唔肯自己瞓架嗱-_-, 我返香港係Chicago轉機有4個鐘時間, 我諗我應該唔會咁黑仔趕唔到掛

另外想問吓, 如果班機真係唔full隔離位無人坐, 我可唔可以比個仔坐架

首頁

尾頁

跳至