懷孕前後

跳至

首頁
45678...61

尾頁

大宅

Re: 7月份生既準媽咪, 心情同身體ok嗎?? 傾下

aquarius721,

我最後兩堂運動班係12/5 同 19/5 下午ar, 唔會到時會唔會見到你呢??

aquarius721 寫道:
mrs.利,

你咁快上晒d產前講座呀?我果時想報,不過星期六果d堂一早full晒,剩番晒d返工時間,同埋唔知邊日的放工後,所以冇報到囉.我都有係贊育上產前運動班,黎梗5月都會上埋最後兩堂.可能到時大家見到都唔定喎.

大宅

buibui,

我大你一週度咋, 但我肚圍已經去到38吋, 好重tim ar, 有時行or企得耐, 對腳會好倦呢~~
係啦, 我都覺得個胃細左咁, 有時食得太飽, 會好唔舒服.

buibui 寫道:
fifi1018

早晨呀!你係咪都買左好多女仔野呀?好多人話照到係女錯既機會大D,所以我老公成日叫我買D中性D既野,佢令我信心大跌,但我睇得好清潔係女,除非神突然加工啦,我係pat pat角度望架,仲點會錯呀。。。你住邊頭呀?見你第一個回應我,如果香港區就好啦,不過我遲你兩個星期預產期呀。。。

我無嘔過,而家肚圍33",自從上次睇完醫生話我重得多,就食少左甜野,而家好似無乜加磅,不過個肚又好似越來越大,個胃越來越細,除非食得太飽,如果唔係呼吸都正常。。。我一碗麵都食唔晒,想食但無位,我身形細,所以越來越無位啦,遲D唔知要唔要3小時食一餐,好似初生BB咁呢。。。

大宅

minno,

我都係唔慣打側瞓嫁, 我一向都係平瞓的, 但之前聽產前講座, 姑娘話打平瞓有機會令bb缺氧, 嚇到我迫自己側瞓, 後來細妹(我細妹都有左bb, 大我一個月)送左個三角形的cushion俾我側睡時墊住個肚, 個feeling又好似好少少, 都可以瞓得著, 不過好多時瞓醒都已經變左平瞓, haha~~

我當初同屋企人講餵人奶, 我媽咪都唔贊成, 又係怕我辛苦囉, 但我同佢講人奶有好多好處, 又同佢講, 要有家人支持先會成功, 好想佢會支持我, 唔係我會"產後抑鬱"(嚇亞媽, 衰女~~) 咁佢e+都無再講唔好lu, hehe~~

minno 寫道:
大家好呀! 今日啲天氣涼咗好多呢!

而家個肚大咗好多, 瞓覺瞓得唔係好舒服, 因為我唔慣打則瞓, 打則瞓咗醒番都係打平瞓, 個肚就好唔舒服, 而且愈來愈尿頻. 我頭3個月到而家都冇暈冇嘔, 都唔算辛苦, 只係驚個肚再大天氣又熱嘅時候會好辛苦.

我都有打算餵人奶, 我阿媽好唔贊成, 因為佢驚我辛苦, 坐月時冇得休息, 但我自己就好想試吓, 因為想比最好嘅嘢比bb. 不過我唔會餵好耐, 因為打算番工時轉奶粉. 你哋有冇咩心水奶粉好介紹?

其實我同我老公都想生女, 但係而家係仔, 奶奶就最開心! 我同我老公都冇所謂啦, 因為我哋都想生多個, 最好湊個"好"字!

大宅

fifi1018,

我係屋企樓下的健康院做產檢同上堂嫁, 鴨脷洲母嬰健康院, 上次見姑娘同佢講, 我生完bb之後會自己湊, 但乜都唔識好擔心, 同埋好想餵人奶, 咁佢就提議我上佢哋健康院的workshop.
其實之前三月都已經上了一堂"產前實習班", 教下點照顧bb, 照同bb沖涼咁囉.
佢哋service真係唔錯.

fifi1018 寫道:
MR. 利

我想問下您既母乳班係向邊到上堂架??

大宅

MRS. 利,

嘩..咁遠...
我都好重..不過我無度個肚有幾大..我諗同您都差不多
我JUST報左名上產前運動班....好多人都話有用
我打側訓好耐..好彩好多時候起身, 都可以再訓番
因為我以前有失眠症...所以依家唔使5分鐘可以訓到, 不知幾開心...

大宅

午安呀, 姊妹!! 嘩! 冇上網一日你地就講o左禁多o野, 我都要追睇o左一陣呀~ 今日好似話會有雨架喎, 唔知道真唔真, 大家出行要小心o的啦, 最好搵個老公做下bodyguard呀!

我前晚終於開始o左上第一堂產前講座啦! 係係法國醫院上, 好full好多人呀, 唔怪之得之前個姑娘叫我快o的報啦! 本身第一堂我老公要OT陪我唔到, 好彩最後佢都趕到o黎, 因為我眼見個個都一pair pair呀! 第一堂就好似冇咩講咁, 我諗下堂會好d, 因為下堂係"生產過程"呀~~ 緊張緊張!!!

Mrs.利,
睇o黎個喂人奶講座好似幾有用喎, 我屋企附近間健康院都好似有呢種course, 等我去睇睇!!

buibui,
哈哈, 我見你窯話如果你bb到時出世唔係女, 就除非係神加工! 我就有聽過一個姊妹講, 佢一直都好"恨"生女, 但一直醫生都話係仔, 佢就禱告, 不過都冇話一定要生個女先開心! 但到生果日, bb出o黎一刻, 醫生話佢知係個女女, 佢立即開心到不得了, 真係神加o左工呀! 哈哈... 我都有機會經歷呢種神蹟喎, 因為我都係話係仔仔, 不過我好恨女呀~

大宅

大家午安,
我昨天都上左仁安第一堂, 都係好多人, 一下子見到好多大肚婆, 好得意. 我老公去左 trip 冇得上, 不過第一堂都冇咩新野, 幾淺, 上唔上都得, 反而下星期產前產後運動我望佢趕得及回港啦. 見人地個個 一pair pair, 單身去真係好似有d怪.. :-P

頭先去完永安bb展睇下野, 都冇咩特別平, 又去護協買野, 超多人!!! 個度地方真係太細, 逼逼....買下買下又齊d野...
仲有尿片, 沖涼盆d大件野, 遲d先買.

複式洋房

各位姊妹好呀!

我都有聽咗關於餵人奶嘅講座, 我喺贊育聽嘅, 只有一堂. 原來餵人奶真係有好多知識要知嫁, 唔聽真係諗唔到.

今日我去咗仁安參觀, 所有設備都好好, 不過bb只可喺育嬰室裹面, 唔可以帶出嚟. 媽咪可以隨時入育嬰室餵奶, 但daddy每日只有20mins可以入育嬰室睇bb, 仲要預約! 親戚更加唔可以入育嬰室, 只有喺窗外睇bb, 但大部份時間育嬰室都落窗簾睇唔到bb, 只有3個時段睇到!

不過最大concern係, 醫院頂樓正進行加建工程, 每日9-6時不斷有鑽牆聲, 都幾嘈吵! 工程進行至年底, 所以7月喺嗰度生就要考慮嘈吵嘅問題!

唉! 仁安對我嚟講係最就腳嘅私家醫院, 而且我已經睇開仁安嘅醫生. 如果要轉我要重新揾過另外嘅醫生, 又唔知邊個醫生喺邊間醫院掛牌, 而家真係有啲煩惱!

大宅

Barbie_jj,

係呀, 餵人奶班學d野真係幾有用, 有d野真係我哋呢d新手媽媽唔講唔知嫁, 好似...... 餵人奶BB其實唔係吸吮媽媽o既乳頭, 而係吸吮媽媽o既乳暈, 而d媽媽成日話餵奶餵損乳頭就好大機會係呢個錯誤o勒 etc...... 如果係第一次餵人奶媽媽可能唔講真係唔知嫁...... 如果你安排到都去聽下啦~~

Barbie_jj 寫道:

Mrs.利,
睇o黎個喂人奶講座好似幾有用喎, 我屋企附近間健康院都好似有呢種course, 等我去睇睇!!

大宅

BH,

我覺得產前產後運動班有老公陪會好D, 因為到時佢可以幫下手, 同埋會安全D, 加上佢係旁邊, 可以見到你D動作做得啱唔啱可以幫手指正你.
如果佢返到屋企肯陪你一齊做運動就仲開心, 不過我老公好LAZY, 一次都無陪過我做呢~~

我下星期三會睇私+E生, E生樓下係永安, 我知道E+永安做緊BB展, 我諗住到時買埋D未買齊o既野呀 (其實之前都買得七七八八), 因為E+個肚開始大, 行一陣對腳都好開始好倦, 所以想快快趣買齊D野.

BH 寫道:
大家午安,
我昨天都上左仁安第一堂, 都係好多人, 一下子見到好多大肚婆, 好得意. 我老公去左 trip 冇得上, 不過第一堂都冇咩新野, 幾淺, 上唔上都得, 反而下星期產前產後運動我望佢趕得及回港啦. 見人地個個 一pair pair, 單身去真係好似有d怪.. :-P

頭先去完永安bb展睇下野, 都冇咩特別平, 又去護協買野, 超多人!!! 個度地方真係太細, 逼逼....買下買下又齊d野...
仲有尿片, 沖涼盆d大件野, 遲d先買.

大宅

minno,

我都試過住院時, E院裝修, D鑽牆聲都幾煩厭, 瞓唔到, 所以你真係要考量清楚AR~~

minno 寫道:

不過最大concern係, 醫院頂樓正進行加建工程, 每日9-6時不斷有鑽牆聲, 都幾嘈吵! 工程進行至年底, 所以7月喺嗰度生就要考慮嘈吵嘅問題!

唉! 仁安對我嚟講係最就腳嘅私家醫院, 而且我已經睇開仁安嘅醫生. 如果要轉我要重新揾過另外嘅醫生, 又唔知邊個醫生喺邊間醫院掛牌, 而家真係有啲煩惱!

大宅

mrs.利,

我最後兩堂都係12/5同19/5下午呀.真係岩啦.

我都好想學點樣餵人奶.不過我上次去健康院覆診時佢都冇特別比d schedule我,好似都係refer返去贊育,但我又唔知贊育幾時再有班岩上.

其實我都好想可以的話keep住餵人奶,不過放完產假返工後又唔知可以點餵.

我都有聽人講過x巢能恩.又有講過a+.我都諗住餵奶粉可能都會試a+.

大宅

Mrs. 利,

我都係覺得7堂中係哩堂佢最好係度 lo..
我之前係穿褲, 今日第一次穿大肚裙, 條裙係朋友送, 有少少冬天款, 唔穿之後熱左實穿唔到, 不過自己望自已個 feel 好怪下, 肚又大 (39"啦), 真係行都行得慢d. 我都好似蟻搬野, 一小袋搬回家, 買買下原來都好多野要買.. 都唔知仲差咩.

Mrs.利 寫道:
BH,

我覺得產前產後運動班有老公陪會好D, 因為到時佢可以幫下手, 同埋會安全D, 加上佢係旁邊, 可以見到你D動作做得啱唔啱可以幫手指正你.
如果佢返到屋企肯陪你一齊做運動就仲開心, 不過我老公好LAZY, 一次都無陪過我做呢~~

我下星期三會睇私+E生, E生樓下係永安, 我知道E+永安做緊BB展, 我諗住到時買埋D未買齊o既野呀 (其實之前都買得七七八八), 因為E+個肚開始大, 行一陣對腳都好開始好倦, 所以想快快趣買齊D野.

大宅

BH,

我昨晚都有去仁安既講座, 我好遲先到...不過呢堂真係好brief 呀, 我見到有d先生都哈眼訓tim...我好期望下星期既運動堂...因為醫生今日話如果想自然分勉順利, 而家要開始每日做15mins 產前運動啦.

各位姊妹,

大家好. 我今日剛剛做完產檢, 好感恩, bb所有野都符合周數, 而家有1kg啦, 而我無論胎水, 胎盤呀, size etc. 都正常...真係好期待bb出世呀.

我都諗住easter假期去永安買埋d未買既野...見永安個廣告, nuk奶煲都好平下... :-P

複式洋房

各位7月份生的媽咪,我預產期7月2日,由今朝開始,起身發現個肚實左好多(係好實好實個隻),請問你地知唔知點解?

大宅

我都冇去過永安個bb展tim, 唔知多唔多o野買呢? 我都仲有好似好多o野未買咁... 都係沖涼盆呀, bb用o既沖涼用品... 呀, 你地有冇人知道邊隻bb沖涼液, bb lotion好呢? 我去睇過都唔知道邊隻好, 有好多種牌子呀!!

BH,
係呀, 我都覺得如果個個都一pair pair去上講座, 自己一個人又好似唔知點咁! 不過我老公又係好多時都要上大陸架, 佢之後o的堂都可能有o的陪我唔到! 不過冇所謂啦, 你話定佢知想佢邊堂o黎, 等佢安排一下啦!!

Mrs.利,
我就真係唔知道喂人奶o既技巧呀! 咁一定要抽下時間去, 因為我真係好想好想喂人奶呀!

Emen,
我每次做完產檢, 睇完bb心裡面都有莫明o既興奮! 覺得真係好奇妙, bb一路一路長大! 我都好想知道而家我阿b有幾重呀!! 你bb有1kg啦, 好大隻啦喎~ hehe, 唔知道我bb而家幾大呢?!!

大宅

我3月21號去照過超聲波
果時醫生話bb有2磅多ddddd.....
比普通bb大1wk多d
唔知係唔係因為咁
所以姑娘話我重得多左呢~"~

大宅

我都有實呀~~
不過最實就係食完飯, 同埋無得去大大既時候~

大宅

aquarius721,

真係好啱喎, 到時我哋可以相認, hehe~~

我之前係健康院做產檢時, 我自己主動問姑娘有無關於教餵母乳o既班嫁, 不如你下次產檢時自動問下姑娘啦, 我估健康院同贊育都有呢d班呢, 我就因為就腳所以選健康院, 因為係我樓企樓下咋~~

據我第一堂o既姑娘講, 上班o既媽媽都可以餵人奶嫁, 只要用奶泵儲起人奶放於雪櫃或冰櫃, 到bb飲時攞返出唻 就ok, 不過詳細情形我估下一堂再講多些, 到時再同你傾下啦~~

至於奶粉我就無乜研究, 俾唔到咩意見你啦, sorry~~

aquarius721 寫道:
mrs.利,

我最後兩堂都係12/5同19/5下午呀.真係岩啦.

我都好想學點樣餵人奶.不過我上次去健康院覆診時佢都冇特別比d schedule我,好似都係refer返去贊育,但我又唔知贊育幾時再有班岩上.

其實我都好想可以的話keep住餵人奶,不過放完產假返工後又唔知可以點餵.

我都有聽人講過x巢能恩.又有講過a+.我都諗住餵奶粉可能都會試a+.

大宅

BH,

我無買過大肚裙ar, 咁耐以唻都係買左一條大肚黑色鬆身褲(好似運動褲果d) 同埋一條大肚牛仔褲, 其他就買d普通街上的鬆身上衣同娃娃裙, 有時娃娃裙又襯下條大肚牛仔褲mix & match咁, 我好貪靚嫁, 我唔係好鍾意著傳統的大肚裙因為大部份都好老土同著到好"輪盡"咁, 仲有ar, 鬼死咁貴!! :evil:

講開又講, 早兩日我等巴士返工, 有個男人同我講野, 佢同我講我著果d大肚衫好靚問我係邊度買, 因為佢太太又係大肚, 不過著果d又貴又唔靚的大肚裙好唔開心, 所以想知我係邊度買衫, 佢同佢太太去果度買喎, 氹到我鬼咁開心呢, hehe~~

BH 寫道:
Mrs. 利,

我都係覺得7堂中係哩堂佢最好係度 lo..
我之前係穿褲, 今日第一次穿大肚裙, 條裙係朋友送, 有少少冬天款, 唔穿之後熱左實穿唔到, 不過自己望自已個 feel 好怪下, 肚又大 (39"啦), 真係行都行得慢d. 我都好似蟻搬野, 一小袋搬回家, 買買下原來都好多野要買.. 都唔知仲差咩.

首頁
45678...61

尾頁

跳至