基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想找小學既基督徒媽咪一齊分享下苦與樂!

hi, 各位好!

自從搬了屋, 轉了新教會, 細女都升了p.1後, 發覺因為種種轉變與忙碌, 連自己可以靜下來的時間都很少, 跟神的關係更見疏離, 很想找同路姊妹互相支持下!
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

禁止訪問

Re: 想找小學既基督徒媽咪一齊分享下苦與樂!

大宅

3loks:

你好! 很多謝你回應我呀! 我開呢個topic都唔知有無媽媽會回應的, 因為我很少入"基督家庭", 而在bk既媽媽似多數係年幼bb的媽媽, 較少小學階段的, 仲要係基督徙...我想可能會多一點共嗚...

好同意你所講: "幾時時間都唔夠用, 仲要日日由朝做到晚"...每晚趟下床時都有些內咎: 今天又沒有親近神了...轉了教會年半但仍沒有歸屬感, 不知是否先入為主呢?!

我住東涌的, 你呢? 新界那處? 多多指教
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

別墅

禁止訪問

大宅

3 loks,

你別客氣啦! 駛mug sorry? 大家做人媽咪兼要番工家頭細務, 唔忙至奇...有時得閒上到黎見到一兩句鼓勵都很好了!

我既靈修生活都近乎(0), 年初買了本"365靈命日糧精選"諗住簡單些可給我跟著靈修, 但近一兩個月已沒有看...心裡常充塞各樣的世俗事, 看著經文都似不入心...我有時會看有線電視既"創世電視台"節目(唔知有無記錯個名", 晚上孩子睡了一邊做家務一邊聽下望下...算是接觸神的話的途徑...好過無!

e+番的church雖則話唔識人, 但好處是沒壓力, 完了崇拜可準時走, 老公少了投訴, 他未信始終有份拉力(已為他祈禱多年), 都是由神慢慢改變他吧..急都急唔黎...你平時跟誰一起番church呢? 我大仔11歲會跟我一起(不過通常中場就要走), 6歲女兒就去兒崇果邊...

婦女小組...我試過但有點格格不入...你有什麼體會?

你的church都在馬鞍山嗎?

男爵府

Hellomummy & 3loks,

妳們好! 我小朋友也是小學生了, 三年級呢 :-P ! 我既情況也像妳們, 每日好多煩瑣既事都令靈修生活幾近 '0' :cry: , 每星期唯有靠祟拜和主日學, 令自己既靈命有少許兒既成長, 但實在仍有太多缺乏和不足, 所以我都希望黎緊可以努力去改變, 希望我們也一起努力呢!

Hellomummy,

原來妳仔仔 11 歲了 :-P , 妳教會有少年祟拜嗎? 我想他有同齡的夥伴會更投入教會既生活呢! 我囡囡 9 歲, 番了兩年多教會, 也有番兒童 Awana, 佢就非常之投入教會生活, 有時有佢支持一下, 自己軟弱都有多一位小天使在身邊提醒自己呢 :lol: !
『我們既有這許多的見證人,如同雲彩圍著我們,就當放下各樣的重擔,脫去容易纏累我們的罪,存心忍耐,奔那擺在我們前頭的路程,仰望為我們信心創始成終的耶穌。』
(希伯來書 12 章 1-3 節)

禁止訪問

大宅

Zoey,

歡迎你加入呵!

希望我地可以繼續一起努力啦! 我覺得離開了母會後個人好似"無王管", 又容易俾藉口自己...

我記得起初自己都是為了帶孩子回教會成長才帶動自己番教會的, 他們都有6年多教會生活, 只是因為屢次搬家, 教會生活都不穩定, 不過他們仍是很愛母會(在將軍澳), 因為兒時的朋友都在那裡...離開了2年現在仍常嚷著要回去探人...

你都不錯呀, 有番主日學...你有參與事奉嗎? 我曾經有(教小朋友), 現在沒有了...

Zoey 寫道:
Hellomummy & 3loks,

妳們好! 我小朋友也是小學生了, 三年級呢 :-P ! 我既情況也像妳們, 每日好多煩瑣既事都令靈修生活幾近 '0' :cry: , 每星期唯有靠祟拜和主日學, 令自己既靈命有少許兒既成長, 但實在仍有太多缺乏和不足, 所以我都希望黎緊可以努力去改變, 希望我們也一起努力呢!

Hellomummy,

原來妳仔仔 11 歲了 :-P , 妳教會有少年祟拜嗎? 我想他有同齡的夥伴會更投入教會既生活呢! 我囡囡 9 歲, 番了兩年多教會, 也有番兒童 Awana, 佢就非常之投入教會生活, 有時有佢支持一下, 自己軟弱都有多一位小天使在身邊提醒自己呢 :lol: !

大宅

3loks:

你好幸福呀, 可以一家五口番教會, 你是否覺得夫婦一起番教會關係都close d? 平時你們有家庭崇拜/ 一起祈禱嗎? 真不知幾時我才有這機會?! 係呢, 你3個都是囝囝嗎?

馬安山去荃灣又確實遠了些, 你又一家大細, 你的母會沒有分堂在你家附近嗎?

一起查經/ 靈修很不錯呢...希望到時我不會半途而廢, 嘻! 你幾時完"標竿人生"?

昨天阿仔說不想番church, 我便自己同阿女番, 以前我會強迫他一起的, 現在覺得總是這樣很沒意思...e+教會expand, 租埋鄰近商鋪單位, 希望日後資源設備都好些, 因為現在的太細, 我地新屋村又好多人入伙, 次次都有不少新來朋友...昨天便很擠迫, 空氣都好局, 加椅加到無位行咁滯! 我估係假期後d人睡得晏, 所以早堂d人堆哂黎午堂(因為我地有2堂: 8:45 & 11:15)

3loks 寫道:
我一家五口每個sunday都返church
仔仔返兒崇, 兩公婆返大人崇拜
(11yr 7yr 5yr, 同你好似)
不過係荃灣
所以覺得遠, 想轉church

我有時對住本[標竿人生]都會
個腦實晒,眼皮都跌埋落離

好唔好遲d我完左[標竿人生]
同你一齊開始"365靈命日糧精選"
再可以係BK到分享,互相鼓勵下啦

我又要接仔啦
下次再TALK

別墅

Hellomummy 寫道:
我既靈修生活都近乎(0), 年初買了本"365靈命日糧精選"諗住簡單些可給我跟著靈修, 但近一兩個月已沒有看...心裡常充塞各樣的世俗事, 看著經文都似不入心...

hi Hellomummy

好高興係基督家庭呢度見到妳,妳放心啦,妳先生一定會因妳的禱告而改變。
其實好多人都會因各種問題減少靈修,減少返主日,但希望每一位基督徒,都一定要做到每日一禱。

大宅

markli:

surprise! 真開心再見到你! 你是否有一段時間沒上bk呢?

多謝你的鼓勵!

每日一禱...謝飯祈禱計唔計? 嘻...我好多時直至臨睡一刻才發覺: 原來今天沒有祈禱...真該死!

你兩個囡囡既相影得很好呵! 你平時很喜歡影相嗎?

大宅

hi, hellomummy:

我三個小朋友所返既學校都係基督教所辦. 所以, 我d小朋友好熟悉詩歌&聖經故事.

我每個星期日都有帶佢地返教會崇拜, 好開心!

我同大家一樣, 因平日有好多家務&其他野做, 所以,靈修生活幾近 '0', 每星期唯有靠祟拜和主日學, 令自己既靈命有少許兒既成長, 但實在仍有太多缺乏和不足, 所以我都希望黎緊可以努力去改變, 希望大家一起努力!

<< 主 信 實 無 變 >>
慈愛主信實無變, 在每天清晨, 主愛巳彰顯.
慈愛主信實無變, 沒有分陰晴, 主愛勵勉.
慈愛主信實無變, 日影西斜, 主愛更溫暖.
慈愛主信實無變, 沒有分冬暖, 主愛復眷.

副歌: 愛慕到達主跟前, 渴慕救主引牽. 困苦, 壓逼,
      憂心, 掛念, 神愛眷必不停斷, 神愛眷終不改變.

別墅

Hellomummy 寫道:
markli:

surprise! 真開心再見到你! 你是否有一段時間沒上bk呢?

多謝你的鼓勵!

每日一禱...謝飯祈禱計唔計? 嘻...我好多時直至臨睡一刻才發覺: 原來今天沒有祈禱...真該死!

你兩個囡囡既相影得很好呵! 你平時很喜歡影相嗎?

係呀,我吾係成日上BK,有時上佐都吾會留言,不過見到妳所以打個招呼^____^
我係做設計架,所以好多時會整下D相至比人睇^____^
妳臨睡一刻才祈禱,總好過睡醒才發覺沒有祈禱呢,我最近搭車會睇下聖經。。。都好耐無睇啦!
哈哈.....
以前,搭車睇馬經,星期日入馬場
今日,搭車睇聖經,星期日入教堂
感謝主!

:mrgreen:

大宅

hi, dordefarmon,

你好! 你又是3個小朋友的媽媽! 他們多大呢? 你是f.t.mom嗎? 真佩服! 我2個都攪到一頭煙...

我既仔女都是自小在基督教學校讀的, 不過他們對詩歌&故事都是一般, 可能因為我在家較少跟他們一起唱和看, 有時阿女都會主動提出: 不如我地一起唱詩歌好不? 又要爭著彈琴...最近她加入了教會的詩歌班, 她比我更著緊番church, 未到時間已經趕著要入去, 有時連早餐都唔食! 有時我想偷懶唔番一次都不行, 她總板著面...然後...投訴..扁咀...最終我通常都係 .說起來都要感謝神給我這個小監督!

你得閒多d入黎chat下!

dordefarmon 寫道:
hi, hellomummy:

我三個小朋友所返既學校都係基督教所辦. 所以, 我d小朋友好熟悉詩歌&聖經故事.

我每個星期日都有帶佢地返教會崇拜, 好開心!

我同大家一樣, 因平日有好多家務&其他野做, 所以,靈修生活幾近 '0', 每星期唯有靠祟拜和主日學, 令自己既靈命有少許兒既成長, 但實在仍有太多缺乏和不足, 所以我都希望黎緊可以努力去改變, 希望大家一起努力!

大宅

markli,

哈! 你真會安慰人!

你呢兩句:

好正! 我都戥你感恩...我有時想, 如果我老公有這天, 我都會較投入教會生活... 嘻...你睇...我又找藉口了!

你太太都信主嗎?

markli 寫道:
妳臨睡一刻才祈禱,總好過睡醒才發覺沒有祈禱呢,我最近搭車會睇下聖經。。。都好耐無睇啦!
哈哈.....
感謝主!

:mrgreen:

大宅

我兩個仲有1,2天便放完easter喇...又快回復緊張忙碌既趕功課默書測驗課外活動生涯......

你們小朋友easter holidays完了沒有?!

男爵府

Hellomummy,

我女兒下星期一才番學, 上星期近近地帶了她去了一趟澳門, 雖然未番學, 但都安排左好多活動, 都沒太多時間在家, 功課都要每晚抽少少時間, 才完成了一些!~

其實我地上的教會都不近家, 每星期日七點多鐘起床上教會, 這是全週我地最早起床的一天 :lol: ! 我在教會暫時未有甚麼事奉的崗位, 信主是這兩年間, 我也好希望在新既團契生活裡面, 能夠好好的安定落黎, 也好好的裝備自己 :-P .
『我們既有這許多的見證人,如同雲彩圍著我們,就當放下各樣的重擔,脫去容易纏累我們的罪,存心忍耐,奔那擺在我們前頭的路程,仰望為我們信心創始成終的耶穌。』
(希伯來書 12 章 1-3 節)

大宅

Zoey,

你去了澳門嗎? 本來我都諗過下easter去的, 只是剛巧阿仔6/4做了個小手術, 傷口未好, 要天天洗, 初時以為好簡單, 但至今仍未完全埋口, 所以便只好留在家, 有1,2天帶他們去朋友仔屋企玩下...他又去了4天"地獄式"既軍校訓練, 都夠哂皮喇! 阿女就悶d, 不過平日無tv睇, 呢個假期睇過夠本喇!

我十幾年無去macau, 仔女從未去過, 有什麼適合小朋友呢? 可否介紹一下?

我阿仔都仍未做哂功課, 明天最後衝刺!

你church在那區呢?

Zoey 寫道:
Hellomummy,

我女兒下星期一才番學, 上星期近近地帶了她去了一趟澳門, 雖然未番學, 但都安排左好多活動, 都沒太多時間在家, 功課都要每晚抽少少時間, 才完成了一些!~

其實我地上的教會都不近家, 每星期日七點多鐘起床上教會, 這是全週我地最早起床的一天 :lol: ! 我在教會暫時未有甚麼事奉的崗位, 信主是這兩年間, 我也好希望在新既團契生活裡面, 能夠好好的安定落黎, 也好好的裝備自己 :-P .

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至