跳至

首頁

尾頁

別墅

呀b罷食,點算??

前日呀b開始唔肯食嘢,由朝早第一枝奶已經唔係咁想食,要夾硬黎先食.跟著下午食粥仔又唔食,平時下午茶會飲枝奶的,點知夾硬黎都唔飲.夜晚餐粥又係咁食兩啖就唔食,到宵夜枝奶就要吼佢訓着先至飲.試過一日剩係飲咗2枝奶總共16安.
但係見佢又好似無唔舒服,又玩得.真係唔知點算.
請問你地bb有無試過咁呀?

大宅

Re: 呀b罷食,點算??

我alphonse都試過係咁啊,奶佢唔食就由得佢,夾硬黎佢會更加唔食,下午同夜晚餐粥,你不如試下係食之前開著電視俾佢睇,跟住餵佢,當佢唔食既時候,你就數3下,之後熄電視,同佢講要食先有得睇,唔食就冇,當佢肯張開口食返既時候又開返個電視,重覆呢個動作,我而家就係用緊呢招,佢就同我食晒一大碗飯仔啦
garfield804 寫道:
前日呀b開始唔肯食嘢,由朝早第一枝奶已經唔係咁想食,要夾硬黎先食.跟著下午食粥仔又唔食,平時下午茶會飲枝奶的,點知夾硬黎都唔飲.夜晚餐粥又係咁食兩啖就唔食,到宵夜枝奶就要吼佢訓着先至飲.試過一日剩係飲咗2枝奶總共16安.

別墅

garfield804 寫道:

garfield804

Sometimes, my BB do not want to eat!
However, she will still eat half of them (of course, crying and yelling during the meal)!!

Have U ask yourself is your BB feel a little bit uncomfortable / have eaten some "dirt" like dirty toys/fingers... U know, my BB has some "liquid-like pu pu" if she have touch and eat the dirty toys,etc. But not serious (she play and sleep still the same )

複式洋房

我個囝呢兩日都係唔肯食奶~
開埋電視俾佢~佢淨係掛住睇唔食...
最曳係要用手整開枝奶~嗰刻真係想打到佢飛起!

別墅

我都試過各種方法,好似比玩具佢玩,開電視,叫表姐表哥引佢.
但係佢都係唔食.
都唔知要唔要同佢去睇醫生? 真係唔知應該點做.

子爵府

上月中起, 我個仔"禁飲奶"十幾日, 有幾日係吾飲任何流質(有試過用你地講的方法, 又用杯, 又用匙), 只食粥, 連佢平日爭住要的紙包奶都吾要. 我見佢都係玩得, 所以等左兩個星期, 終於忍吾住, 打電話俾健康院, 姑娘話可能佢吾舒服, 或者出牙.

複式洋房

我阿b呢排都一樣, 對奶同爛飯都唔多想食。但係當我試俾其他食物, 如白飯, 有少少味嘅大人餸, 佢就非常鍾意食, 都唔知係因為佢出緊牙, 定係食厭左奶同爛飯,所以有如此反應呢。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我對 b 都試過 ar, 果時都好擔心 ga,
打電話問 dr 同埋打去奶粉會問 d nurse,
不過佢地話有 d bb 都會係咪, 只要玩得瞓得就唔駛太擔心,
應該 2-3日就會無榭事 wor, 點g幾日後又真係回復正常.
所以你都 ng 駛太擔心 ga

或者你試下比 d 麵包果 d 佢食, 如果食 ge,
就 ng 怕佢餓親 ar ma ~~~~

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

講起罷食, 我亞仔由4個半月至9個月大時, 每日都要迫佢飲奶及食米糊 / 粥, 果時我真係投晒降 , 又唔太敢帶佢出街, 出街餵奶係一件非常尷尬既事 (Karl仔肚餓時會大喊, 不過就唔肯食); 最近就變成一只餓貓咁, 未夠鐘食野, 佢已經叫定攞食.

可能, 真係好似醫生講:
Karl仔 4個半月前, 係一個大肥 b (果時已差不多有8kgs), 所以, 佢自己開始減磅來應付 stage 2 (坐/爬 及 企); 到左9個月開始, 佢知道自己唔夠磅, 所以開始不停要食野來應付 stage 3 (行).

別墅

呀b昨天終於發燒啦,睇咗醫生剩係話要留意是否玫瑰疹.
因為沒有其他特別,只係發燒,希望呀b快d好返,回復正常就好啦.

別墅

garfield804:
D老人家話,如果BB淨係發燒而又冇鼻水,就要好小心.不過你有帶佢去睇醫生,應該會好D.希望你呀b快d好返.
D老人家又話,BB係要發吓燒先至會長高.你又睇吓呢個講法成唔成立?

別墅

PaulineVin, D老人家真係講得啱, 因為呀b發完燒之後,今日就出咗d紅點,去睇醫生話係出玫瑰疹,過兩日會就會退.希望呀b之後肯食返嘢啦.

別墅

garfield804:
呀B好番D未?出玫瑰疹要閉闗一段時間先至再可以出街玩.你呀B有冇扭去街?
我突然間想起大仔時,因為SARS,原本日日去街既大仔就要留番係屋企.佢當時爬去大門口,好可憐咁係度拍門想去街.我覺得佢好似坐監咁辛苦.

別墅

PaulineVin,
多謝關心, 呀b好返哂啦. 終於肯食番嘢. 係呀我都無帶佢去街,等佢清咁d先去街,不過呀B都冇扭去街.
希望大家既bb都身體健康,因為bb生病,做呀媽真係很辛苦.

首頁

尾頁

跳至