家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家認為女人要有多少錢先有安全感呢 ??

以前我睇錢唔太在意,買野亦唔會睇價錢,但人大咗,想有個錢傍吓身,究竟最少有多少至夠呢 ??

當然越多越好啦....但起碼我可以有個目標, 對嗎 ??

大宅

Re: 大家認為女人要有多少錢先有安全感呢 ??

一年既人工

子爵府

你一年既人工有幾多呀???

wan218 寫道:
一年既人工

洋房

錢當然越多越好,個人認為,依然有工作能力,6-12個月的生活費已OK,沒有工作能力,百多二百萬傍身,也不太多

大宅

個人覺得人的需求係無限..
當你有10萬...
你就駛多d...
當你有100萬...
你的投資及支出相對愈來愈大...
甚至於你有1000萬...
你都可能吾夠駛..
所以要有多少錢才有安全感...
我真係答吾到你..
如果你話做人要慳d, 儲多d錢才有安全感...
我想我會"say yes"!!!!!

侯爵府

totally agree
jojo媽 寫道:
錢當然越多越好,個人認為,依然有工作能力,6-12個月的生活費已OK,沒有工作能力,百多二百萬傍身,也不太多

大宅

我就分佈如下:
基金 40%
股票 30%
外幣 15%
現金 15% 為 家庭支出 最少 8 個月
全部我話事,我就有安全感啦!

複式洋房

多謝咁多位的保貴意見! 我會由儲錢開始著手。又或者買少d嘢!但有時真係好難,因為有時做嘢做得太辛苦時,會即刻想買好多嘢滿足一下自己。(但好多時都係一時興起,實用價值唔大)

EmilyDavey, 你的分佈好好呀,我會參考,多謝你的分享。

大宅

我諗錢好難話會儲夠.....
目標係你自己set 俾你自己o者...好簡單,你冇理由為o左達到個目標...每月要死慳死抵, 差d 要借錢o黎儲嘛....
所以我覺得, 一個人(女人)好難唔買o野,成日為o左慳錢唔買仲死,忍埋忍埋,到時一次過仲買o左d 無無謂謂既o野...
真係買野之前,咪諗o下呢樣野係唔係真係鍾意先, 又或者唔好即時買住, 諗多日先買咁...到時又可能覺得唔鍾意, 又或者覺得唔係咁想買..
儲錢方面, 我之前就每年set 好個數, 要自己係呢年儲到咁多...咁你o個個月駛得少,咪儲多d 囉...咁另一個月多駛費,咪儲番少d, 總之到年尾, 就要儲到set 好個數..

複式洋房

barkley, 你的提意好好呀,值得參考。我自從有左自己的二人世界後(即結婚後)已經好奈無儲到錢啦,因為好多時會有一d特別的使費 (例如: 老爺生日,奶奶生日,姑仔生日,過時過節,父親節,母親節 (註: 自已阿爸阿媽梗無所謂,但老爺奶奶梗要做足啦),所以不知不覺無得儲law。 :-(

好.....立下目標.....希望做到。Anyway, thanks !

大宅

lantai 寫道:
barkley, 你的提意好好呀,值得參考。我自從有左自己的二人世界後(即結婚後)已經好奈無儲到錢啦,因為好多時會有一d特別的使費 (例如: 老爺生日,奶奶生日,姑仔生日,過時過節,父親節,母親節 (註: 自已阿爸阿媽梗無所謂,但老爺奶奶梗要做足啦),所以不知不覺無得儲law。 :-(

好.....立下目標.....希望做到。Anyway, thanks !

一個女人冇私己錢就唔得, 真係好冇安全感...

首頁

尾頁

跳至