論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無會員請左香港已完约既工人係好嘅 ?

想試下,請俾意見. tks!!
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 有無會員請左香港已完约既工人係好

Me!
What do you want to know?
[img align=right][/img]

大宅

有請過香港已完约既工人(在香港做了四年)...
而家咪比佢玩到反艇兼嘔泡!
:tongue:

別墅

Re: 有無會員請左香港已完约既工人係好嘅 ?

I am using a Indo. maid finish contract with her last employer for 4 years. At the meantime, so far so good! She knows how to cook & speaks Cantonese with my son. But i am just employing her for 1 and a half month, so really can't tell whether she's really good or just pretending to be good at this time!

I think it's better for you to have an interview and ask her lots of questions regarding household work & how to take care of children to make sure that at least she gets the concept (cause what she says actually not mean she knows how to do) But at least you willl know she gets common sense or not!!!

大宅

請咗四個hk都唔得 佢地精過鬼

大宅

因為見好似好少會員讚賞已完約既印傭,可能會即炒現有嗰個,諗住請d完約既,唔駛重新教過,又可以即時interview,不過擒日去睇過,原來完約嗰d都唔可以即時上工,攪得文件黎都要一個月,同埋就算佢應承今年唔回國,一年後都要放假俾佢,仲要俾埋佢既來回機票,所以最後都係搵左個全新既就算,捱到新嗰個到就即炒呢個lu.

多謝各位回應!!
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

禁止訪問

別墅

我0地0岩0岩炒咗個都係完了4年約,上手僱主拍心口話very good 0架。結果0米衰過鬼。其實請邊個都有機會好同0吾好,睇我地0既運氣同造化,完全冇技術可言。good luck!!

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

我嗰個請返嚟既時候係已完约既工人, 佢之前個僱主只肯比1800佢, 所以完约唔再幫佢打工, 嚟到我屋企比正價,做咗快2年, 好勤力企理又錫亞女, 有做多無乜怨言, 真係好彩

我老公話通常請呢d1800完约既工人會聽話d, 做野都會落力d

複式洋房

好多時你打電話去問d前僱主, 其實只係打左比的agent, 扼鬼的
leahleahlea 寫道:
我0地0岩0岩炒咗個都係完了4年約,上手僱主拍心口話very good 0架。結果0米衰過鬼。其實請邊個都有機會好同0吾好,睇我地0既運氣同造化,完全冇技術可言。good luck!!

洋房

係呀, 所謂前僱主係假架!!!!!!總之炒魷妹唔好試.

男爵府

畀面勳章

062004 寫道:
我嗰個請返嚟既時候係已完约既工人, 佢之前個僱主只肯比1800佢, 所以完约唔再幫佢打工, 嚟到我屋企比正價,做咗快2年, 好勤力企理又錫亞女, 有做多無乜怨言, 真係好彩

我老公話通常請呢d1800完约既工人會聽話d, 做野都會落力d

我個case同你一樣,我起初都以為1800完约既工人會做野落力D,加上佢上手僱主話幾好,但個死印印尋日先俾我抄咗 踢走個温神,間屋都即刻變得高雅D。

男爵府

其實在香港有沒有做過的經驗都係睇彩數, 做過的太精, 但起碼唔洗重頭再教過, 只係佢肯做定唔做; 未來過的, 太蠢, 有溝通因難, 有時真係教到嘔血!!

如果請本地完約的, 起碼可以面對面傾, 傾好才上班, 完全沒有溝通因難; 如請海外的, 真係憑直覺, 直頭難中過六合彩!!

伯爵府

我呢個賓賓之前係香港做左4年, 依加係我到6個月到, so far ok la.

民房

I try 3 maids (hk finished contract) before, 無個好,做唔夠3 days就話即刻要走,有一個仲勁,agent 要佢09:00去immigration take visa, 我臨返工叫佢一定要盡快go home, 佢話ok, agent 10:00 call me, 話佢決定唔做, 但個工人就直到16:30先call me, 我的 octoplus/home key/mobile 係佢度,佢的衫係我屋企,結果仲要係剛過去年三十下午 call me, 話係我屋企樓下要上來取走自己的物品

仲有1個就預早4 days同佢講會去body check, 但check完返到屋企佢又話唔做, I lost HK$700.00

依家屋企個件, 仲經典過香港小姐,每晚22:00一定返房,自已看書,出面拆樓都唔會理,話知你個小朋友死,如果唔係個仔無人理,就唔駛受氣

複式洋房

You see, so terrible!! Sometimes most of the maids after finished contract in HK always do such actions, they are smart, clever and lazy, they know how to bargan and find a better job as most mammys urgent need to hire some local Bun Bun/Yan Yan to take care their children, so they always has chance to choose job.

If HK gov't set a rule that if any maid would like to change employer they must go home first without any execuse, so don't let them stay in HK to find new job.

大宅

keniel,

我個件都係,一食完飯,ping ping pa pa 洗完碗,都唔夠9:00 無問過我地 就一支箭標入廁所刷牙洗面沖涼,大半個鐘先出來,唔夠10:00就'late'入房睇書,唔會同我地講佢入房休息,話知你出面係生係c。

佢係香港已做

民房

YYB,

嘩,你 d point 直頭同我一樣,我依家個件仲試過有日叫佢買1條魚,1斤菜, $15排骨,佢竟然無買排骨,又試過買左既餸無煮,仲要2days後提佢先記得,真係頂佢唔順

帶小朋友放學又唔拖住都算,俾其他家長見到都唔認,仲死都話 "無呀,無呀" 最後我老公話BB已經認左,佢就just say "sorry"

叫佢去BB school 接佢,成班Yan Yan 就開party, 我企係佢旁邊more than ten mins 都 no feeling

真係唔知可以點?????? :evil:

大宅

我前日上agent公司想請新來印佣,都是鍾意佢比較純,但agent 話因我不懂教工人煮飯做家務,最好請本地完約工人,叫我每星期上去INTERVIEW,請新來工人,agent 唔係賺多d咩!

其實我而家個工人6月中到期,不過不失,但好多人同我講,續約就煩:有個問財務公司借錢,有個仲衰,偷錢,因太知屋企環境,我妹妹工人現在好似主人一樣,我妹妹仲要睇佢面口. 所以現在都真是 15 / 16,好不好續約.

別墅

Yes, my yan yan is good. she had 4 years of hk exp before working for me (almost 2 yrs now). As i'm a working mum and i don't know much about housework (i myself don't know how to cook or clean, how to teach her?), i really depend on my maid for housework. Her cantonese is good and has good common sense even about chinese practices (e.g. way of taking care of babies, making chinese soup). She takes care of my bb and likes playing with him....

首頁

尾頁

跳至