論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想炒工人

請問你地知唔知,個bun bun 未做足一個月炒佢,要唔要賠一個月薪金,or one month notice ?

大宅

Re: 想炒工人

好似係7日通知金...

複式洋房

If 即炒, 賠該月薪金(即做了20日就比返20日糧) + 1個月薪金 + 機票 + travelling allowance.
if 一個月前通知, 不需賠1個月薪金, 要賠該月薪金 + 機票 + travelling allowance.
溫和的回答,平息忿怒;激昂的言語,使人動怒。(箴十五1)

大宅

如果做錯野即炒, 唔使比該月薪金(eg : 偷錢, 打bb) +機票 + travelling allowance (hk$100)

複式洋房

多謝你地答覆,但有唔同嘅回應,有無電話,可直接查詢呢 ?

大宅

不如你直接問agent因為你都要同工人去agent度計人工.
我都剛炒左個工人都係叫agent計完話比我知比幾多錢.

象牙宮

2021勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

JR 寫道:
請問你地知唔知,個bun bun 未做足一個月炒佢,要唔要賠一個月薪金,or one month notice ?

無論個賓賓喺你度做咗1日或1年, 你要炒佢都要俾一個月代通知金或者一個月通知, 除非你有足夠證據證明佢工作期間有misconduct, 如偷錢或虐兒~仲要告得佢入喎! 如果告唔入, 佢有權向你追討薪金同代通知金, 香港啲政策係保護工人ga!

別墅

我之前問過我agent, 佢話唔補錢(1個月代通知金)炒工人最好要有足夠証據, 偷竊, 虐待等(要有証有據例如影帶, 唔可以口講), 如果用唔聽指示, 態度唔好等理由炒工人, 工人好大機會會反告僱主無理解僱, 補錢的話就無問題, 唔需要有咩原因!!

大宅

我個工人因為偷錢, 而且我有證據所以唔使比一個月代通知金.

首頁

尾頁

跳至