跳至

首頁

尾頁

大宅

又係時間分享bb一日既活動/飲食時間表喇~

我想知道其他bb既食量, 種類, 訓覺時間, 分享下喇~

朗朗既時間表:-
07:00 食奶 6安半 (雪印/思敏傑)
07:30 再訓
09:30 起身玩(行來行去)
11:00 開餐(4安奶開麥皮/2安奶開麥皮+bbfood)
11:30 訓一訓
12:15 起身再玩 (又行來行去/玩玩具/睇電視)
13:00 點心(bb餅幾塊/布丁)
15:00 沖涼
15:15 食奶-6安半
15:30 訓覺
18:00 起身玩
19:00 食粥 (大半碗)
21:00 再食粥 (大半碗)
11:00 食奶-6安半
11:30

我個仔半夜會餓, 所以夜晚9點仲比佢食多餐, 但又知道咁樣唔係幾好, 因為正常應該食一餐晚餐嘛~ 試過7點幾食一大碗粥, 11點再比多8安奶佢食但食得6安多d. 結果第二朝5點幾喊要食奶. 點攪好呢?

複式洋房

Re: 又係時間分享bb一日既活動/飲食時間表喇~

Schedule as below:-

6:00 - 5安半 (A+3)
6:15 - sleeping again
9:30 to 10:00 - wake up
10:00 - 5安半
10:15 to 11:30 - go to garden playing
11:30 to 12:00 - playing at home (又行來行去/玩玩具/睇電視)
12:00 - one bowl of noodle or rice
12:30 to 2:00 - playing at home (又行來行去/玩玩具/睇電視)
2:00 to 2:45 - take a bath & swimming at both
room
2:45 - 7安
3:00 to 4:30 - sleeping
4:30 - eat friut (apple, orange, bananna.........)
4:40 to 5:45 - go down to the garden playing
5:45 to 6:30 - playing at home again
6:30 to 7:00 - eat one bowl of rice
7:00 to 8:30 - playing at home
8:30 - eat friut
8:40 to 10:00 playing at home
10:00 - 9安半
11:00 - sleeping

Lilypie 2nd Birthday Ticker

大宅

kimbb:
你bb可以食飯喇? 好叻喎~ 仲食到一碗, 比咩野餸佢食?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

見到你地 BB 既 食野 schedule, 哈哈!! Karl仔 可能係一個食量驚人 及 成日要訓, 但係又唔長肉既 bb, 而家比佢食左2個星期燕窩 及 藜米+小米粥, 最近佢好似重手左咁.

總之 Karl仔 最近像了頭餓貓仔, 每1個半小時, 就可以食野, 食極都唔滯. 有時, 褓姆帶佢同朋友一齊飲茶, 佢又會食幾啖飯 + 極少量牛肉球裡面既肉......以下是按時既 list, but 好多時褓姆會不停比佢食野 (即係1個半小時食少許野), 因為褓姆都唔想 Karl仔 在6月中回院磅重時話佢唔夠重.

06:30 - 7oz奶
07:30 - 返訓 (有時佢係訓住來飲奶)
10:00 - 訓醒, 食一碗好杰既粥 (有時食一碗幾)
一邊食粥, 一邊睇 褓姆幫佢錄好左既 sesame street - 好似係明珠台下午播, 因為 Karl仔 一見到 Elmo 就笑到拍腳掌
11:00 - 出街, 半片面包 + 半個水果 (蘋果 或 香蕉)
12:00 - 午睡
13:30 - 訓醒
14:00 - 8oz奶
這段時間係 disney world family VCD 時段, Karl仔 會一邊自己玩, 一邊睇同笑
15:00 - 去公園
15:30 - 洗白白時間
16:00 - 幼兒乳酪一個 (係凍果種)
16:30 - 午睡 again 至 17:30
18:00 - 食一碗好杰既粥 及 3oz湯水
20:00 - 半個水果
又係 disney world family, sing along 時段
22:30 - 8oz奶
23:30 - 訓覺 , 有時會在飲22:30餐奶時, 訓著

複式洋房

Hellomimi112, Kimbb
你地個bb食量很好啊,肯食咁多嘢,但我個女程程佢就要迫佢食先肯食dd奶,這兩個星期佢又不肯食飯仔,糊仔,就連佢仲意食的粥仔佢都不肯食,每日只是飲5-6安奶就算.大家有冇辦法教教我怎樣餵佢啦.(但又可能佢又想出牙仔)
www.vrs-hk.com

複式洋房

Dear Hellomimi and all other mamas,

My baby is now 13 months and this is her schedule:

0730-0800: wake up, 6 oz milk, NAN HA 2
0800-1030: play, play and play (行來行去/玩玩具/睇電視 + dancing to music)
1030-1100: bath
1100: very thick congee/rice, 1 1/2 adult bowl
1200-1430: sleep
1430-1500: wake up and 'hei'
1500: very thick congee/rice, 1 adult bowl
1530-1900: play, play and play, sometimes going to garden and walk around
1900: very thick congee/rice, 1 adult bowl
2030-2130: go out and take a walk
2130-2200: milk 6 oz, NAN HA 2
2200-2230 sleep

She is 10.5kg when attending the MCH for 1 year check up.
Before 6 months, she sleeps a lot, at least 12-16 hours/day and do not want to be wake up to play. Than suddenly she does not sleep anymore and just want to play.

Someone told my that besides eating, sleeping can make you have more hormone and grow bigger

Anyone heard of that theory?

大宅

稀稀因為隔星期會分別由爺爺/婆婆揍
所以生活規律都未係好定時
因為爺爺會同稀稀落街.但婆婆唔會
但婆婆多數中午都會煮飯仔稀稀食.但麻麻就一時時
所以都唔一定.希望過兩個月有印印幫忙會好好多啦

08:00 - 8oz半 明治大仔
08:00 - 玩樂時間 (玩/睇vcd/行來行去)
(如果爺爺帶就會去飲茶/食早餐)
10:00 - 訓覺
12:00 - 訓醒 - 食飯仔(肉碎+菜)/8oz半奶
12:00 - 飽飽後又玩樂時間
14:00 - 食茶點 (bb餅乾/cheese stick一條)
16:00 - 洗白白時間
16:00 - 洗完白白食奶 8oz半
17:00 - 午睡到18:30/19:00
19:00 - 玩樂時間
20:00 - 食半個大人碗飯 (肉碎/魚/菜)
20:30 - 小量水果
20:30 - 親子時間
22:30 - 清潔時間
23:00 - 8oz半奶
(佢訓之前多數食支奶.如果唔係半夜會扭計)
23:30 - 睡覺

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lauwsv:
我覺得 sleeping 理論對 Karl仔 唔 work, Karl仔 由細至大都成日訓, 而家都仲好似 bb 咁, 每3小時就要訓1小時, 佢既 sleeping 時間表:

佢食量都唔少, 同埋每食完正餐1小時, 都會比零食 或 水果佢食, 佢到12個月大時, 都係得 9.20kgs

23:00 - 06:30 (7個半鐘)
07:30 - 10:00 (2個半鐘)
12:00 - 13:00 或 13:30 (1個至個半鐘)
16:00 - 17:30 (個半鐘)
最近先介左, 21:00 - 22:30 (個半鐘)果覺, 因為又得睇 disney world family - sing along, 佢就令願唔 sleep.

男爵府

szeszes

disney world family VCD係邊度買,係d咩?
係唔係美語世界?

複式洋房

大隻佬Aidan之一日活動/飲食時間表:

07:00 - 7oz 惠氏Progress (previously 9 oz, recently 'on-diet', 7oz only)
07:00 - 9:00 sleep again
09:00 - 玩樂時間 (玩/行來行去)
10:30 - 食粥仔 1 bowl (with meat, fish, and 2-3 kinds of vegetables, like tomata, culiflower, corn, carrot, pumpkin, spinach, choi sum.., sometimes with 1/2 piece of egg)
11:00 - Mother goose VCD time
11:45 - 洗白白時間
12:15 - orange juice (1 orange, around 3oz)
12:30 - 1st time 午睡
1:30/2:00 - 玩/行來行去
2:30 - 7oz 惠氏Progress (again, previously 9 oz, recently 'on-diet', 7oz only)
2:45 - continue 玩/行來行去 (in the mean time, I will play English songs/music/story CD). 期間小食供應 (1/2 apple or banana, sometimes with bb biscuits a few pieces, or 1 cheese cube, or 1/2 cup bb yogurt)
5:00 - 2nd time 午睡
6:30 - 食粥仔 1 bowl
7:00 - continue 玩/行來行去
8:00 - 陪大人dinner (緊係吾少得抽番小小水)
9:30 - 2nd time 洗白白
10:00 - story time (actually it's me to read the story only, he doesn't feel any interest and keep playing the stuff at the 窗台)
10:30 - 食奶奶 7oz
11:00 - 睡覺

水晶宮

係呀! Disney 美語世界

joeyma 寫道:
szeszes

disney world family VCD係邊度買,係d咩?
係唔係美語世界?

男爵府

AidanMaMa

我個joey食得比Aidan多,但好瘦喎!上個月去健康院磅,得8.5kg啊! :-( :-(

joey一日食程:
about 5.30am---7-8安milk
5.30am---8am----sleeping again
8am----Milk again sometimes(but not ALWAYS)
8---9.30----playing
9.30----食粥粥,食既同Aidan一樣,約一bb豌
11---12pm訓
12.30pm----食粥粥,約一bb豌
12.30---3.00pm----milk,約7-8oz
3.30----5.00pm----訓
5.00----食粥粥,約一bb豌
5.00----7.30pm----玩
7.30pm----milk, about 6-7oz
8.00pm----我地食,佢又食小小
8.00---10.00----玩
10.00---10.30----milk, 7-8oz

另外,係所有玩樂時間裏,bb都有食生果,餅餅,同飲汁汁

別墅

lauwsv 寫道:

Someone told my that besides eating, sleeping can make you have more hormone and grow bigger

Anyone heard of that theory?

Dear lauwsv,

CORRECT!!
SLEEPING DO HELPS GROWING TALLER!

It is with science proof that when people sleeps (especially in youth age), a substance called [size=large]melanin give signals for our brain to [size=medium]"recall our bones to grow"!!

I am not "Science" stream people! Ha..ha..
I know this info just because I have watched an English TV programme talking about this topic!
:wink: Hope this info resolve your query!

大宅

chingching2005 寫道:
Hellomimi112, Kimbb
你地個bb食量很好啊,肯食咁多嘢,但我個女程程佢就要迫佢食先肯食dd奶,這兩個星期佢又不肯食飯仔,糊仔,就連佢仲意食的粥仔佢都不肯食,每日只是飲5-6安奶就算.大家有冇辦法教教我怎樣餵佢啦.(但又可能佢又想出牙仔)

吓~ 每日食5-6安奶? 仲唔肯食粥 ? 食咁少唔扭肚餓咩? 唉~ 9成9又吽牙啦! 我個仔呢排脾氣好臭好易發脾氣, 半夜又訓到依依俄俄, 好似好攞攞攣咁. 我諗又係吽牙啦!
不過你程程樣樣都唔食, 我都冇辨法可以幫你. 有冇食肥仔水?

大宅

rebecfung,
請問你飯仔點整架? 用飯煲煲呀? 定係其實係好杰既粥黎呢?用幾多米幾多水? 你bb鍾意食咩野餸? 請指教!

大宅

szeszes:
嘩~你Karl仔好勁喎! 真係好食得~ 我個仔唔係好肯食生果, 比佢激死. 又唔係好肯飲水, 攪到上星期日有"舊"臭臭硬得滯柯唔出塞住左仲要去睇醫生呀! :-(

係呢, 幼兒乳酪係邊度有得賣呀? 咩野牌子?
你上次介紹我買果架士的車呢, 我奶奶超鍾意, 佢話又輕又細又好推喎! 多謝你好介紹.

水晶宮

Hellomimi112:
Karl仔 最近好嚇人, 這4天復活節假期, 保姆放假, 要我親自湊佢, 先知佢食完1碗(大人碗)杰粥, 唔夠3小時就摟奶飲. 佢而家真係好食得, 不過, 就唔多長肉. 但係 Karl仔 就好鍾意食水果, 飲水 及 飲湯, 係鍾意到食左1碗(大人碗)杰粥, 仲要飲埋3oz. 水 或 湯先肯停口. 便便呢家野, Karl仔 永無便秘, 多數係每天一次, 如果果天沒有便便, 保姆就叫我晚上8時左右比佢食一個乳酪, 食左2小時內會有得去.

bb乳酪 可以在 park n shop 或 jusco 買, 以前我就比 Karl仔食這種:

最近, 就轉食 幼兒乳酪, 見佢食左一排都沒有什麼問題:

講到士的車, 我最近又買左一部 "黃鴨仔"既, 不過就重好多 5.2kgs, 但係安全, 穩陣 及 可以放底一格, 就算 Karl仔 要午睡都可以.

今天好開心, 因為我大家姐來我家, 佢想抱 Karl仔 上手時, 我家姐大叫....... 嘩!!! 無抱佢個半月, 咪重手左咁多, 攪到我好開心, 其實, 我同 Karl爸 都覺得佢重手左, 不過, 要等唔係成日抱佢既人先知 result.

希望 Karl仔 真係無令我失望啦!!! 因為佢一個月食了2樽 "余仁生" 純味黃燕. 同埋, 天天都加 "藜麥"入去 D 粥仔到, 講到"藜麥", 就真係要多謝 Ma...Mi 介紹. :wink:

大宅

szeszes,
你就好啦~ Karl仔咩野都肯食. 我朗朗好怕試新野, 佢淨係食奶,粥,少少餅(有時唔食),布丁, 少少包包(要有甜味如波羅包). 以前都肯食蕉同萍果, 而家唔係幾食, 又唔肯飲水, 攪到最近柯唔到嗅嗅. 真係好煩~ (唔知關唔關轉奶粉事呢)

係呢, 你介紹果隻乳酪使唔使擺入雪櫃架? 如果要, 咪要凍食攞? 係咪普通百佳有得賣架喇? 我依家想試下比乳酪同西梅汁個仔食, 睇下可唔可以幫下佢柯臭臭.

"藜麥"係咩野黎架? 點樣食 ? 有咩好處? 你係咪加即食燕窩落d粥粥度? 係咪煲好粥先加落去? 其實我個仔都好耐冇重過, 我都要努力先得喇~

水晶宮

Hellomimi112:
隻乳酪係要放入雪櫃, 同埋乳酪既食用日期係好短, 所以, Karl仔 差不多日日都食... um, 要在百佳超級廣場 或 在網上先有得賣.

"藜麥" 係有機穀類產品, 在百佳超級廣場賣 $19.9/包, 煲粥時會加1-2湯匙入白水一齊煲.

佢既營養價值:
- 含豐富蛋白質、氨基酸、維他命B和E、鐵、磷,比牛奶含更多鈣質
- 強健體格及有益腎臟
- 適合幼童、長者及素食者食用

heheeee , 我是一個比較懶惰既人, 所以, 暫時只係會買 "即食燕窩", 同埋 Karl仔 在一般情況下, 只係假日及週末在家食粥, 所以我會在上午果餐煲好既粥內直接加1-2茶匙即食燕窩, 唔會將 d 燕窩加入白米一齊煲, 因為太高溫度會 destory 左燕窩既營養, that's why 燕窩係要用慢火 "鄧"; 而晚上餐粥我就會直接在煲好既粥加入2茶匙 "亞麻籽粉", 亞麻籽粉係含有好高既 omega 3 / 6 / 9, 即係進食後可於體內轉化為 DHA 及 EPA 使用, 就等同於 D bb奶粉成日都強調加入 DHA, EPA...etc.

別墅

szeszes 寫道:

希望 Karl仔 真係無令我失望啦!!! 因為佢一個月食了2樽 "余仁生" 純味黃燕. 同埋, 天天都加 "藜麥"入去 D 粥仔到, 講到"藜麥", 就真係要多謝 Ma...Mi 介紹. :wink:

Dear Szeszes,

唔使o甘客氣啦!!
szeszes 其實妳嘅sharings, birthday card & stamps designs 都好幫到好多人o架!!
大冢媽咪分享下過來人經驗ge!!
唔使o甘客氣 -- 我囡囡食咗健康咗,我都想Karl仔健康D!!

首頁

尾頁

跳至