少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

如何和4個多月大的BB傾計和溝通呢?

請問各位媽咪,有沒有人可以幫我教我如何和我4個多月大的BB溝通呢?因為我抱親佢都喊得好勵害,而我個工人抱就乜事都無,令我感到自己好無用的呀!點解會咁樣既!我本身份人和別人溝通上已 有問題,我沒有話題同埋沒有回應別人的對話,我只是聆聽,但沒有回應的呢!可否教我如何和我的BB玩和傾計呢?

謝謝各位媽媽 :-( :cry:

大宅

Re: 如何和4個多月大的BB傾計和溝通呢?

只得4個多月大的BB,點識同人傾計和溝通!
関咩你本身同人溝通問題!
可能你抱得bb唔舒服,試下抱好啲啦!
或者放bb落床同佢玩,攞住鈴鈴搖下搖下同佢玩下啦!

take it easy!

我有兩個女 大女Vanessa好生性 細女Venus好生肉

洋房

不過我奶奶果邊D人成日話我無同我個仔傾計,淨係識得抱著佢同望住佢,話我乜野都唔同佢講, 我個工人就唔同啦,因為佢成日同我個仔講野,所以佢行去邊我個仔就望去邊,對眼成日都唔放過我個工人呢!搞到我成日比我奶奶鬧呢喃好慘喎 :-( :-( :-(

男爵府

奶奶今次又講得有道理喎!

如果你認同早期教育的概念, 你就會知道BB自出生起就透過身邊的人及環境給予的刺激 (視覺/聽覺/觸覺等) 去學習. 抱著BB的時候同佢講下野, 佢會好有興趣, 並且會學到語言.

傾計方面, 家居環境及事物, BB/媽媽所做的事, BB/媽媽的心情等等都可以係話題. 抱住佢介紹下屋企各物件的名稱/用途/顏色/形狀等, 摸下佢手仔腳仔時話比佢聽係手同腳, 同佢前後左右行時講前後左右, 每次做任何動作時話佢知你做緊乜, 想佢點配合 (掃地/睇書/清潔/摺衫/換片/請安靜/請舉腳等等), 閒時問下佢覺得點 (肚餓/口渴/開心/眼訓...), 話佢知你有幾咁愛佢, 用溫柔熱情的聲音, 重點是一定要當佢知你講乜, 有朝一日你同佢講要換片, 佢可能已經舉高腳配合你.

溝通是雙向的. 如果你問佢問題, 佢發聲回應你, 你就一定要大讚佢叻, BB得到你鼓勵, 就會發更多聲音去回應你. 調返轉如果佢主動發聲音想同你講野, 你一定要回應, 問返佢"你係唔係眼訓/肚餓/想玩/片濕/凍(要用想像力估佢發聲的用意)..., 媽媽知道/明白你的, 而家我就同你訓覺/飲奶/玩/換片/著衫..." 咁你地就傾到計.

唔駛比咁大壓力自己. 慢慢你就會習慣. (雖然外人睇你的時候會覺得你自說自話好傻咁)

大宅

我絶對認同palmchristy既講法,你唔好以為bb唔知,以為
bb唔明,其實佢地係吸收緊,等到適當既時候佢就會表達出嚟
比你睇,你話你唔知講乜,咁你平時同你丈夫講乜丫,講嗰d都
得過喎(不過請剔除負面話題),又或者講吓你自己每日既心情
經歷之類。

我以前係bb兩三個月大已經同佢講呢d野,當佢好似大人
咁傾偈,佢而家大咗好懂事,嘻嘻.. 我記得我成日捉住佢兩隻
小手,放係我塊臉上然後做出一d鬼臉,有時又會在臉上用舌頭頂佢隻小手/腳仔,好似個傻婆咁,不過佢雖然當時無乜反應,但其實可能已經比到佢感官刺激,而家大個咗,同佢講番再做番
佢會笑得好sweet。

不過真係最緊要係要有回應,你都唔想第日bb大個咗,
你同佢講乜,叫佢做乜佢都唔應你架,身敎好重要架。
要改~~~要改~~~
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

洋房

Dear emiluihk,
謝謝你這麼長盡的回應,我會努力做好自己應該做的事架啦!
感淚萬分阿

Regards
Sa Sa :wink:

洋房

Dear palmchristy,
感謝你這麼詳細地聚述這些過程,我會如你所教的一樣去向我的BB實行下,如果真係有好的進展,我會第一時間留言給你的,
謝謝你阿

Regards
Sa Sa :-P :lol:

男爵府

elsaword,
你不如去palmchristy個開心家庭網的育兒週記參考一下啦, 我都偷0吾少師架

<<<Click 這裏住入>>>

洋房

Dear moondream3003,
真的很感謝你的告知,讓我可以進入去裡面看看,但我不明白她怎樣放了這麼多資料在這個網址裡?我也想做個這樣的網址呢?
可否幫一幫我呢?

Cheers
Sa Sa

首頁

尾頁

跳至