跳至

首頁

尾頁

大宅

玫瑰診

Alicia媽咪 寫道:
Dear cj177916,
No problem.

In fact, my bb was in the hospital for 2 days due to high fever, now she is back home.
She has 玫瑰診. During the stay in the hospital, I also used 旅行奶樽, so you will find it very useful if you bb is okay to use.

Alicia媽咪 & 其他媽咪:

玫瑰診多唔多一粒粒架? 會生在身體 (eg. 肚) 定面架? 幾多日會好晒呀? 我估我個女上次高燒完出假疹. 我問唔倒醫生, 因高燒佢睇醫生時話可能會出疹, 比定出疹搽的藥膏. 我個女的假疹生在肚, 不多, 搽藥膏兩日便好晒. 初時都係高消三日 (~ 39C) 先出疹.

Thanks
Joycelyn

大宅

Re: 玫瑰診

Joycelyn 寫道:
[quote]
Dear cj177916,
No problem.

In fact, my bb was in the hospital for 2 days due to high fever, now she is back home.
She has 玫瑰診. During the stay in the hospital, I also used 旅行奶樽, so you will find it very useful if you bb is okay to use.

Alicia媽咪 & 其他媽咪:

玫瑰診多唔多一粒粒架? 會生在身體 (eg. 肚) 定面架? 幾多日會好晒呀? 我估我個女上次高燒完出假疹. 我問唔倒醫生, 因高燒佢睇醫生時話可能會出疹, 比定出疹搽的藥膏. 我個女的假疹生在肚, 不多, 搽藥膏兩日便好晒.

Thanks
Joycelyn [/quote]

Hi Joycelyn,
和仔係10個月大的時候出過玫瑰疹,先是發燒,之後三日才出疹.先在面出,跟住到個身.但面個D細粒D多同退得快D,大約4日就退晒喇.佢出疹時我就俾紅蘿蔔馬碲水佢飲,同埋用金銀花水同佢沖涼.
唔知其他BB係咪咁呢?

大宅

我個囡係第13個月都出過, 同和仔一樣, 發燒(39度多)三日才出疹.

不過我想補充小小就係, bb通常都會喉嚨紅腫發炎, bb日間會好生猛, 只係低燒 (約37, 38度), 完全唔似唔舒服, 跟著晚上就牙煙.....燒..燒..燒...到頭仔慶烚烚, 食左退燒藥水, 都唔多退燒, 我個囡o個次好似隻初出世既貓仔咁e e 鞋鞋, 軟弱無力. 兩公婆望住個囡, 係樹猶豫好唔好送佢入醫院, 不斷探熱, 探熱, 探熱, 探熱, 再探熱
pekklebaby 寫道:

Hi Joycelyn,
和仔係10個月大的時候出過玫瑰疹,先是發燒,之後三日才出疹.先在面出,跟住到個身.但面個D細粒D多同退得快D,大約4日就退晒喇.佢出疹時我就俾紅蘿蔔馬碲水佢飲,同埋用金銀花水同佢沖涼.
唔知其他BB係咪咁呢?

大宅

版主

兩星期前出左,燒左3日出疹,由個身同面開始出,到手腳.
背脊都幾多粒粒架.手腳就少d ,塊面就紅到一撻撻咁.

男爵府

我個囡剛剛在復活節出左,燒左成3日先退燒,最高係105.5度,即刻入院,之後開前出疹,集中在面部.身同腳就唔係好多,出左一日就開始退,其實係過年時佢都作出疹,不過出唔到,醫生話叫等多幾個月,點知真係等幾個月就出

大宅

都唔少 bb 出過玫瑰診喎. :-| :-| :-|

Joycelyn

別墅

Sorry Joycelyn for the late reply.

I just read a book today about different kinds of sickness.

玫瑰疹..

症狀:
剛開始會有突然的高燒, 燒到39C以上, 一般持續3-5天左右。除發燒外, 很少有流鼻涕、咳嗽、嘔吐、腹瀉等症狀,發燒時會顯得難受、煩躁不安,但不發燒時,BB精神動力仍佳,食慾也不太受影響。
燒退後,會出現全身性紅疹。剛開始是少紅點,會逐漸變多而融合在一起,最先出現在身軀幹,再慢慢向外擴散到臉部和四肢,這些疹子會在48小時內消退,幾乎沒有併發症。
所以典型玫瑰疹>>《先高燒,燒退後,再出疹》

參考另一本書教 煲《竹
芷蘭清秀可人兒,柔情似水百花依。

大宅

[quote]
Sorry Joycelyn for the late reply.

I just read a book today about different kinds of sickness.

玫瑰疹..

症狀:
剛開始會有突然的高燒, 燒到39C以上, 一般持續3-5天左右。除發燒外, 很少有流鼻涕、咳嗽、嘔吐、腹瀉等症狀,發燒時會顯得難受、煩躁不安,但不發燒時,BB精神動力仍佳,食慾也不太受影響。
燒退後,會出現全身性紅疹。剛開始是少紅點,會逐漸變多而融合在一起,最先出現在身軀幹,再慢慢向外擴散到臉部和四肢,這些疹子會在48小時內消退,幾乎沒有併發症。
所以典型玫瑰疹>>《先高燒,燒退後,再出疹》

參考另一本書教 煲《竹

首頁

尾頁

跳至