夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想領洗…但老公話如果我咁做就離婚!

其實我中一、二果時想加入天主教,但係唔知點做好,唔通無啦啦走入教堂話我想信天主咁咩,而且以前未結婚,屋企人唔係教徒,自己就無啦啦信教,好似唔係咁好…

我個好朋友岩岩領洗左,另一個朋友就成家人都係教徒,佢地叫我信天主,咁當然,呢d野唔係小朋友洗泥沙,唔係個朋友叫我我就要入架,我自從過左中一、二就冇諗過做教徒,只不過,同呢兩個朋友傾有關主既野,令我覺得好舒服,而且信天主唔係一件壞事。我個人好暴躁、EQ 唔高、情緒唔穩定、思想負面…我其實係想搵個寄託,或者咁樣,會令我情緒有改善,咁對我地夫妻既感情都可能會有幫助,又可能會令我學識珍惜身邊既野…我承認,我唔係一心一意只係想信天主,我可能只係為左自己好,所以想咁做,但係,咁又有咩壞處,有咩唔好呢…

但係我同我老公講,佢就話都估我想信天主,仲想打俾我果兩個朋友(佢未試過打俾我呢兩個朋友),叫佢地唔好亂咁叫我信天主,又話一家唔知一家事…我覺得佢以為我係果種人地叫我做就做,好似冇思想既人咁,我好嬲,之後佢話同我傾下,但係佢就走左去打機,我好唔開心,就走去

男爵府

Re: 我想領洗…但老公話如果我咁做就離婚!

領洗唔係話你想洗就即刻洗架,你可以好似我咁"決志"
先,跟住返下教會/彌撒,適當時候主自有安排.

你有冇MSN呀?

大宅

我知道呀,但係而家因為我老公咁講,我冇返過播道會果d…而且我老公唔知要返學先可以領洗…我叔仔都跟d朋友返過教會呀(基督教),我老公�奶奶果d都冇野,又冇話唔好…我老爺仲叫佢返教會識下女仔…

岩岩過左個星期日,我同果兩個朋友出去,我老公以為我返教會呀,其實唔係呀…我晏晝先出去,邊有教會返呀…

我俾左呢個 topic 我老公睇,我就去左沖涼,而家沖完涼,佢又冇野講…不過我都諗佢會係咁…

我 pm 你呀!
該用戶已被刪除

男爵府

hehe...唔返教會都可以信主架

我依家好眼訓呀頂唔順啦,你同先生都早d休息啦唔好諗
咁多無謂既壓力 sweet dream~

大宅

我返天主教呀,不過我唔記得返果D係叫咩…

唉…我老公去左

大宅

其實信天主唔一定要領洗...有時間番下教會聽下聖經!!係屋企都都可以自己睇下嫁......唔開心又可以同教會弟兄姊妹傾~!!
老公反對有好多原因既.......佢唔講可能係佢唔識點表達姐~!!

我以前中學果時,d miss都叫我信耶穌,我都有番教會嫁~!!但係佢地叫我洗禮,我就唔會喇,因為我個心未完全投入主耶穌基督!!
現在我已經冇話信唔信呢個主,只係做事時,都會諗下聖經所講既野~!!唔開心or有挫折時都會祈禱~雖然我未接受洗禮,但我相信我所信既主都會幫我...
我諗你都可以好似我咁做....做人唔好只諗唔開心既野,你嘗試祈禱,我相信主會令你老公明白的...
唱下詩歌都可以令你個心干靜起來~!!
KATHY.LIN

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你領洗都係你自己的事, 唔洗要佢批准格?!

別墅

我覺得個人意願唔同

相家諒解係好重要

你都做得好岩 問佢點解唔鐘意

但你老公答唔出 會唔會係個人對主有反感既感覺?

或者佢其實唔清楚天主教係D嘜

你想返去個個教堂 D人又係點

因為唔係間間教堂既人都咁好架

某一間 我去過 開頭都冇嘜野D人都好好架

但一就快完堂個陣 個個就聽佢祈禱啦

之後一個個咁又哭又訓係地下

話呢D係受主所付 嘩...我即時驚啦

點會有教會係咁架~

所以你應該常試叫你老公同你返一次

比個實制情況佢睇下 佢認識左咩係教會個陣

咪大家在傾下囉~有咩唔好點解唔比你返

大宅

可能你丈夫恐怕生活的節奏亂了吧 ,
你可先從行為做起 , 令你丈夫感到你變得更好,對人對事滿有愛心 , 亦沒有改變起居飲食習慣, 說不定你丈夫將來要求與你一起接受洗禮/浸禮 .

只要你心裡有主 , 口裡承認 , 都可以成為信徒 .
凡事多禱告 , 且耐心等待. 主會給你安排一間合適的教會 .

別墅

嘉嘉,
我都係天主教徒, 我老公都係教徒, 佢係十幾歲領洗, e+已經唔信. 佢成日同我講, 天主教係 for d冇自信既人, 我同佢講唔係, 我都唔係冇自信既人, 我話, 你唔好理我信唔信, 信仰係好個人既, 我要信, 你講咩都冇用. 另外, 你老公會唔會驚妳信錯左d邪教, 所以先阻止妳呢 ??

我係上年才領洗, 之前係要上慕道班既. 我同妳一樣, eq 低, 好易"炆", 但我上左慕道班之後, 成個人唔同左, 學會愛人同寬恕別人, 當妳學識愛同寬恕既時候, 夫婦關係自然會有所改善. 妳可以暫時唔領洗住, 先上慕道班, 如果妳性格上有實質既轉變, 妳老公一定會feel 倒, (我老公就有), 到時再同佢講領洗, 可能佢都會接受未定. 而且天主教教會係唔反對尊敬祖先既, 只要妳個心係用尊敬既態度, 唔係想佢保佑既態度就ok ga la.

信天主教係好事, 唔好因為要信天主教而唔開心. 信教唔係咁樣 ga !!! ok ??!

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

你老公有無宗教信仰...如果你老公無...你可以搵日同佢出街...然後拖佢入去教會...有陣時講未必有用...比佢一齊感受...認識主...或者佢會有其他想法...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

我老公冇宗教信仰既,佢亦都覺得唔需要,因為佢話人應該靠自己!佢以前都係讀天主教,佢應該知道天主教係咩黎啦…

果晚我同佢好唔冷靜咁傾左好耐(唔冷靜果個係我,佢一向都好冷靜既),佢話一直都冇聽我講想信教,但個 fd 一領洗左我就話要信主,佢覺得我好似係跟個 fd 咁,但係我覺得,可能係一個安排呢?我之前都係返天主教中學,上咁多彌撒,亦有時返教會唱聖詩(d同學係教徒,叫我去),以前我亦遇到好多挫折,都唔見我有咁既心去信主,今次睇到朋友領洗,個感覺係唔同架,可以話…有少少感動!所以令我有個咁既諗法,去信主,去學道理,去學下愛人…等等。

而家個結論係,我老公話「衰d講句,要信你就信飽佢啦,不過唔可以領洗」,佢話覺得領洗左,就好似變左另外一個人咁( ),所以,我會信主,我會令佢睇到我信主係一件好既事黎,令佢覺得我有改變,咁樣先至係最能說服佢既∼

多謝各位回應∼

伯爵府

交俾神,佢會為你安排

複式洋房

信唔信主, 唔在附你有無領洗, 唔通你無領洗就唔算教友咩? 事實並係咁架麻
我都係一個天主教徒, 所為領洗既意義係將你以往既罪洗清並立志為主作見證, 我個人應為領洗只係一個議式, 而最重要既係你心裡面有無主既存在, 為主作見證, 愛自己同埋你身邊既人, 咁樣就已經足夠架啦, 主愛世人, 佢唔會介意呢d小節o既

別墅

信仰係好個人,你老公好似激動左,我同我大仔都領洗左,我地係基督徒,但好彩我老公無阻止,只係話我不要太沉迷就得了.但我老公都無跟隨信主,不過我有信心我老公總有一日可以明白主對世人的愛,跟隨主.我相信主會引領你走出困境,一切交到主手中.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至