少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女就1嵗,晚晚成1點都吾肯訓,嘈住個仔同老公!朝早10至11點起身,曰頭又訓埋D9個字至一個鈡的訓,3至4次!我就癲架啦!有冇JM教下我可以點?!

大宅

回覆:女女吾肯訓!

女女日日10-11點起身,食奶,1點又訓,2點起身食粥,3點又訓,4點起身,7點食粥,8-9又訓,大約訓45分鈡又起身,11點左右食奶,之後開始氹佢訓,佢就算好累都好但係就死都吾訓,𦧲到成點,其間左轉右轉,又里里良良自己講野又叫又盛,嘈嘈閉!

大宅

之前試過晚上8-9點吾比佢訓,同佢玩,但都係吾得,都係成1點先肯訓!我知小朋友吾可以甘晚訓,對腦部發展吾好!但點先可以令佢早訓?佢就算而家病,食緊感冒藥,都吾會早訓,今晚成1:30先訓,仲要我格硬夾佢同打佢幾下,喊左幾下先肯訓!我吾想成日要打佢喊,佢先肯訓!但我無計仔啦!我見佢喊我就好吾開心好炆!我就癲啦!
有無人可以指點下我!

子爵府

pig-pig-pig 發表於 12-10-15 02:00
之前試過晚上8-9點吾比佢訓,同佢玩,但都係吾得,都係成1點先肯訓!我知小朋友吾可以甘晚訓,對腦部發展吾 ...

重點會唔會係因為佢朝早10-11點先起身呢?
因為我囝AROUND 1歲時, 7點未夠就起身食第一餐奶, 跟住10點食第二餐, 瞓到12點食粥, 到2點再瞓, 4-5點食奶, 跟住就唔比瞓玩到6-7點食晚飯, 到9點前食多餐奶就瞓!
得GE試吓8點叫佢起身, 早D起應該早瞓到, 試試!
我囝而家4歲幾, 除非去街, 否則九點幾十點一定瞓架啦!
仲有你係點哄個囡瞓架?是否要陪?獨立房間?一家四口一間房?
唔同習慣都有唔同方法, 講多D資料睇吓幫唔幫到你!

大宅

其實我希望佢11點左右12點前訓,弟二日10-11點起身就最好,因為仔仔返下午班,女女太早起都吾好!我,老公同仔仔一張床,BB床放我地旁,一家4口一齊訓!不過次次佢地2父子訓左,我都仲未有得訓!
我今日再同佢睇Dr,睇下佢轉D眼訓藥會吾會好D!
之後會再試下8-9吾比佢訓,10:30左右氹佢訓!希望0K啦!

伯爵府

回覆:pig-pig-pig 的帖子

瞓到十點起身然後日間仲要訓三次,難怪夜晚吾肯瞓。你試下調教早上早少少八至九點起身,日間最晏果覺最遲五、六點要起身。

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

大宅

而家吾比佢7-8點訓覺,試左2日都0K,12:30就訓,不過佢食緊藥,吾知係D藥定吾比佢訓里招有用!!

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我同意應該早啲起身先啱

大宅

佢完全要調整過晒D作息時間,日頭瞓太多了,無必要下午睡三次,下午兩覺之間隔長D,第二覺6點前要醒。

禁止訪問

大宅

不如定個時間表每日跟足去做,daily routine 比小孩安全感好重要,等佢知跟住會有咩發生,吾好比佢隨意瞓就瞓。另外D書講bed time routine 都有幫助,例如講完故事飲埋奶就一定放落床,佢瞓吾瞓都無得出來,佢試多幾次就知道事情一定係咁樣發生,佢就會乖乖地去瞓。最後吾贊成打到佢瞓,佢會對瞓覺有反感。日頭去街或在家玩放晒D電,夜晚吾同佢玩,吾同佢講野,又悶又倦,實瞓得著!

珍珠宮

我個女以前都係咁,夜晚唔訓,中午才起床。

男爵府

有冇睇過一個programme "Super Nanny" , 裡面有好多資料。好有用。

我都有兩個,佢地都大個晒。

我個人得一個方法,但都叫做可以使個路乖乖入睡。

都係睇super nanny 學既。

好簡單

夠鐘就帶佢入房,放番佢入仔,然後要佢訓覺。
佢可能又坐番起身,你就放番佢 睡覺姿態。 重複又重複
但過程中,不要答佢任何野,不要有眼神接觸。祇係望住佢個肚仔。

你要預左佢會扭爬落床,又話要去小便。 比佢先先去左小便先。
佢一爬落床,你抱佢返去。佢多數哭,你不用理。如是者重複。

通常最痛苦是第一天晚上,但堅持到,咁日後就好好多。

複式洋房

回覆:pig-pig-pig 的帖子

我比個小朋友六、七點就要訓!對個腦發展好啲

大宅

回覆:yankaka 的帖子

我個囝一歲,同你小朋黨的作息時間大致一樣。
樓主,其實真係要俾bb早睡早起,我返夜,每晚返屋企都12:30, 下午1:00先返工,我都迫囝囝晚間9:00訓,7:30起床,最重要唔好俾佢晚上8:00訓,佢而家一歲,日間只好訓2次覺,迫佢晚上最少連訓10一12個鐘。

首頁

尾頁

跳至