論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有簽約請1個月,比左$1000訂金(寫明將在薪金中扣除)。無提過如提早解僱要點。。。問勞工處又不能明確答我即係有空間argue,好煩呀!

大宅

有幾唔掂呀?

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

距唔做嘢架?唔識得湊bb?

大宅

同個陪月講有親戚黎幫到手,做埋訂金問O唔OK,大家簽一式2份不追究任何索賞!互相同意提前解约!

我都唔太識架!大家研究參考下咪盡信丨a

複式洋房

大家香港人,開門口見山,我係請陪月,妳.........................!等佢自己知乜事!

大宅

我都請左個難頂的陪月,我陪佢多過佢陪我。
1)請四星期,頭兩星期仲好地地,第三星期開始唔做野,因為合約係2星期通知OR俾2星期糧。即係我想炒同唔炒,都係貼俾佢!想番轉頭炒左佢仲好,我唔會咁抑鬱
2)我餵人奶,上奶快,不過奶少,開頭泵極都1-2OZ,次次笑笑口講:「咩泵咁耐都得咁少咋」
3)我屋企4百呎,2公婆同B住。老公陪產假2星期,2星期阿B沖涼洗衫洗地晾衫老公做哂,我叫老公入來睡,老公講唔得閒要拖地
4)我村屋唔開放大器睇唔到TV,我好彩無教佢,返工10-5,買完送11:30先到,2:00左右佢就訓覺,係我張SOFA到訓到放工
5)老公返工後,我阿媽來陪我,頂唔順個地下污糟,阿媽自己拖。我又頂唔順阿媽要出手,我自己拖。佢依舊坐係SOFA伸高對腳
6)我買左個浴JUST FIT放入企缸,佢次次用就次次講:「明知屋企細就唔好買浴盆喇!」
7)我奶奶來,佢就又招呼又傾計,由做女開始講到老公仔女,我都唔哂訓。次次有客到就咁,仲煩過我奶奶

別墅

畀面勳章

公爵府

伯爵府

跟勞工法例啦, 一個月唔夠咪7日通知~

佢做得唔好, 湊唔掂, 仲可以怪邊個

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我都請左個難頂的陪月,我陪佢多過佢陪我。

原帖由 tracyduckling 於 12-10-18 發表
我都請左個難頂的陪月,我陪佢多過佢陪我。
1)請四星期,頭兩星期仲好地地,第三星期開始唔做野,因為合約 ...
She use yr Just Fit?

大宅

回覆 BM媽咪 的帖子

其實我已經買一個細的浴盤,只係要打直先可以放入去,入到企缸可以放平,不過入到去唔可以再轉浴盤。另外,佢訓緊時,我掃地洗衫晾衫我係佢面前做哂,而佢只係坐係到講野or聽收音機。

陪月可以唔做家務呢點我明白,不過係眼見一個坐月中的人在你面前做家務,而你就訓係人地張sofa到,換著邊個都好唔開心。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆+BM媽咪+的帖子 其實我已經買一個細的

原帖由 tracyduckling 於 12-10-18 發表
回覆 BM媽咪 的帖子

其實我已經買一個細的浴盤,只係要打直先可以放入去,入到企缸可以放平,不過入到去唔 ...
其實陪月負責啲乜㗎?收咁貴仲要自己做家務?

大宅

其實做人就好似做話劇咁, 每個角色都要有一份幫人既心
2014年快開始了,我要努力向前,加油向上,發奮做人,只希望衆人身體健康,不受外界影响,繼續邁步

大宅

回覆 26771289 的帖子

When my helper ran away, I also employed a poor part-time HK helper. As no contract is signed, just used for 5 days. She said she just passed the exam for 陪月 & waiting for the certificate, so can help me for 1-2 months before new overseas helper come. As she is 50+ and avaliable from 8:xx to 18:00, I hired her to take care of my 3 little kids (my mother or I was at home). However, she was always late to send my daugther to school => my husband did it. Not know how to prepare milk (waste a lot on the table). Just sit on sofa and pass her mobile to the baby for play (has radiation!). I think she don't know how to wash & steam bottles as she damage a new ChuChu brush just for 3 days (I know it after she left.

So I also want to have a backlist for local helper, especially for 陪月. It's more safe to employ 陪月 refer by other mothers (has good rating).

大宅

不好意思,唔系好明樓上最後果段講咩

tongkaren  請陪月都應該由其他媽媽介紹或推薦既,比較安全及可靠  發表於 12-10-19 11:53
tongkaren  佢話其實我地都應該有一個本地家務助理既黑名單,特別係陪月。  發表於 12-10-19 11:52
2014年快開始了,我要努力向前,加油向上,發奮做人,只希望衆人身體健康,不受外界影响,繼續邁步

大宅

哦,明白了,謝謝。
其實人與人之間相處係一個學問,A陪月跟僱主陳太可能相處唔到,但可能同僱主李太關係好好呢!大概大家只是欠了溝通

大宅

我個衰陪月:
佢不至於嚴重犯錯,但我認為專業失當。
1/抱BB入廚房唔知開定關煮食爐,果位好窄,張包被飛飛下(無危險意識)
2/經常打直抱BB(BB頭去到佢膊頭位),另一隻手無旁實,當BB幾個月大,但BB頸已有力和識‘咬’後。
3/同BB沖涼成日唔扶實腋下,易有水入耳。以上都係i'm sleeping時發生,對住我又第2個樣。
4/大約十日後我向中醫求証,皮膚過敏係同陪月每日果煲薑水有關,點解沖左10日至found out倒?原來係用薑皮同肉既分別。條友頭兩日來已用晒我餘下兩個星期用的薑皮分量,要買薑,一沖‘那’到我有度傷口損到依家都未好晒,太濃!叫佢減少份量,但我從無check佢用幾多,佢話我多風,要去風,好快去晒就無事,不用睇dr。。。佢專業嘛,我咪信囉。。。果朝我媽睇佢用幾多,嚇死,落好多好多薑皮薑肉,鬼唔係我日日勁痕!阿媽叫佢唔好落咁多,佢唔理,仲答算少喇,其他人仲多,氣死我媽! 但我又係sleeping...飲左3劑中藥至痕少左dd! call中醫問皮同肉,同我搞成咁有無關,終於知道原來肉係得但落一小舊就得,我皮膚受唔倒。shift!

最後,睇西醫,皮膚炎,開左一個月抗敏藥&兩支止痕水!

禁止訪問

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

複式洋房

回覆:我陪月勁唔掂,想即炒佢,駛咪幾日通知呢?

如果合約無寫明!首月係即日通知,第二,三個月先係7日!
勞工處有寫明架!

首頁

尾頁

跳至