論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果你地親自in工人,會問佢D乜?了解佢D乜?會唔會叫佢做D咩畀你睇下架?咁又幾時覆佢請唔請佢?

如題。

珍珠宮

Re: 如果你地親自in工人,會問佢D乜?了解佢D乜?會唔會叫佢做D咩畀你睇下架?咁又幾時覆佢

你個工人係朋友介紹定經agent?
如經agent既話, 而你你in完佢, 又問過佢前顧主佢既工作表現, 你都好即時confirm佢啦.
因為我試過係星期六in完個bun,
跟住星期日打比個bun, 佢話當朝已同人簽左約啦 :-( :-(
攪到我成個人down晒 :cry:

我估d工人會週圍佢d agent到登記,
如果佢地本身係好既, 都好快找到工.

珍珠宮

Re: 如果你地親自in工人,會問佢D乜?了解佢D乜?會唔會叫佢做D咩畀你睇下架?咁又幾時覆佢

我自己做開personnel/admin,覺得要透過interview知道佢是否習慣講大話(在一些次要的事情上反覆問),能否溝通和理解你問的問題,因為好多菲傭英文其實頗差,收唔到你講乜;較難知道的是她能否聽從指示,我試過有個菲傭,乜都話yeah yeah yeah,但原來十樣嘢(instruction)佢淨係收到五樣,而五樣當中又有四樣係唔跟你講咁做 (例如叫佢分開生熟食物用不同的砧板) !

我唔贊成in完即時confirm, 除咗俾大家諗一諗之外(免得佢馬上答應其實係騎牛揾馬),先call佢嘅舊僱主check reference,如果怕佢見成第二份工,可以即晚call佢confirm,此舉亦可知道她給你的電話是否即時找到她 !
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

首頁

尾頁

跳至