烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

各位jm,
我啱啱買佐億世x個面包機, $699 可以做1.5LB & 2LB 果個, 仲有好多嘢送好底, 我急不及待去試.

試佐第1 & 第2次出佐嚟都好實, 個皮太厚成個法包咁款, 但我只係用1號普洗程式, 我相信一定係我做既程序有問題, 可否請各位jm幫吓手及及, 係邊度出錯

1) 開機等佢温一陣.
2) 放才料 - 水, 油,同埋容佐既糖水,鹽(我上次見到有jm 話咁會冇咁傷機)
3) 放才料 - 粉, 及中間開窿放酵母
4) 關蓋
5) 按menu 1 (普通程式) 彈佐1字 同埋 3:00
6) 按 color (顏色) 我冇按制 因為我想要淺色 個螢幕仍然係1 及3:00
7) 按 loaf ( 重量) 我都冇按制, 我想要都係最輕果個 個螢幕仍然係1 及2:53
8) 按start

之後就聽到佢郁架, 到佐2個幾鐘後出嚟, 就变佐個實啲啲既面包.

點解會咁架,,, 我見好多jm 都整得好靚架.....
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

珍珠宮

回覆:bigbighei 的帖子

Up. Up, pls help,

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 bigbighei 的帖子

可能酵母唔work, 下次可以先用份量內的水同糖,先開勻的酵母,等起泡泡先倒入去麵粉中。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

引用:回覆+bigbighei+的帖子 可能酵母唔work,+

原帖由 andyman 於 12-10-23 發表
回覆 bigbighei 的帖子

可能酵母唔work, 下次可以先用份量內的水同糖,先開勻的酵母,等起泡泡先倒入去麵粉 ...
好的!謝謝你!我會試吓!

首頁

尾頁

跳至