論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

開冷氣俾工人

各位媽咪

請問現在天氣咁熱,你地有無俾工人係房開冷氣訓?

thanks
[url=C:\Documents and Settings\HA\My Documents\My Pictures]C:\Documents and Settings\HA\My Documents\My Pictures[/url]

大宅

Re: 開冷氣俾工人

無!佢自己1個

洋房

老實講, 如果你自己咁熱唔開冷氣, 你自己可睡得到嗎? 如果她睡得不好, 日頭沒精神, 如何工作?

我工人沒有要求開冷氣, 只用FAN, 但比我見到佢頸及胸口生了好多熱痱。 我問她是否很熱, 但說不知為什麼覺得香港比印尼還熱。 當然單是看氣溫, 香港沒有印尼那麼高, 但香港濕度高, 是很難適應的。 我自己也去過印尼, 熱的感覺真的與香港不同。 如果當她只是工人, 我也沒話可說, 如你當她是家中一分子, 你自然也會有答案。 我告訴工人, 只可30'c以上開冷氣, 這也合理吧!

複式洋房

rainbowshiu
(只可30'c以上開冷氣), 都可以接受, 我今晚番home同老公
傾吓,多謝你的意見 :mrgreen: :mrgreen:

[url=C:\Documents and Settings\HA\My Documents\My Pictures]C:\Documents and Settings\HA\My Documents\My Pictures[/url]

伯爵府

我個印印俾佢開冷氣佢都零願開fan, 佢話唔慣咁涼, 佢會病喎....

男爵府

我個個都係, 比佢開佢都唔開. 佢話開fan都要半夜起身熄, 凍wor.

侯爵府

其實真係好看自己點諗 & 個工人好吾好

如果佢乖的話, 比佢開都無問題, 但係一開左個頭呢, 到第時佢曳呢, 你條條就會chor住law, 尤其當你係living room還同個仔搏鬥緊, 佢呢就入左房開埋冷氣, 你一定會怒髮衝冠

so點都要諗清楚先好下決定, 我為左吾想自己吾開心, so 比個仔同佢一齊訓(4歲), 呵呵甘未大條道理比佢開冷氣law, 甘佢又要等埋個仔訓左先可以入房, 吾駛自己勞氣, 又吾會比人覺得我刻薄

不過, hk吾係個個family都有冷氣架, 我99就無冷氣啦, 佢個工人都係甘過左兩年啦....................看下慣吾慣既者

大宅

之前幾個印印唔慣涼冷氣仲傷風添! 依家依個賓賓竟然怕熱, 不過佢係同我仔一間房, 所以我會開比我仔! 當假日我地唔駛返工, 我仔會入我地間房, 就唔會開比佢!

男爵府

唔好講開冷氣, 我個印印連風扇都話唔駛用, 話好凍, 大熱天時30幾度佢都唔駛開....好勁... ?-( 不過就一身(味)...
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

洋房

佢地鄉下咪仲熱過香港,根本大部份工人嚟香港後都變成大懶虫,只識嘆世界,又唔諗下家鄉要日曬雨淋去耕田。
冷氣一定無得開,但風扇可以比一把佢。好彩我工人房無裝冷氣

大宅

完全同意paulchen1
該用戶已被刪除

大宅

以前兩個工人同小朋友同一間房,係個小朋友28度都會開冷氣 工人就話怕凍,要用棉被.但夏天廚房熱起來就開雪柜當冷氣,令入面的食物壞了,最初

首頁

尾頁

跳至