論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

bb d 粥仔有魚骨? 你會點對個印印?

今日好在自己餵bb食粥, 餵餵下見到一條好大條嘅魚骨, 好在我自己見到, 如果係印印餵一陣 "十十吓"見唔到, 咁就大鑊!
我巳經買大沙猛, 出名d骨大條易拆, 都咁唔小心拆得唔乾淨, 攞俾佢睇, 佢仲十十吓對住我笑話有骨咩! 真吹脹!

俾你會唔會勁丙佢, 定會用另類方法呢? 我對住佢巳經無氣!!!

民房

Re: bb d 粥仔有魚骨? 你會點對個印印?

我都發生過同類事情,不過我冇丙佢,只係同佢講要小心d,如果唔係bb食咗會好危險。咁佢都表現得好緊張,我唸佢下次會知驚既!

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又未至於話炳佢o既, 但就會用好凝重o既語氣同佢講要佢以後小心啲, 再唔放心o既會自己揀起啲骨俾bb食.

侯爵府

好媽媽勳章

鬧有乜用o丫....鬧完都會有第二次機會發生,始終個bb唔係佢o既一定會有疏忽,你唯一可以做o既就係唔再旨意佢,以後煲親魚粥都自己拆肉,雖然係麻煩d,但我都係咁做o左成年喇,為o左bb安全著想,冇辦法.....

別墅

子峰mama 寫道:
鬧有乜用o丫....鬧完都會有第二次機會發生,始終個bb唔係佢o既一定會有疏忽,你唯一可以做o既就係唔再旨意佢,以後煲親魚粥都自己拆肉,雖然係麻煩d,但我都係咁做o左成年喇,為o左bb安全著想,冇辦法.....

同意!..有時自己都會睇漏眼 ..餵時都會小心o的睇下..我要返工所以下午o個餐粥囝囝都唔會食魚!減小意外!

大宅

其他網友的意見都相當中肯,最好不讓幼兒吃多骨的魚,就算吃,叫佢拆完都一定要自己double check,你不在家時就暫不吃魚,減少潛在的風險!

別墅

我都唔會比工人整魚骨, 最多叫佢整魚湯底比bb食!

男爵府

好媽媽勳章

我不會比工人折骨的,我會返工前叫佢買好魚,我折好先返工,咁我會放心些
有時自己都會睇漏眼

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

講真, 我自己都試過睇漏眼, 係工人餵bb時發現......

大宅

我有工人,要返工,但呢門工作我一定自己自做!

0530起身,蒸熟d魚,用簡d肉出來,簡完,再用隻羹笛d肉,必然無骨架。

呢d工夫真係要自己來架,工人好難有亞媽咁細心架
Msma

大宅

魚骨係好難拆架,就算

複式洋房

I am a full time mother just pass by. I made congee for my son but sometimes I found fish bones in the congee. It is really difficult to ensure "bone free" in the congee. In fact my baby can split out the bone (natural human response). I don't mean you should let go your maid, you need to tell her the consequences when the bone caught in your baby's throat. However, I just want to make a point that even I am a mother, I cannot ensure "bone free". Prehaps you need to ask to check with her hand with thin gloves on or buy those fish with bigger bones (garoupa). Maybe that's help.

大宅

雖則新鮮魚好似好D, 但阿女細個時我又要返工, 我都係買冰鮮魚柳比工人加落D粥度, so far我冇見過d魚柳有骨。當然都要好嚴肅咁同工人講要小心d挑清d魚骨啦, 最好順便教埋佢touchwood有乜事上黎要點做, 有d工人真係唔識點handle架。

大宅

2019新春慶豚圓

我都明有時係好難挑d骨, 所以我咪買d勁大條嘅沙猛, 仲教佢帶手套用手逐少逐少挑, 點知佢都仲係咁唔小心, 條骨係半支牙簽咁大條, 無理由用手都摸唔到ka ma, 所以我係覺得佢好唔小心好大意, 我都無閙佢, 只係攞俾佢睇, 話佢好咁唔小心, 叫佢下次要小心d囉!

禁止訪問

大宅

有時自己都會漏,除非真係要買D大大條骨那些魚,或者月手去摸下D肉仲有無骨,工人都可以話下!

以前我2個仔(2YR 前)比奶奶帶,時時我下班回去都同我講,說我2個仔好叻(那時約7MONTH-1YR),好細的魚骨都吐到出來?我又唔可以話佢,唯有在奶奶面前同阿仔講:好彩你咁叻,如果唔係一早就"勁K"死左!

珍珠宮

我自己唔多鍾意食魚,所以多數俾雞肉加節瓜落飯仔,如果食魚就一定自己親自揀骨,用隻勁大嘅碟「攤」開揀,我唔敢用手,怕工人睇到有樣學樣,但佢隻手又唔乾淨!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我個工人都試過咁,我老令公就話,下次再係咁,就叫個工人

首頁

尾頁

跳至