樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

投資大陸樓的愉快和不愉快經歷.

有無人可以分享下啊? 開心唔開心都可以.

我自已講先. 我只有一層在羅湖, 出租經歷就非常不愉快, 經樓下管理處出租, 租客是是一對夫婦, 交租每月例遲, 你唔催佢, 佢就一定"唔記得", 后來重干脆改左電話, 收得果3K租, 我又無理由成日上去搵佢, 三個月收唔倒租后就打電話問管理處, 管理處話佢好似想搬, 我話搬都好, 按金夠頂兩個月租, 剩下一個月不收也罷, 我下星期過來收樓, 佢話好, 無問題.

上到去收樓, 管理處先話我知, 佢兩日前走左lu, 乜都無留低, 無人知佢去左邊, 我上層樓度睇下, 嚇我一跳, 連門口個鐵閘都拆走左, 裡面d洗衣機, 冷氣機更加唔洗講. 跟住走去報公安, 去到派出所等左三個鍾都未有人來同我落案, 我計一計條數, 損失都係幾千蚊, 唔值得為度氣搞落去, 怕要上來搞幾次都未可以收科, 捉倒佢都未必有錢賠. 度氣又落左囉, 咪返來搵人整返佢, 買過d電器囉.

之後就無再出租, 只留作自用, 每年住唔夠五日, 果五日, 都係為住而住. 好彩, 個價升左, 叫做無咁傷. 一間我仲可以空置, 多就暈左係度喇. :-( :-( :-(

洋房

Re: 投資大陸樓的愉快和不愉快經歷.

買高尚住宅有保證D, 租番俾公司客始終安全一點.

民房

有mug理由個管理處明知佢係租客,見佢抬晒大門鐵閘,入牆電器走,都唔問一聲? 真離譜!

男爵府

我有朋友有層"金海灣", 買入價120萬, 嘗試過出租, 但來了幾個準租客, 都好似唔正經, 話係兩公婆, 但看落像二奶, 最後都未租出, 上得幾次去, 都費事再上, 現在亦是一年住幾日, 同空置差不多.

wingyee1120 寫道:
買高尚住宅有保證D, 租番俾公司客始終安全一點.

男爵府

我都有此疑問, 但管理處說他是夜晚搬的, 夜班的人說見唔倒佢搬鐵閘, 我上樓收樓前佢都無講, 可能是搏我唔記得左果度有個鐵閘. 其實在深圳的樓, 邊一間無鐵閘, 邊一間無鐵窗籠?

深圳d保安好多都驚人尋仇, 唔多敢理, 尤其是夜班, 聽講同一座樓有人去旅行, 個保姆搵人來搬曬d野走, 仲俾埋搬屋工人個身份證保安抄低, 話係事頭去旅行, 叫佢代為搬屋, 個保安見個保姆做左成年, 朝見口晚見面, 又有身份證抓手, 就無懷疑, 主人返來報公安時才知道所抄低的身份證是假的, 個保姆當然也不知去向.

ngyw 寫道:
有mug理由個管理處明知佢係租客,見佢抬晒大門鐵閘,入牆電器走,都唔問一聲? 真離譜!

洋房

都係嗰句, 睇下你好吾好彩啦. 如果層樓好彩租俾公司客(尢其外資公司大公司), 相對會冇咁煩. 其實, 買大陸樓, 遇著好租客就等如幫你收息, 之但係租出去又遇到這些煩事, 睇下你嗰 d 是否閒錢, 如果唔係, 有水位走既賣左去算數囉.

複式洋房

可唔可以剩係出adv租比香港人呀? 咁樣追都易d呀

男爵府

層樓租值又唔高, 下下有人睇樓就走上去都幾煩, 如果擺俾地產, 可能會租左俾人用來包二奶, 我對國內d租客真係無乜信心. 即使是香港人, 國內簽的租約也不受香港法律保障.

都想過學wingyee1120話齋, 賺少少走左佢, 但走左佢就變左國內無樓抓手, 現在cheap cheap 地都叫做有間. 其實都唸左好多個方案咖喇, 最後都係只能空置. 反正, 深圳d樓的空置率都係好高咖啦, 好多人都係有同樣問題.

有無人有愉快經歷呢?

blueblueclub 寫道:
可唔可以剩係出adv租比香港人呀? 咁樣追都易d呀

禁止訪問

民房

民房

大家好,看了你們經歷,唉....

我也是香港人,剛跟內地人結婚,她在香港住不習慣,所以想在深圳租層樓住,不知各位大俠是否還會考慮出租?

請PM或email我。

Thx.

男爵府

firat125, check pm pls.

禁止訪問

子爵府

hello ! 我諗買大陸樓來說我都算好彩,第一層好好彩租比外資公司一租租左四年, 就係因為收租收得好,所以租左兩年就買第二層, 第二層就未到一年換一次租客,最後個大陸學生仲衰,攪到間屋好亂, 跟住賣鬼左就狂升,賣平當時二十萬

到第一間公司租客唔租都賣鬼賣,兩間加收租平均都賺一倍,如果當初唔係租客衰,依家升得仲多

樓主,我係你就唔鬼租等升值算,大陸D人好麻煩

PINKPINK

禁止訪問

男爵府

回覆 3# babesiu 的文章

嘩!06年既post都仲有?都好彩見到呢個post,唔係都唔記得上面仲有層樓仔。無放租之後,俾左個美國同學住,佢一年返來一兩次,我都無收佢租,得閒上去睇下值幾錢先得。

禁止訪問

男爵府

原帖由 babesiu 於 10-9-21 10:42 發表
嘩! 你d樓多到唔記得有幾多間. 不如比一, 兩間我幫你睇住啦 . By the way, 你層樓係咪係深圳? 幾錢租? 我同事有頭家係深圳, 最近都搵緊盤.
在羅湖,我都唔知值幾錢租,不過唔打算出租喇,自已又無乜機會用到,可能遲d叫個朋友搬走d野,我賣左佢算喇。第時再見倒有投資機會時都有錢落注嘛。

首頁

尾頁

跳至