論盡家傭

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

有無人請到個好工人架?

該用戶已被刪除

Re: 有無人請到個好工人架?

伯爵府

我個印做左半年多, 湊緊我個6個月bb, 都好有愛心細心 + 好學.

暫時我都仲俾佢85分, 不過我都要keep an eye, 因為佢都開始有做野那西, 夜瞓因為睇書, 要不時remind佢.

大宅

醒目開學勳章

暫時來說我個工人都好好,好多野佢唔需要我地講已經會做,清潔又ok對我囝囝又好,所以好多時囝囝會搵佢,見佢唔係度(放假)會唔開心,有時我地去街夜左又或者整野好整到好夜叫佢

珍珠宮

我在十一年裡面用過七個菲傭,其中四個係炒咗,一個走佬,只有一個係好,佢有三大好:英文好,對我個女好同煑餸一流,但係佢駛大咗,不停要借錢,我覺得佢已經好難得架啦!隔年重會打長途電話俾我個女添!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

十一年
只有一个好的

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我第一次請工人,已經同佢續左第2張約啦.我已經無野挑剔佢,唔敢比100分,但比98分.
佢細心,老實,負責任,有愛心,EQ高,好慳$$(唔只佢自己慳,仲會同我慳)對我99極度忍讓同關心.做野快手,唔駛我提,自動波,搞到間屋好企理.
但........成日望我生BB.
呀,有樣野.....佢開始有老花.[img align=left]http://pics.taobao.com/wangwang/020.gif[/img]
我呢個係bun,佢好認真,跟足勞工法例,就算返菲律賓,佢都會同我計$100既津貼....不過,佢返黎又會買我62同老公既芒果&芋頭雪糕請佢地食.
好多時做d野令我好感動....真係好鬼想同佢講我愛佢,但怕佢以為我變態.[img align=left]http://pics.taobao.com/wangwang/020.gif[/img]

洋房

My Indonesia Maid is quite good up to now. 1 and 1/2 month, good luck to me..... Hope she will keep her performance...

Besides, she can make very nice carpet, I have asked her to make me some for the birthday gift to my friends and my friends like it very much.

複式洋房

第一個菲傭, 97年請的, 做咗兩個約, 之後回鄉生bb. 囝囝好好彩, 遇到錫佢的工人, 煮飯一般, 好乾淨整齊, 慳家唔花弗.
走前好落力幫我教新人, 唔捨得囝囝, 喊到豬頭敢. 重話"I will not forget you".

今時今日, 老公重讚緊佢. 新工人就一蟹不如一蟹.
Fireman

版主

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我第一次請左個印印,已經差不多4年,好好,本來我都唔介意比長期服務金佢想同佢續約,但佢話想返印尼結婚,唔知再請新既有無咁好~

大宅

好幸運請左個好工人, 係我第一次自己請的. 佢識講幾種話 (當然最流利印尼話, 而家廣東話都好掂啦), 做野好快手好乾淨, 煮野食又好味, 又好識湊小朋友, 見到人都笑....

今年係第5年啦, 我都已開始分期比緊長期服務金佢啦. :mrgreen:

男爵府

我個印印黎左我屋企都有一年, 整體上都幾好啦, 有90分, 清潔煮飯都ok, 夠忠心, 又勤力, 識規矩, 唔會黑面駁咀, 對我d仔女極好, 星期日放假會買野番黎送比我個仔, 有玩具或食物, 知道我鐘意食野, 個個星期日買d印尼小食俾我食。如果我地出左街, 一定會等我地番到先去瞓, 唯一唔好既就係好蠢& 無記性, 要講幾次先記得, 都幾勞氣..

侯爵府

fa8866,

你真係好彩到痺.

不過係咪因為你無bb俾佢湊, 所以就唔同我地呢d, 對要湊bb既工人咁高要求?!
FA8866 寫道:
我第一次請工人,已經同佢續左第2張約啦.我已經無野挑剔佢,唔敢比100分,但比98分.
佢細心,老實,負責任,有愛心,EQ高,好慳$$(唔只佢自己慳,仲會同我慳)對我99極度忍讓同關心.做野快手,唔駛我提,自動波,搞到間屋好企理.
但........成日望我生BB.
呀,有樣野.....佢開始有老花.[img align=left]http://pics.taobao.com/wangwang/020.gif[/img]
我呢個係bun,佢好認真,跟足勞工法例,就算返菲律賓,佢都會同我計$100既津貼....不過,佢返黎又會買我62同老公既芒果&芋頭雪糕請佢地食.
好多時做d野令我好感動....真係好鬼想同佢講我愛佢,但怕佢以為我變態.[img align=left]http://pics.taobao.com/wangwang/020.gif[/img]

公爵府

公爵府

Cinnamon 寫道:
fa8866,

你真係好彩到痺.

不過係咪因為你無bb俾佢湊, 所以就唔同我地呢d, 對要湊bb既工人咁高要求?! [quote]

係呀,可能我無BB比佢湊,所以個工人真係會好做d.不過湊我99都唔易架,奄尖,脾氣臭,乜都彈,有潔癖,我地都頂佢唔住架,所以我話我個bun姐EQ高囉,佢真係令到我99好開心,錫佢架.
最搞笑係成日叫我生BB,我都問過佢,您縑自己唔夠多野做呀?佢答我時間應該要識分配,唔能夠話一句唔夠時間就推卸喎.
咁我咪無言以對囉. :mrgreen:

侯爵府

fa8866,

真係恨死隔離......第日唔要, 唔該記得單聲.
FA8866 寫道:

係呀,可能我無BB比佢湊,所以個工人真係會好做d.不過湊我99都唔易架,奄尖,脾氣臭,乜都彈,有潔癖,我地都頂佢唔住架,所以我話我個bun姐EQ高囉,佢真係令到我99好開心,錫佢架.
最搞笑係成日叫我生BB,我都問過佢,您縑自己唔夠多野做呀?佢答我時間應該要識分配,唔能夠話一句唔夠時間就推卸喎.
咁我咪無言以對囉. :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至