跳至

首頁

尾頁

大宅

大家對珈琳幼兒園有咩睇法?

我見好多家長都會提英藝, 肖真.....呢d學校, 但係唔係好見有人提珈琳, 因為我幫亞仔報左n1, 所以我好想知道多d呢間學校既野....

不過因為我要返工既關係, 所以一定要搵間學校係有延展, 所以選擇真係唔多....有無人可以比d意見我

子爵府

醒目開學勳章

Re: 大家對珈琳幼兒園有咩睇法?

價錢貴,收12個月學費~~好過去搶(其他大部份收10個月)
太商業,同家長講錢多過講小朋友
因為有親戚細路讀緊,我試過幫接放學,完全唔理小朋友識唔識黎接果個(我個C6講小朋友名,無咭,連佢都話兒戲)
個人意見,每人都唔同感覺,我覺得係教學方向唔同囉!

大宅

聽完你咁講............更加唔知點算好!

民房

hybb
你報左邊間珈琳?

別墅

我囝囝讀緊大橋街市後面的珈琳的n1, 有以下意見:
1. 接放學的碓係有問題, 有次囝囝的婆婆去接佢, 無咭都可以帶走 (但係我囝囝通常一見到婆婆都會飛奔去佢個度仲叫佢個名, 所以好難講), 另接放學的安排亦唔好, 有好多人唔排隊都無人理
2. 而家囝囝的班主任黃老師, 個人都幾好, 可能我次次都好似唔想走有野問, 所以佢次次都會同我講下囝囝的情況 (即每日朝早講返昨日的事, 另放學的時候又會話俾我聽囝囝去了幾多次toilet , 咁又有可能係佢而家剛剛唔駛用片), 我見個個小朋友都好似幾鐘意呢個老師
3. 早餐唔得, 份量太小
4. 樓梯太長, 有危險
5. 唔知點解, 閒唔時就會有d 玩具俾囝囝攞返屋企
6. 至於錢, 咁就好視乎你點睇, 同幾時開始幫你的小朋友找幼兒園, 因為我開始幫我囝囝找幼兒園的時候都好遲, 好多間都無上午班, 只有下午班, 但又俾我找到呢間
7, 至於同學的質素咁就要睇乎你的小朋友的班別啦, 我囝囝個班都有人考到真光/肖珍/生命上午
8. 唔知點解, 真係好多working mama 同大陸人選這間幼兒園

大宅

Hey, my son also studying Kar Lam N1 now, but he will join 生命上午 on coming Sept. In fact, I think the teachers and the 課程 in Kar Lam is OK, but the environment is too small and 通風 system is not very good, my son always complaint very hot inside the classroom.

子爵府

仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

子爵府

聽你地咁講好似都唔係咁好喎
我仲幫個仔報左呢間呀..............
但我都係聽人講OK , 我先報咋
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

大宅

cutieso,

我都係報左, 仲比左留位費, 有d唔知點算好既感覺...我係報左西菁街果間....

CutieSo 寫道:
聽你地咁講好似都唔係咁好喎
我仲幫個仔報左呢間呀..............
但我都係聽人講OK , 我先報咋

大宅

聽完咁講....真係有d心寒啵

公爵府

好媽媽勳章

hybb

我之前都報o左呢間, 同你一樣俾埋留位費, 我都係因為佢有得延展, 所以先選佢, 不過參觀過其他學校, 最後我都轉o左, 不過, 如果你真係o吾鍾意呢間, 有心儀既學校時, 可以同校長講話係曾經俾過留位費其他學校, o甘佢可能會減番之前你俾嗰d留位費, 不過要俾o左張收據佢地, 我之前都係o甘, 所以扣番, o吾使浪費o左嗰筆錢

子爵府

醒目開學勳章

咁又唔使怕o左既,小朋友既適應能力好強,唔使太驚既。
因為早D搵學校,早D了解你心目中佢地教學方法是否適合小朋友,如果大安主意就大鑊,因為通常早於半年至一年前已完成收生手續,咁遲得滯咪無哂位囉。
又如果你肯付出多一次留位費就可以諗下邊間好囉?
(當然大部份唔肯退啦!)
要拎齊資料同上網睇下傾下其他媽咪既分享,唔好諗住係屋企淨上網喎!
我就特登趁返學放學走去睇我心儀既幾間學校,唔出聲聽同睇其他家長同順便參觀埋。
(真架,都無人理我仲帶埋我個女去問佢鍾唔鍾意添! )
不過唔係間間俾入之嘛

大宅

不如又講下我朋友的 case 呀, 我有兩個朋友的小朋在西清街珈琳分別讀 K3 和 Nursery.

先講 K3 的, 我朋友囡囡由 Nursery 開始讀, 當時每天都愛上學很開心, 但到 K1 時因為朋友想囡囡讀一間傳統學校, 所以轉了去生 X 堂, 但小朋友只讀了 3 個月便轉回珈琳, 原因是囡囡習慣了珈琳的活動教學, 在生 X 堂的日子那 3 個月我朋友和她囡囡都很辛苦, 因為囡囡每天都不願返學, 說在學校很不開心, 但自從轉回珈琳, 那囡囡又變回惜日的開心和喜愛上學.

至於另外一個朋友有兩個囝囝, 哥哥現在讀肖X K2, 細佬讀珈琳, 今年細佬都會繼續在珈琳讀, 不會轉去跟哥哥一間學校, 因為她覺得細佬返學很開心, 哥哥 K1 時也沒有大問題, 但上 K2 時很大壓力, 比我朋友的壓力還大, 說老師很惡, 一次珈琳的學校旅行, 哥哥都有一齊去, 哥哥還說細佬的班主任好好, 好喜歡她, 不過就算是這樣, 哥哥都要會轉去珈琳, 因為小朋友己習慣了.

其實不是說那一間學校好與不好, 我相信各間都有好處, 最重要是了解小朋友是一個怎樣的孩子, 到抵那一些才適合自己的小朋友.

大宅

hybb:

如果你話要延展, 點解唔問

珍珠宮

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

珍珠宮

珍珠宮

chan_sui_chun
我問過周宋主愛好似無延展wor 仲要排隊未必有位

大宅

chan_sui_chun

周宋主愛我無去過睇, 而鄰舍輔導會我就有去睇過

不過感覺唔好, 樓底好矮, 而且係街市上面, 感覺地方唔乾淨!

首頁

尾頁

跳至