嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

BB 有胎毒長紅印, 點算?

BB滿月時面上,頭上都出現紅印,現在連身上也有,醫生說是胎毒,不用理會慢慢會消失,對不對呢? 或是有甚麼方法去紅印呢?

大宅

Re: BB 有胎毒長紅印, 點算?

我女都出過,當時醫生睇過話淨係出在頭面就冇問題,唔會唔舒服的,而且會慢慢消失,如果出在身上就有可能係第D野。我聽老人家講用金銀花水同佢抹面,見冇咩大用後來都冇整,只係保持清潔,過幾個禮拜就自然滑番晒,冇印架。

大宅

係咪濕診來架?我女又係滿月時,塊臉開始有紅,好似敏感咁,之後發展至全身..攪到佢好紐計..之後睇醫生.醫生話係濕診,到而家4個月..都唔好...成日都係紅和皮膚好乾..搽極野都好乾好快..都唔知點好.

複式洋房

我聽過有醫生話金銀花對BB腦部有影響, 不要亂用啊~

袁太 寫道:
我女都出過,當時醫生睇過話淨係出在頭面就冇問題,唔會唔舒服的,而且會慢慢消失,如果出在身上就有可能係第D野。我聽老人家講用金銀花水同佢抹面,見冇咩大用後來都冇整,只係保持清潔,過幾個禮拜就自然滑番晒,冇印架。

男爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

bochai 寫道:
BB滿月時面上,頭上都出現紅印,現在連身上也有,醫生說是胎毒,不用理會慢慢會消失,對不對呢? 或是有甚麼方法去紅印呢?

我個b一出世已經有好多, 成塊面同成個身都係, 之後醫生開左藥膏比我, 塊面仔搽左都幾好, 其實個身嗰d我覺得唔理佢都冇乜野, 好快消失...我個baby係g6pd, 所以咩都唔搽得, 但都好返晒~~!

首頁

尾頁

跳至