自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

財務問題?

請間一個家庭,每月一萬一千元收入,現在財務出現問題欠近25萬,每月最少還近一萬元,請問有無一些公司可以幫忙全數分長D年期還?如果無,到最後要申請破產,請問會點,例如生活上,,小朋友返學等,會否有影響?請大家給我意見.THX.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Re: 財務問題?

你個 25 萬係咪淨係銀行數黎架??? 如果係試下同銀行傾下, 可能將還款期廷長. 如果係 d 咭數就同銀行講停左張咭, 每月再還錢比佢地, 如果佢話唔得, 如果唔得你同佢講話要申請破產, 我唸銀行都唔想無晒 d 錢. 不過我記得好似有公司係做債務重組, 不過要收錢架..... 其實最好唔好申請破產, 因為到你好境的時候至會發現好多野都做唔到, 唔可以用自己我名開公司, 再去銀行做貸款都唔得.... 等等......

民房

catjeffcat .淨係銀行數,但爸爸是在銀行工作,爸爸唔想說出來,怕會無左份工.請問有無這些債務重組公司資料,THX.請問申請破產是否真的唔好?(唔想用這方法,但到最後唔得都要)我聽過人地話,申請破產有好多事情不能做,請問是申請破產者定全家人,如果是全家人,兩公婆不是在香港結婚,會否不同?(在外國結婚,香港無結緍資料,好多事情可否用太太名做?)THX.

大宅

申請破產應該淨係關當事人事....唔會影響到其他人...

唔係人人都能夠做到債務重組, 你要俾晒d 資料佢(債務重組公司)...佢先幫你睇o下你做唔做到....

男爵府

債務重組費用都唔平架! 而且唔係每個人都可以做債務重組架!!! 申請破產只關當事人既事, 與其他人無關架! 呢點你可以放心, 申請破產要比法庭費用$1045, 另外仲要比破產署費用$8650, 如果唔想上庭既話咪搵律師攪囉! 咁就要加番幾仟蚊律師費~~~如果想慳番律師費都可以自己去攪, 但就要自己上庭.

如果你現職唔係公司董事或其他重要職位人仕, 或認為自己將來都唔會開公司及問銀行貸款既話, 咪可以考慮申請破產囉!

破產後對生活上無任何影響, 因破產官會批番你現時生活既所有開支比你, 所以你而家既生活模式係唔會改變, 唯一改變就係唔駛個個月度住條數去還錢囉!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

[quote]
我愛媽媽 寫道:
catjeffcat .淨係銀行數,但爸爸是在銀行工作,爸爸唔想說出來,怕會無左份工.請問有無這些債務重組公司資料,THX.請問申請破產是否真的唔好?(唔想用這方法,但到最後唔得都要)我聽過人地話,申請破產有好多事情不能做,請問是申請破產者定全家人,如果是全家人,兩公婆不是在香港結婚,會否不同?(在外國結婚,香港無結

大宅

東華三院有個電話可打去, 有免費資詢, 你要講個CASE比佢聽, 佢會比意見你, 但要去HONG KONG 那邊見佢地, TEL:25480803....

民房

民房

多謝你們意見.Thx.

子爵府

好媽媽勳章

唔值得為廿幾萬破產啦..因為話就話還清晒d錢過埋果四年期,但其實銀行有資料顯示破產記錄,第時申請按揭呀,信用咭呀,開戶口呀都好麻煩什至拒絕.除非有一舊錢,否則破產后搵銀行信你好難架.
廿幾萬搵親戚朋友借..至多慢慢還啦.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

大宅

sorry..想問有冇人知道,如果老公申請破產,屋企阿仔部鋼琴會唔會俾人搬走??thanks :lol:

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

大宅

大宅

睡覺:

應該不會WOR!
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睡覺:

你係封屋前,搬走就唔會了~~如果你唔搬走,就咩都要留底呢~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

男爵府

破產官唔會去你屋企架wow....你係有物業要俾人封屋?
睡覺 寫道:
sorry..想問有冇人知道,如果老公申請破產,屋企阿仔部鋼琴會唔會俾人搬走??thanks :lol:

民房

renren.好多謝你意思,我們都唔想為廿幾萬破產,因為我老公在銀行工作,如果公司知道欠這麼多錢,就連份工都無.現在都唔知點算?每月最底還款額係收入的一倍半,都未計家庭開支,全家得返一千幾佰,兩個月租都末交.我自己已經好傷心,重要比老公家人話.我都唔知自己前世做左什麼?????:-( 老公一直做開這行,又無学歴,想轉工都難.如果申請破產就唔可以再做這行.
renren 寫道:
唔值得為廿幾萬破產啦..因為話就話還清晒d錢過埋果四年期,但其實銀行有資料顯示破產記錄,第時申請按揭呀,信用咭呀,開戶口呀都好麻煩什至拒絕.除非有一舊錢,否則破產后搵銀行信你好難架.
廿幾萬搵親戚朋友借..至多慢慢還啦.

首頁

尾頁

跳至