自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

康文署搞出人命

屯 門 公 園 成 為 熱 愛 操 曲 及 演 奏 的 市 民 的 聚 集 地 方 , 由 於 噪 音 大 , 康 文 署 職 員 昨 在 屯 門 公 園 取 締 曲 藝 活 動 時 , 鬧 出 「 追 死 人 」 風 波 。 由 於 昨 日 是 母 親 節 , 公 園 表 演 者 眾 , 且 歌 聲 喧 天 , 當 職 員 表 露 身 份 驅 趕 時 , 二 百 多 名 街 坊 起 哄 及 四 散 , 其 中 一 名 老 翁 被 職 員 追 逐 五 十 公 尺 後 不 支 昏 倒 , 送 院 不 治 , 街 坊 指 摘 康 文 署 職 員 袖 手 旁 觀 , 家 人 保 留 追 究 責 任 ; 康 文 署 三 名 男 女 職 員 則 報 稱 被 人 毆 傷 。

死 者 姓 黃 ( 七 十 二 歲 ) , 印 尼 華 僑 , 三 十 多 年 前 來 港 定 居 , 退 休 多 年 , 與 家 人 住 翠 寧 花 園 , 育 有 三 子 一 女 。 家 人 表 示 , 黃 雖 年 逾 七 旬 , 但 體 魄 強 健 , 平 日 聲 如 洪 鐘 、 健 步 如 飛 。

昨 日 為 母 親 節 , 屯 門 公 園 很 早 已 變 成 表 演 場 地 , 不 少 市 民 自 組 樂 隊 演 奏 及 獻 唱 , 娛 己 娛 人 , 中 午 過 後 雖 然 陽 光 猛 烈 , 卻 不 減 街 坊 熱 情 , 二 百 多 名 「 歌 迷 」 聚 集 公 園 細 心 欣 賞 , 並 打 拍 子 附 和 , 又 高 聲 說 出 曲 名 點 唱 , 場 面 異 常 熱 鬧 。

職 員 相 機 遭 拍 跌
至 下 午 三 時 許 , 康 文 署 接 獲 附 近 居 民 投 訴 指 噪 音 擾 人 , 派 四 名 穿 便 服 的 男 女 職 員 , 聯 同 公 園 四 名 管 理 員 到 場 掃 蕩 , 要 求 各 支 樂 隊 停 止 演 唱 , 管 理 員 亦 手 拉 手 組 成 人 鏈 將 表 演 者 圍 住 , 各 「 樂 手 」 只 有 暫 停 表 演 , 圍 觀 觀 眾 大 感 掃 興 及 起 哄 。

表 演 者 中 包 括 一 隊 「 新 天 地 民 族 歌 舞 藝 術 團 」 , 其 中 一 名 樂 手 被 街 坊 冠 以 「 簫 王 」 稱 譽 , 黃 為 「 知 音 」 之 一 , 與 一 批 聽 眾 聽 得 如 癡 如 醉 之 際 , 對 康 文 署 突 然 腰 斬 演 出 大 表 不 滿 , 他 跟 隨 其 他 市 民 紛 紛 上 前 與 職 員 理 論 , 雙 方 「 你 一 言 、 我 一 語 」 , 情 況 非 常 混 亂 。

混 亂 中 , 一 名 康 文 署 職 員 手 持 的 相 機 , 被 一 名 圍 觀 者 拍 跌 地 上 , 該 職 員 立 即 表 示 會 報 警 控 告 對 方 刑 事 毀 壞 , 並 企 圖 將 疑 人 拉 住 , 其 他 圍 觀 者 見 狀 恐 受 牽 連 , 即 時 四 散 , 期 間 兩 女 一 男 職 員 報 稱 被 人 毆 傷 。

黃 向 附 近 小 山 丘 奔 跑 , 惟 被 一 名 職 員 尾 隨 追 趕 , 他 走 至 小 山 丘 上 突 然 不 支 昏 倒 地 上 , 附 近 街 坊 高 呼 求 救 稱 : 「 有 人 暈 倒 呀 ! 」 並 報 警 求 助 。

街 坊 斥 袖 手 旁 觀
該 批 街 坊 因 不 懂 急 救 , 只 有 乾 急 , 並 指 康 文 署 職 員 報 警 時 只 表 示 有 三 名 男 女 職 員 被 毆 傷 , 所 帶 同 的 一 部 數 碼 攝 錄 機 及 一 部 相 機 亦 被 毀 壞 , 沒 有 提 到 有 老 翁 昏 迷 。 救 護 員 趕 至 現 場 , 為 黃 進 行 急 救 , 發 現 他 已 經 無 呼 吸 , 急 送 醫 院 ; 其 後 再 為 三 名 受 傷 職 員 包 紮 , 當 三 人 送 院 時 , 街 坊 再 度 起 哄 , 指 斥 職 員 聽 聞 有 人 暈 倒 亦 不 理 , 痛 罵 「 冇 人 性 」 。

醫 生 初 步 懷 疑 黃 急 性 心 臟 病 發 致 死 , 廿 多 名 家 屬 及 親 友 聞 訊 趕 到 醫 院 , 各 人 悲 憤 難 平 。 黃 的 兒 子 表 示 , 盼 有 街 坊 攝 下 事 發 經 過 , 若 證 實 父 親 因 為 被 康 文 署 職 員 追 趕 而 導 致 事 件 , 會 保 留 追 究 權 利 , 並 促 警 方 徹 查 真 相 。 至 於 新 天 地 樂 隊 事 後 轉 到 公 園 另 一 邊 繼 續 表 演 , 吸 引 「 知 音 人 」 圍 觀 。 康 文 署 發 言 人 昨 表 示 , 事 發 時 公 園 職 員 發 現 有 人 在 非 指 定 範 圍 使 用 揚 聲 器 演 奏 , 職 員 到 現 場 勸 阻 時 被 人 襲 擊 。

發 言 人 又 表 示 , 公 園 職 員 被 群 眾 包 圍 期 間 , 聽 到 有 人 大 叫 「 有 人 暈 倒 」 , 管 理 員 立 即 前 往 查 看 , 職 員 亦 第 一 時 間 通 知 警 方 , 不 幸 暈 倒 的 事 主 送 院 後 不 治 , 該 署 曾 透 過 警 方 向 死 者 家 屬 作 出 慰 問 , 惟 被 對 方 婉 拒 。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 康文署搞出人命

[size=medium]先前咪有人提議過,政府應該要撥地讓大眾有地方進行曲藝文娛活動
路遙知馬力,日久見人心!

禁止訪問

子爵府

very agree[quote]
大眼肥妹 寫道:
有時有d野我覺得唔可以懶晒政府,有人鍾意唔介意大庭廣眾比演,但係我相信亦都有好多人好介意比噪音滋擾.康文署都係執行職務唧,唔通接到有人投訢佢地唔做野lor wow,好似今次既事件我相信都冇人會想見到有咁既情形出現,康文署真係做又死唔做又死.

仲有我

大宅

同意! 我都覺得幾滋擾! 個標題有d問題, 阿伯係自己跌倒.

[quote]
大眼肥妹 寫道:
有時有d野我覺得唔可以懶晒政府,有人鍾意唔介意大庭廣眾比演,但係我相信亦都有好多人好介意比噪音滋擾.康文署都係執行職務唧,唔通接到有人投訢佢地唔做野lor wow,好似今次既事件我相信都冇人會想見到有咁既情形出現,康文署真係做又死唔做又死.

仲有我

禁止訪問

侯爵府

我最唔明白,點解話康文署人員唔報警,圍觀的人個個有電話,又唔去報警.......................

珍珠宮

有投訴,去處理,又俾人鬧,唔去處理,又俾審計署話蛇王.

我去旺再街市見到食環署叫菜檔唔好擺晒行人路,俾小販用粗口鬧晒全家兼下一代,結果小販都係照擺,阿公阿婆全人類照舊行馬路.

你話香港幾反智呀!?-( 錯既唔拉唔罸,做野既俾傳媒甘公審,甘政府人員以後米唔做唔錯咯.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

侯爵府

2019勳章

康文署正一鑊鑊新鮮鑊鑊金, 孭鑊率極高

禁止訪問

男爵府

依家惡人當道,最鍾意對住d公職人員發洩,你地happy時,又會唔會諗下有好多人受住噪音騷擾.....好心你地想唱歌跳舞就去室內啦....講真一日半日就話頂得順者,,,日日係咁都真係好難頂...最不知所謂就係d PK報紙,好似講到公職人員錯晒咁.... :tongue: :tongue:

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

CB7678 寫道:
依家惡人當道,最鍾意對住d公職人員發洩,你地happy時,又會唔會諗下有好多人受住噪音騷擾.....好心你地想唱歌跳舞就去室內啦....講真一日半日就話頂得順者,,,日日係咁都真係好難頂...最不知所謂就係d PK報紙,好似講到公職人員錯晒咁.... :tongue: :tongue:

別墅

花圃街/太子道西果段路長期都擺到僅僅夠兩個人通過!試過見到食環署叫花檔擺入少少-->花檔d哥哥姐姐即刻開火,然後由相當就近的旺角差館派人調停了事,花檔d哥哥姐姐真厲害! 

nz 寫道:
有投訴,去處理,又俾人鬧,唔去處理,又俾審計署話蛇王.

我去旺再街市見到食環署叫菜檔唔好擺晒行人路,俾小販用粗口鬧晒全家兼下一代,結果小販都係照擺,阿公阿婆全人類照舊行馬路.

你話香港幾反智呀!?-( 錯既唔拉唔罸,做野既俾傳媒甘公審,甘政府人員以後米唔做唔錯咯.

首頁

尾頁

跳至