懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

懷孕6weeks,照超聲波可以看到甚麼?

4weeks時照到胎包有0.6 cm,醫生叫兩星期後再回去檢查,到時大約是6 weeks,有經驗的媽媽,請告知到時會看到咩呢?

大宅

Re: 懷孕6weeks,照超聲波可以看到甚麼?

at that time, 你都只係可以睇到一團黑色的胎 "long"
why don't you wait for one more week?
大概 7th - 8th week, 就可以睇多 d, even it's heart beat

大宅

係呀, 我6w去照肚照都只係見到水囊, 無心跳無胚胎, 嚇到我以為bb有問題, 睇完醫生都驚到喊咗出來....因為醫生無同我照陰照呀....
結果我8w再去睇醫生, 先至見到bb同心跳..
所以, 你再等下先去睇醫生好d, 寧願用多d時間休息下...

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg

男爵府

畀面勳章

dearest 寫道:
at that time, 你都只係可以睇到一團黑色的胎 "long"
why don't you wait for one more week?
大概 7th - 8th week, 就可以睇多 d, even it's heart beat

Yes. Last week, when I see Dr., he said my baby only 4 weeks and ask me return after two weeks or 4 weeks. He said 4 weeks later 就可以睇多 d and 2 weeks can hear heart beat.

複式洋房

So how big is your baby now??
07Jan2008 9.97kg(22lbs)
05Jan2007 3.3kg(7.26lb)13Jan2007 3.51kg(7.72lb)19Jan2007 3.74kg(8.22lb) 26Jan2007 4.00kg(8.80lb) 05Feb2007 4.17kg( 9.17lb) 12Mar2007 5.27kg(11.5lbs)14May6.95kg(15.29lbs)

複式洋房

as at today, 4 weeks only.

子爵府

畀面勳章

據我所知...6w只係見到水囊....be patient la....好快就會有心跳ga la... :-P

複式洋房

我兩年前頭一胎,因為照唔到有BB生長,同冇心跳,只係得個 "long",最後只好放棄,努力了很耐,現在才有第二次,所以都好擔心會有同樣事情發生,加上我今次懷孕過程沒有甚麼唔舒服,我又驚o甘好似冇咩反應,總之等待的日子真係漫長啦。

男爵府

我現在這胎,因為照唔到有BB生長,同冇心跳,只係得個 "long",最後只好放棄,今午入院做手術 :-( :-(

首頁

尾頁

跳至