家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

起初都擔心, 驚自己上左賊船, 但後來再三睇清楚份保單, 供滿五年便可以攞番.
上年仲係饋緊, 以為自己攞既時候會饋好多, 好在賺左少少. 份單供左十萬, 咁而家賺左四千幾, 係咪都算係咁?

大宅

回覆:終於攞番d基金, 有驚無險

恭喜你!

子爵府

琥珀宮

引用:起初都擔心,+驚自己上左賊船,+但後來再三睇

原帖由 milimili 於 12-10-29 發表
起初都擔心, 驚自己上左賊船, 但後來再三睇清楚份保單, 供滿五年便可以攞番.
上年仲係饋緊, 以為自己攞既 ...
當儲錢呢幾年利息低,ok la,係蝕咗d心血姐:怕攞唔番個本!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

木土土 發表於 12-10-30 09:42
當儲錢呢幾年利息低,ok la,係蝕咗d心血姐:怕攞唔番個本!

十年 4% 回報叫 ok ??
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+12-10-30+09:42+當儲

原帖由 大力大力 於 12-10-30 發表
樓主話「供」咗5年,而唔係一炮過放咗一舊錢十年,做零存整付都未必有咁既回報!唔好又同我講其他投資如人民幣,根本無得比較,攞黎買股票可能蝕埋tim,而家有得賺儲到錢又攞咗5年保障咁我係覺得ok!

禁止發言

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

木土土 發表於 12-10-30 11:05
樓主話「供」咗5年,而唔係一炮過放咗一舊錢十年,做零存整付都未必有咁既回報!唔好又同我講其他投資如人 ...
你睇野好清楚.

男爵府

畀面勳章

嘩,供五年,重要放多五年成十萬比保險公司先取得4千幾利息五年前有十萬夠做首期買層一百萬樓收租哪!现在層樓升多一二百萬,尼D就係無買基金的好處!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:終於攞番d基金, 有驚無險

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:起初都擔心, 驚自己上左賊船, 但後來再三睇

好彩

大宅

幸福C9 發表於 12-10-30 15:07
嘩,供五年,重要放多五年成十萬比保險公司先取得4千幾利息五年前有十萬夠做首期買層一百萬樓收租 ...
係每月供架, 唔係一次過放十萬落去, 如果五年前有十萬就好la

大宅

回覆 大力大力 的帖子

起初諗住儲錢, 不過我唔會再供, 因為見佢升既時候又唔攞得, 到攞得的時候又唔見佢升, 覺得冇乜保障, 同埋而家d經濟唔多好, 搵d穩陣既野做下.

琥珀宮

引用:Quote:幸福C9+發表於+12-10-30+15:07+嘩,

原帖由 milimili 於 12-10-30 發表
係每月供架, 唔係一次過放十萬落去, 如果五年前有十萬就好la
唉,有早知無乞兒,樓市升咗咁多走出黎馬後砲講話幾年前買樓最好!如果得十萬,有幾多人會走去買樓?咁阿大力哥先前成日叫人買人仔都蠢啦,唔通真係個個有錢都應該買樓先叫做醒meh!

大宅

木土土 發表於 12-10-30 22:31
唉,有早知無乞兒,樓市升咗咁多走出黎馬後砲講話幾年前買樓最好!如果得十萬,有幾多人會走去買樓?咁阿大 ...
你好野

大宅

想問你有冇轉基金?買左咩基金?係咪2008年跌市之後買或跌市前買?

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+milimili+於+12-10-30+發表係

原帖由 木土土 於 12-10-30 發表
唉,有早知無乞兒,樓市升咗咁多走出黎馬後砲講話幾年前買樓最好!如果得十萬,有幾多人會走去買樓?咁阿大 ...
以前看了大力D post相信聽大力話買人仔的jm 都赚到[财息兼收],
成日叫人供基金D人及agent係唔明白這道理!總之這例子就是活生生的好例子,買了儲蓄十年,三十年基金就算有機會大跌市買平股票及買樓,佢都被基金公司鎖住D錢,眼白白見别人上車做業主lu..

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

大力大力 發表於 12-10-30 10:02
咪好似以前細個, 想儲點錢, 咩都唔識, 結果俾銀行扼左囉, 話每年expected6%, 結果5年後只得3-4%. 浪費我的時間同金錢.:;pppp:
之後我唔再買幾年的基金(除左一份幫老友.... 唉, 人情. 好彩細數目, 賺少左都算喇)

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

總之我而家鍾意d錢係自己袋, 鍾意點用就點用.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

木土土 發表於 12-10-30 22:31

昨日先請開,09 年我叫員工買樓,但近兩年買樓風險太大!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至