母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

另一個窮媽媽--我全人奶超過6個月啦!

我和先前一個窮媽媽不同,初時幾日都有奶,但弊在阿B人仔細,所以咀細, 而我nipple偏偏算大(但弊在胸唔大!),以致BB雖然吸食姿勢一流(醫生姑娘都check過好多次,話我知冇問題),但牙床夾住乳頭,雖然佢食到,但我痛死!每次餵奶都是極刑.於是泵啦,頭2個禮拜,泵成個鈡先泵到1安,同埋因爲怕BB之後唔肯埋身食,所以不敢用奶瓶,只用羹/"針"筒/小杯,BB食得慢,於是好旼,隔住衫都要食乳頭,我唔忍心,於是唯有忍痛埋身餵。之後試用奶瓶,但已不肯用!
痛足我1個月,次次喊呀。

一到下午就不夠奶,BB不停喊,黃昏時老公唯有抱佢,拖延時間,等D奶來(之後才知道不應該--但我實在太累!)
最慘就是,半個月checkup時,醫生見佢離目標體重差10克,(同埋佢出世已經好輕.不夠6磅),再望望我皮包骨,於是叫我加奶粉!姑娘仲俾定1罐sample我!(大陷阱!!) :-( 再看另一個醫生,佢又問,0甘你覺唔覺得自己不夠奶丫??加1餐奶粉啦! :-(

但好在老公話,果日磅重,其實剛剛完全空肚,餵完1餐都超標啦.於是決定等多2個禮拜再算.哈,1個月checkup時,醫生竟然話"OK啦!夠奶啦!"

但之後雖然話重得夠,但我奶量仍是極度"猛猛緊",有次竟然半日都冇滴奶,於是第一次俾阿B奶粉,真係好難受,好似虧待咗佢0甘,daddy在廳餵,我就在房喊.而家想番起,都得啖笑.
啊,阿B最後始終唔肯飲奶瓶,daddy餵餵下,連之前埋身餵的人奶都嘔曬出來!故事卻教曉我:當我以爲BB吸極都冇奶到肚的時候,其實是有奶架!

阿B雖然細粒,但醫生每次都話重得滿意!腳瓜仔仲好粗架,又實淨呢!

1個多月大佢開始嘔奶,是胃酸倒流,耐不耐成餐嘔曬出來,肉赤得我,成個人騰曬雞!

4個月時,有次乳頭生pork,損了!痛死我!但,都過咗lu.(用breast shield有D用呀.)

我覺得,餵人奶真係好講
(1)自信
(2)身邊人的支持(多謝老公&各位BK奶媽! ) &
(3)魚湯!

而家黃昏奶量仍麻麻哋,有時耐不耐周末亦會因食得不夠突然好少奶,但有咗經驗,已不會騰曬雞啦.

各位新媽媽如身體支持得到的話,堅持下去啦!

P.S. 我仲想講,以上3項餵奶條件都是我信的神俾我的 :)

P.S.S.
我都不是富媽媽,看完先前那位"窮媽媽"的故事好感動,真係想攬住你喊!:~)

大宅

Re: 另一個窮媽媽--我全人奶超過6個月啦!

恭喜你呀!我都向

別墅

別墅

男爵府

餵人奶真係好講:
(1)自信 + Persistence
(2)身邊人的支持(多謝老公&各位BK奶媽! ) &
(3)魚湯!

各位新媽媽如身體支持得到的話,堅持下去啦!

[size=small]Congratulation! Add Oil !

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

複式洋房

mamamau

Your story is so touching too! You've overcome so many difficulties in order to give your bb the best!!! And your husband is so supportive! Good for your and your bb!!!

別墅

so touching story.
咁而家仔嘅奶量有無多返啲呀?
So proud being a breastfeed mother

大宅

而家黃昏奶量仍麻麻哋,有時耐不耐周末亦會因食得不夠突然好少奶,但有咗經驗,已不會騰曬雞啦 :)

shanmmami 寫道:
so touching story.
咁而家仔嘅奶量有無多返啲呀?
So proud being a breastfeed mother

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

恭喜...

你係咪講緊我呀...大家咁窮都頂到而家, 俾個 5 來先
我地呢 d 係 '力不到不為財', 繼續努力.

等待驗證會員

我都係窮媽媽,記得小B幾日大因為面黃要住院,本來心情都麻麻但係仲要面對另一個問題----

我奶奶知道個孫面黃後,走去我朋友做間鋪頭度問佢個B食乜(我朋友早我半年生-開頭有俾人奶個B食),後來知佢個B未試過面黃就覺得我唔夠奶俾佢個孫食咁,成日問住佢食幾安(好難知道),又話如果唔得不如食奶粉...,最好笑係我朋友話我知佢答完我奶奶後,佢望住我朋友個胸,可能係我多心,但係真係感覺到佢話問題係晒我度,好在老公支持我(佢睇到好多有關資料都知人奶係對小B好),先可以繼續落去,阿B宜家兩個月大,上次去健康院磅豬仔都重得幾理想o添!

近兩個禮拜我都可以全人奶,不過都要好俾時間去泵奶,最衰係我唔鍾意飲魚湯,惟有飲多啲水,前晚我買咗通草試下,希望奶量多啲,試完再向各位報告吖!

各位人奶媽咪,努力加油,我都係睇到你哋寫啲嘢令我有番啲信心咋!多謝晒! :mrgreen:

等待驗證會員

我都係窮媽媽,記得小B幾日大因為面黃要住院,本來心情都麻麻但係仲要面對另一個問題----

我奶奶知道個孫面黃後,走去我朋友做間鋪頭度問佢個B食乜(我朋友早我半年生-開頭有俾人奶個B食),後來知佢個B未試過面黃就覺得我唔夠奶俾佢個孫食咁,成日問住佢食幾安(好難知道),又話如果唔得不如食奶粉...,最好笑係我朋友話我知佢答完我奶奶後,佢望住我朋友個胸,可能係我多心,但係真係感覺到佢話問題係晒我度,好在老公支持我(佢睇到好多有關資料都知人奶係對小B好),先可以繼續落去,阿B宜家兩個月大,上次去健康院磅豬仔都重得幾理想o添!

近兩個禮拜我都可以全人奶,不過都要好俾時間去泵奶,最衰係我唔鍾意飲魚湯,惟有飲多啲水,前晚我買咗通草試下,希望奶量多啲,試完再向各位報告吖!

各位人奶媽咪,努力加油,我都係睇到你哋寫啲嘢令我有番啲信心咋!多謝晒! :mrgreen:

男爵府

恭喜!

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

各位奶媽,努力,加油!!

別墅

學宋慧喬話齋:fighting! fighting!

大宅

係呀係呀,就係你

[size=xx-large]5

w_y 寫道:
恭喜...

你係咪講緊我呀...大家咁窮都頂到而家, 俾個 5 來先
我地呢 d 係 '力不到不為財', 繼續努力.

大宅

bigbigbobby : 好為你驕傲呀. 唔好理人點講,個BB係你哋架嗎. 堅持落去呀 :)

我每日都有飲3,4包即沖fennel tea茶包,即茴香,好似有D用. 超級市場的茶包部都應該會有.

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mamamau
你提醒我喎, 其實唔使買 organic mother milk 咁 c 貴. 都係果味野姐.

bigbigbobby
當佢唱歌啦, 你知道係正確咪得, 乜都唔好諗, 最緊要係對 bb好, 咁就會頂到落去架.

其實我脫貧除左勁湯水/豆漿/奶/茶包之外, 學文里文靜教, 每次餵完要用手 jit 清 d 奶, 最初每次 jit 幾滴, 而家餵完 jit 三幾安都有呀, 朝早仲邊餵邊泵, 係就累 d , for 上奶真係 [size=x-large]勁有效

等待驗證會員

等待驗證會員

真感動,多謝 w_y、mamamau同各位支持。做媽咪永遠都係為個B好,其他嘢都唔諗咁多。不過我想問有一邊胸成日好似唔清同好少貨,係咪要俾小B食多啲呢邊,或者等佢食無問題嗰邊同時用手泵佢呢?(因為有時邊食邊泵見佢又出得好好喎!)

咁我都要試下 [每次餵完要用手 jit 清 d 奶, 最初每次 jit 幾滴, 而家餵完 jit 三幾安都有呀, 朝早仲邊餵邊泵, 係就累 d , for 上奶真係 勁有效 ]呢個方法先

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊