論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人夠4年,唔知換唔換工人好?

我今年10月要同菲傭續約,大仔佢一手湊大,又錫佢,本來都諗住同佢續約。點知近呢幾個月,覺得佢行為上有D令我同老公勞氣同嬲,唔知同唔同佢續約好...大家俾D意見,睇下佢係咪衰得咁交關....

1. 有次我在火車上俾人工佢,因為我要返工,佢又返屋企。我都知財不可露眼,鬼鬼祟祟咁塞入佢手袋。點知佢話:「你而家喺呢度咁樣俾我,我點數下啱唔啱數呀?」我心諗:「我幾時試過出多或少糧俾你?」於是我話:「咁你咪返屋企數下囉!我幾時試過出少俾你?」跟住我一肚氣咁落車返工
2. 我同工人講過,個仔每朝起身後(無論個日要否返學),都要做完晒刷牙、洗面、飲奶、大便才可睇電視,因為一訓醒就開電視佢會唔做。有一個星期日個仔一起身同工人講要睇電視,工人開咗,我訓醒出黎問佢,個仔做晒D野未?個話未,我即刻話佢,跟住鬧個仔叫工人開電視。工人即刻黑面帶我個仔做晒D野後,一支箭入房換衫後出門口放假去街,連我買俾佢張有月票嘅八達通都唔問我攞就走咗。
3. 成日食晒我買俾個仔D零食同餅乾。仲夠膽賴我個仔食晒!20包餅、每包兩件,我個仔可以3日食晒?自己個仔D胃口唔知咩?老公開盒朱古力食,食完放喺雪櫃,唔駛一個禮拜食淨一粒,一盒廿幾粒,食到佢肥獅大隻。雖然以前同佢講過,屋企任何野都可以攞黎食,但唔係食得咁誇張架?我個仔D餅一包廿幾蚊,你唔駛食得多過我個仔呀?
4. 講幾百次,屋企野用淨1/3要叫我買,但每次到我放假拿起手要用嘅野都一滴都無,例如橙威寶、洗粉、柔順劑、鹽、糖、生粉、狗糧......手套又穿嘅,真係唔明佢平時點用,好鬼忟。
5. 粗心大意,用爛D野又唔出聲。好好地一把千年唔用嘅縮骨遮,呢幾日太灑,攞出黎用就發覺斷晒骨,又唔出聲,而家又唔係叫你賠,激死!
6. 廚房同廁所D櫃桶越來越多雜物,亂晒籠。把火琴日自己執,發覺佢收埋用傳單摺D星星,於是全部掉晒!
7. 逢星期日屋企一滴飲得嘅水都無,話幾百次,星期六唔煲定,次次罰佢星期日wet完返黎煲番!

6月我就要生個女喇!開頭諗住同佢續約,係因為見佢湊個new born,放心d,而家成日咁受氣,放假又要執佢手尾,真係唔甘心。最嬲係佢開始俾面色我睇,講說話我聽。老公話今個月出糧同佢攤牌,警告佢如果唔做好d唔續約。

大家有咩意見?

禁止訪問

Re: 工人夠4年,唔知換唔換工人好?

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我睇你個工人有啲恃熟賣熟, 開始滑晒牙, 俾着我, 我唔會同佢續, 因為同佢續得就預咗要俾長期服務金, 佢做得好就話俾得值啫, 咁o既態度~我唔鈡意囉! 但你o既情況唔同, 你有newborn要佢湊(我嗰啲小朋友好大, 唔駛佢點理), 真係要諗清楚.

珍珠宮

佢梗係見你大肚,要揍多個當然唔鍾意,一係諗住唔做,放縱,一係諗住,你地冇佢唔得,想吊高來買,要你加佢人工,咁睇你同佢續約她只會繼續哀,因太熟唔懂尊重你地.

大宅

菲傭便是這樣, 我家菲傭一樣, 食物任佢食, 食得多自然會唔食, 肥死佢. 野唔做, 我叫佢做, 菲傭好'需', 會試你底線, 會唔做邊D or 做漏, 看你有沒有反應, 如你唔出聲, 佢便下次再試其他. 如常講電話, 看電視 etc.
我做法會好大聲去做, 我菲傭好醒目, 會立刻來做.
之前我同菲傭也有問題, 佢都好識做, 例如蒸魚去皮比我食, cook 我中意老火湯. 昨天mother day, 他同我講 Happy Mother day. (我菲傭和我巳是Near 10 years)
其實如果佢真喜歡在你家工作, 佢自己都唔中意成日比人'話'.所以我唔中意請D太細傭人, 費時他唔識想, 勞氣你.
試想想佢真有沒有好處, 如真沒有便放棄他, 不過小心'一蟹不如一蟹'.
Hope this message can help you.

大宅

carmenyip,
我都覺得她可能佢都不想做啦, 遲啲要湊兩個.妳真是BRIEF吓她,是否有心在這個家做,如果發覺沒希改善,咪早些尋找好些工人,下次請工人家規則手冊裹便添加不可吃主人的零食(沒有給予的食物及用品).....
2.不可開電視睇,連沒有主人安排,都不可開電視給少主人看.
我工人都有:出門口放假去街,連我買俾佢張有月票嘅八達通都唔問我攞就走咗。(唔問有取走)
3.屋企任何野都可以攞黎食,但唔係食得咁誇張架?用品都一樣,咁誇張架!吃和用就自己買了都沒有得用,所以有理冇理不可以上!!!!!
4.我工人都有:屋企野用淨1/3要叫我買,但每次到我放假拿起手要用嘅野都一滴都無,例如橙威寶、洗粉、柔順劑、鹽、糖、生粉、手套又穿嘅,真係唔明佢平時點用,好鬼忟。
我想她覺得責任是你,不是她....,二來又不想買,因為全部都那麼重...重死人..米.柔順劑.油..洗衣粉.汽水..
5.我工人都有用縮骨遮斷晒骨:粗心大意,用爛D野又唔出聲。好好地一把千年唔用嘅縮骨遮,呢幾日太灑,攞出黎用就發覺斷晒骨,又唔出聲,而家又唔係叫你賠,激死!
所以給一把長遮,不可給短遮及新的遮,費時取了出街冇得用...
6. 我工人都有:執廚房同廁所D櫃桶越來越多雜物,亂晒籠。要是自己執.
7.罰佢星期日冇得wet,放平日,保留權利,她們工作不正常,交不足功課一定下次冇紅日放!咪話煲番(勞氣),費時教精,工人又覺得妳緊張!!!!!我經常如果她們不做好呢,我就不給出門口,要她們弄好,所以她們一一都完事沒有問題.
跟她談話,感覺她沒有心在這個家做,如果冇心,便不用了,另請高明,如果要警告佢,才做好d續約,要不要都冇所謂啦。

carmenyip 寫道:
我今年10月要同菲傭續約,大仔佢一手湊大,又錫佢,本來都諗住同佢續約。點知近呢幾個月,覺得佢行為上有D令我同老公勞氣同嬲,唔知同唔同佢續約好...大家俾D意見,睇下佢係咪衰得咁交關....

1. 有次我在火車上俾人工佢,因為我要返工,佢又返屋企。我都知財不可露眼,鬼鬼祟祟咁塞入佢手袋。點知佢話:「你而家喺呢度咁樣俾我,我點數下啱唔啱數呀?」我心諗:「我幾時試過出多或少糧俾你?」於是我話:「咁你咪返屋企數下囉!我幾時試過出少俾你?」跟住我一肚氣咁落車返工
2. 我同工人講過,個仔每朝起身後(無論個日要否返學),都要做完晒刷牙、洗面、飲奶、大便才可睇電視,因為一訓醒就開電視佢會唔做。有一個星期日個仔一起身同工人講要睇電視,工人開咗,我訓醒出黎問佢,個仔做晒D野未?個話未,我即刻話佢,跟住鬧個仔叫工人開電視。工人即刻黑面帶我個仔做晒D野後,一支箭入房換衫後出門口放假去街,連我買俾佢張有月票嘅八達通都唔問我攞就走咗。
3. 成日食晒我買俾個仔D零食同餅乾。仲夠膽賴我個仔食晒!20包餅、每包兩件,我個仔可以3日食晒?自己個仔D胃口唔知咩?老公開盒朱古力食,食完放喺雪櫃,唔駛一個禮拜食淨一粒,一盒廿幾粒,食到佢肥獅大隻。雖然以前同佢講過,屋企任何野都可以攞黎食,但唔係食得咁誇張架?我個仔D餅一包廿幾蚊,你唔駛食得多過我個仔呀?
4. 講幾百次,屋企野用淨1/3要叫我買,但每次到我放假拿起手要用嘅野都一滴都無,例如橙威寶、洗粉、柔順劑、鹽、糖、生粉、狗糧......手套又穿嘅,真係唔明佢平時點用,好鬼忟。
5. 粗心大意,用爛D野又唔出聲。好好地一把千年唔用嘅縮骨遮,呢幾日太灑,攞出黎用就發覺斷晒骨,又唔出聲,而家又唔係叫你賠,激死!
6. 廚房同廁所D櫃桶越來越多雜物,亂晒籠。把火琴日自己執,發覺佢收埋用傳單摺D星星,於是全部掉晒!
7. 逢星期日屋企一滴飲得嘅水都無,話幾百次,星期六唔煲定,次次罰佢星期日wet完返黎煲番!

6月我就要生個女喇!開頭諗住同佢續約,係因為見佢湊個new born,放心d,而家成日咁受氣,放假又要執佢手尾,真係唔甘心。最嬲係佢開始俾面色我睇,講說話我聽。老公話今個月出糧同佢攤牌,警告佢如果唔做好d唔續約。

大家有咩意見?
:tongue:
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

伯爵府

佢當年湊BB湊得好唔好? 我估除左佢有湊NB EXP. 都無乜野值得要佢留.

但係佢而家做野咁GE態度, 真係好難想像佢湊唔湊得店一個小朋友加一個nb. 仲要計下出年開始要供長期服務金, 如果佢激死妳, 妳要靠佢湊nb都要唸一年後至換工人, 到時就真係夠5年了. 點錢買難受丫....

我唔會同佢續約lor, 等佢無咁多野食, 減下肥丫嘛...

洋房

以下係真人真事
1. 佢根本信你唔過,又或者死蠢,當街攞d$$出嚟數。
2. 用你個仔過橋,可能自已想睇電視。
3. 絕對唔可以比工人在屋企任飲任食,佢地係無自律,甚至偷起放假出去食。
4. 用哂唔出聲,可以等你去自己買,做少d。
5. 博你唔知唔去查,查出又可以屈細路整爛。
6. 又係同上題一樣,博你唔查,又係你自己做返哂。
7. 星期日無水飲又唔係工人,又或者已經斟哂攞出街。

雖然好似係陰謀論,但防人之心不可無,何否已經做咗4年,已練成精啦 !!! 換唔換,自己決定。

大宅

basically this maid is very "ma ma" except good to your kid. prefer to find a new one and report before the end of your maternity leave.

大宅

carmenyip,
6月妳就要生個女喇!不用煩氣啦,咪生個mum薑,我現在發覺我個bb都是脾氣都不大好,我想多是些工人,令激氣!!!她們不做咪自己做,我就是多得她們我才自己做,做完後便早產,所以小心
不喜歡咪,頂不順咪炒了她,咪激氣,最多早些請定工人囉
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

複式洋房

As the previous Mama said, maybe she don't like to take care NB & child and want to find a new employer. Even u continuous her contract, I think she will consider the long term service fee and renew the contract. But when her behaviour or performance not good, u will 激氣 & finally fire her and give the extra money to her. It is hard for u and her to tolerate extra two yrs contract gar lar. 早些請定工人囉, at least u have 50% to have a new good maid! (50% good, 50% bad!)

大宅

大宅

我自己o個個簽o左3rd 張contract之後越來越大膽、過份,因太知我們性格縷縷挑戰我底線 & always long face,終於捱完這3rd 張contract,本想換個新菲菲,早知細的孩子不捨(所以唔畀細知),但誰曉得連大o個個都唔捨得(可以守秘密),竟然為o左我換人而流淚,這唯有再續4th張,不過今次我醒d,講明佢知我底線咪再嘗試挑戰,再發2 封warning letter 過佢,好彩她唔係大奸大惡,家下已2個多月都相安無事否則真係要我的命。
而且還跟孩子講明姐姐做完這合約就會回鄉,給他們心理準備。

相反一友人無我咁好彩…4月中續4th約,才2wk她稱要到入境處辦手續問僱主取回證件,她竟然出o左去無返,2晚無返家又聯絡唔上,直到再聯絡上當晚回家就稱有身孕,僱主叫太太檢查清楚她身上是否有錄音工具才再跟她說話︰現在我無聽到你的問題,現在我解僱你,明天你要走。他們立即訂機票及睇住佢執行李,要佢寫resign letter 發4月薪&補多個月薪,之後2 夫婦齊送佢到機場等飛機,聽到都怕怕。
這對夫婦係蠢o左d,阿菲無返又聯絡唔上就好應報警,仲要2天還在等。不過阿菲唔係有人教又點會識,有孕未必真,但誰人敢博。

carmenyip,

若果你有老人家可以幫你望望新姐做o野勸你都係換過新的。

另外有事請教各位,家中菲菲跟我講她的兄弟突發心臟病sat.去逝,她無跟我要假祇係請我早2 天發薪給她,發薪當然無問題我還多給她$500,但我應否主動問佢使唔使返去出席喪禮呢。

大宅

大宅

kc2021 寫道:
所以我唔中意請D太細傭人, 費時他唔識想, 勞氣你.
試想想佢真有沒有好處, 如真沒有便放棄他, 不過小心'一蟹不如一蟹'.
Hope this message can help you.

thx...
但係我工人年紀唔太細,卅幾歲喇!佢自己都有4個仔女
該用戶已被刪除

大宅

mylulu007 寫道:
佢當年湊BB湊得好唔好? 我估除左佢有湊NB EXP. 都無乜野值得要佢留.

講真,佢湊我個仔係好有心機,譬如佢帶個仔去會所玩,我講過唔准佢同d friend坐埋一邊吹水,由得我個仔自己玩。我同奶奶好幾次突擊檢查,佢都係幫我個仔推車仔

大宅

kakaya, jenny1234, marie貓貓及J&D,

多謝你哋意見。
今日老公打俾我,話工人又用微波爐叮熱d飯餸俾個仔食。我同佢講過,大人食嘅野,用微波爐冇所謂,小朋友一定唔得,我仲親自教過佢點樣用飯煲同鑊蒸熱d飯餸。上兩個禮拜,我見佢湊完個仔放學後,用微波爐叮,我記得之前唔知叫佢做過乜,諗住佢趕時間,由得佢,但都有提過佢以後幾趕時間都唔可以用微波爐。今日又係咁,之前喺屋企做家務之嘛!老公發晒顛話佢,佢話今日有3樣隔夜餸,飯煲唔夠位,老公咪話用鑊番熱佢囉!亞mum有教過你架!佢sorry都無,淨係話ok。跟住個仔一放學返黎話肚痛,佢仲用咖喱汁撈飯俾個仔食,老公即刻喝住佢,叫佢換過d飯,唔係咁無common sense嘛? :evil:

大宅

Marie貓貓 寫道:
若果你有老人家可以幫你望望新姐做o野勸你都係換過新的。

另外有事請教各位,家中菲菲跟我講她的兄弟突發心臟病sat.去逝,她無跟我要假祇係請我早2 天發薪給她,發薪當然無問題我還多給她$500,但我應否主動問佢使唔使返去出席喪禮呢。

我最憎我老爺奶奶,佢哋又唔識湊,又搞搞震。自己爸爸媽咪又要返工。雖然老爺退咗休,我死都唔俾佢湊。我不知幾算自己爸媽幫我湊,就算佢哋肯,老公一定唔肯,佢會覺得要外父外母幫好無面

至於你工人放假,我覺得睇你自己安排,但我會同佢講當預支大假,唔好extra俾幾日佢返去。我工人都試過,佢媽咪過身,佢提出想提早放大假,我咪叫佢自己買機票,我再打封信叫佢簽,證明佢預支大假,如果唔返黎,就扣錢。

首頁

尾頁

跳至