論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

八號風球工人放假

如果咁o岩八號風球工人放假,駛唔駛補番比佢,或駛唔駛話比佢知唔好出街,如果佢真係放左假或出左街,有意外我地駛唔駛負責 ?-(

子爵府

醒目開學勳章

Re: 八號風球工人放假

咁你八號風球老闆包唔包oY?
唔包係咪,淨係返家途中之嘛,之後你去邊都唔關老闆事啦!

但係好唔好彩,外傭係全包
:-( :-( 即係你比佢出去,有乜東瓜豆腐,保險唔包,你就要包....

男爵府

好似唔包工人的,因為她個work place都係無變亦安全的。

珍珠宮

我八年前曾經問過勞工處,佢話如果工人八號風球出街發生事,僱主要負責,但僱主無權唔俾佢哋出街!死未!
我嗰次重唔係工人放假日或星期日,而係佢話八號風球你都唔駛返工做嘢点解佢要做呀,攞命!

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

SandraLo:
嘩!你個工人把口都勁喎,咁你點答佢呀??

大宅

打去agent問下,應該係最清楚.其實八號風球

大宅

It's related to labour law. You'd better check with labour department instead of agency.

大宅

大宅

我打去勞工處問, 佢話外傭無論何時何地有
任何意外或病痛, 僱主都必須支付她的醫療
費用, 不論是工傷或放假時發生的。
但我真係唔知保險公司保唔保 wor?

別墅

請問如果工人要睇個貴醫生,保險賠唔足,我都要保埋個尾數呀?

大宅

大宅

咁都得? 做外傭僱主真係慘.......

SandraLo 寫道:
我八年前曾經問過勞工處,佢話如果工人八號風球出街發生事,僱主要負責,但僱主無權唔俾佢哋出街!死未!
我嗰次重唔係工人放假日或星期日,而係佢話八號風球你都唔駛返工做嘢点解佢要做呀,攞命!

大宅

大宅

大宅

大宅

大宅

係, 係你要包埋!

孖寶 寫道:
請問如果工人要睇個貴醫生,保險賠唔足,我都要保埋個尾數呀?

珍珠宮

sylviawong 寫道:
SandraLo:
嘩!你個工人把口都勁喎,咁你點答佢呀??

唉!說來話長,呢個工人係我請過嘅七個菲傭裡面人最差、最寸但最醒嗰個(搞小朋友好掂,同我女襯衫一流,英文又好,但成日weekday要去街,勁打斧頭同講電話,超多要求)!嗰次因為佢在沙地的男友剛過境返國,佢又唔肯攞no pay假出去,於是馬拉松式同佢男友一日講三個鈡電話 (當時佢哋未興用手提),我話最多俾你一個鈡 (分上下午半個鐘) 自由時間,你唔好要我打唔通電話掛住個女,但佢竟然話唔接受!剛巧第二日八号風球,我唔駛返工大教瞓,佢嚟拍門叫醒我話要出去,我話:吓咁轉三号我返工去邊度揾你?佢重可以答「北角」,我頂到淨識講 No然後關門!
過咗冇耐,佢男友又過境返沙地,佢有晚借的意想唔返嚟瞓,我老公斬釘斬鐵話唔得,佢死死地氣走返嚟,但第二個禮拜就直情揾人打番嚟話佢病咗唔返!第二朝(Monday)我老公坐响廳等佢返嚟二話
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

伯爵府

[quote]
SandraLo 寫道:

唉!說來話長,呢個工人係我請過嘅七個菲傭裡面人最差、最寸但最醒嗰個(搞小朋友好掂,同我女襯衫一流,英文又好,但成日weekday要去街,勁打斧頭同講電話,超多要求)!嗰次因為佢在沙地的男友剛過境返國,佢又唔肯攞no pay假出去,於是馬拉松式同佢男友一日講三個鈡電話 (當時佢哋未興用手提),我話最多俾你一個鈡 (分上下午半個鐘) 自由時間,你唔好要我打唔通電話掛住個女,但佢竟然話唔接受!剛巧第二日八号風球,我唔駛返工大教瞓,佢嚟拍門叫醒我話要出去,我話:吓咁轉三号我返工去邊度揾你?佢重可以答「北角」,我頂到淨識講 No然後關門!
過咗冇耐,佢男友又過境返沙地,佢有晚借的意想唔返嚟瞓,我老公斬釘斬鐵話唔得,佢死死地氣走返嚟,但第二個禮拜就直情揾人打番嚟話佢病咗唔返!第二朝(Monday)我老公坐响廳等佢返嚟二話

子爵府

醒目開學勳章

咁都得?
俾我聽到佢第一句寸番佢就實C緊,我忍受唔到我俾錢仲要比佢寸,你打工都未必敢寸老闆啦?
何況佢仲係工人?

首頁

尾頁

跳至