跳至
[2006年] 好煩惱...

首頁

尾頁

男爵府

好煩惱...

軒軒出世半個月,我地就搬入新屋,
之前都一路有養狗,但因為怕d狗毛,
所以隻狗狗我地就放左係62屋企暫養,
諗住等軒軒大d先帶返隻狗狗返黎...
點知今日99打俾我話62飲完酒返屋企,
發現我隻狗狗咬爛左佢屋企條電視電線,
之後62就酒性大發,係咁用滕條
(我知佢係打都唔留力個隻 :-( :-( )
之後我99就話快d帶隻狗狗走...

我聽左之後都超級想即刻帶佢(我隻狗狗)走:-( :-( ,
但如果而家帶佢返黎,我真係攪唔掂,
我都唔知點算好....
[我62喪的 ]

別墅

Re: 好煩惱...

我都有個煩惱好似你咁,不過我有兩隻貓,原本一隻放去我家姐度,但又係因為比人打,所以搬左返o里,成屋都係貓毛,煩c人,bb依家o向婆婆家,遲d會返o里住,所以要搵人收留貓貓...我都唔知點算...是但搵人要,又怕人唔鍚貓貓..

別墅

jennyliu 寫道:

我都唔知點算好....
[我62喪的 ]

好慘呀!不如我試吓幫隻狗狗揾個新主人啦,好唔好呀?係咩狗嚟嫁?
高宏bb在2005年12月30日出世

公爵府

畀面勳章

我都有養貓, 呢個時候換毛係會多d毛架啦, bb同貓暫時都仲隔離, 貓貓可以用廳同另一間房, 我就同bb大部份時都係我間房, 貓毛多數都係由老公帶入黎, 因為佢同貓貓瞓, 貓貓早排都好唔開心, 因為唔比佢入我房, 同我好耐無抱佢, 佢知我比bb霸左

大宅

[url=][/url]

大宅

你隻係咩狗嚟?點解你會驚攪唔掂嘅?我都有隻八哥,直到而家佢都係同我一齊訓,(bb自己訓床仔)身體接觸當然無乜,只係每次同bb番屋企都會俾隻狗聞吓bb隻腳。早幾日我bb仲想摸隻狗tim!其實bb出世之後陪隻狗嘅時間係少咗好多,以前一個星期會落一次街,而家可能兩星期先落一次。bb係到我又好少摸佢/抱佢,佢就好慘咁成日訓覺。

你老公點諗呢,佢想唔想接番隻狗番屋企呀?唔好唔要隻狗呀,佢會好慘嫁。 :-( :-(

男爵府

我個隻係mini牧羊,佢d毛....超勁,
唔似得八哥咁短毛呢~
我同老公都好想帶佢返黎,
但係就覺得而家未係時候,
亦唔想搵新主人父養佢...
就係因為咁先煩....
我媽咪已經幫我收養左一隻金毛了*佢屋企已經有2隻所以唔可能再幫我養多隻呢....
而其實我62個度都幫我老公養緊之前一隻史立沙,
但因為我而家呢個牧羊教極都係好蠢好頑皮,
所以同我62夾唔黎呢......

伯爵府

我有咗呀b之後都未同過我隻狗玩喇! :-| 佢太大隻喇!嗰時驚佢撲我,整親呀b,而家想同佢玩又無時間,最煩係同佢玩完又沖涼換衫

子爵府

我都有兩隻貓貓,不過我兩公婆都放棄過佢地,由bb一出世都比佢地有限量咁接觸,好在bb對貓貓冇敏感,初時兩隻貓貓都有d唔開心,成日都想睇下bb,睇下係d咩野霸住我地,但係我有時比bb用腳仔同佢地接觸下,而家兩隻貓貓有時都會錫下bb隻腳仔架.......其實我覺得動物都會知性.不過屋企嘅清潔功夫就要做得好d law.....

複式洋房

我呀b都係叫軒軒呀, 我屋企都養咗隻約瑟呀, 不過呀b同我隻狗都好和陸相處, 而慶幸呀b又冇d咩事喎, 所以共處冇問題架, 唔好唔要隻狗狗呀, 佢會好慘架!!!

jennyliu 寫道:

我都唔知點算好....
[我62喪的 ]

大宅

我都有隻西施狗, 養左八年囉....
暫時都冇乜大問題 !

男爵府

我都有隻貓貓(順便介紹下=>你地知唔知卡通中物"阿寶同翠兒"嗰隻"阿寶",我隻貓就係嗰隻種,4蹄踏雪!!),我同老公都冇放棄佢.暫時我個BB都冇受佢影響,只係我隻貓超嗲,成個人仔BB咁,係都要我地理佢,唔理佢就跟住我地對腳.基本上佢都唔似貓,佢識hand hand, sit, up同跳呼拉圈!大家聽過未?佢上過貓狗雜誌3次la~
我覺得寵物同bb可以和平相處,最緊要保持屋企清潔,多洗手

洋房

stephanieycm 答道:
You can try to contact this organization
http://www.saa.org.hk/800x600/contents.html
好似係吳家樂個老婆(其士太子女)成立, 可以問吓佢地可唔可以暫時收留你隻狗呀.

大宅

WOO, 原來好多媽咪都有養小動物,最衰而家出街要一抽二'lun",如果唔係我哋可以搞個bb+狗狗嘅party!

jennyliu,
牧羊應該好純好聽話,點解你話你嗰隻又蠢又頑皮呢?佢幾多歲呀?
雖然我嗰隻係短毛八哥,但係佢係全天候甩毛,只不過d毛唔會周圍飄咋!

男爵府

我隻狗狗係超純超傻,但係就好鍾意周圍"擔"野....
所以先攪到我62咁

大宅

算我多口,曾經有人話過小朋友自小同小動物相處個身體係會強壯啲.我都有兩隻貓咪,而我阿嫂有一個四歲小朋友同七隻狗仔.有啲仲要係大狗.touch wood咁耐小朋友都未有過咩大病.
我諗做好清潔工夫係可以相處得好好既.唔好唔要隻狗啦,佢好慘咖~

首頁

尾頁

跳至