興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

請教:想影前清後濛o既相...即係好似沙龍果d...

邊部數碼相機可以做到??我成日見到你地幫bb影d相好靚,但我想搵部可以影到前清後濛o既效果,又唔好太貴...因為我都係幫bb影o下沙龍,唔係professional,thanks

係咪Canon G系可以做到呀??

洋房

Re: 請教:想影前清後濛o既相...即係好似沙龍果d...

你講呢d叫淺景深, 深景深就即係全幅相前後景都清
景深主要被三個因素影響~1.光圈 2.與物件距離 3.焦距~~
簡單d講~
1.光圈越大景深越淺, 相反光圈越細景深越深 (在相同距離及焦距下)
2.相機同物件距離越近景深越淺, 相反越遠景深越深 (在相同光圈及焦距下)
3.焦距越長越易造出淺景深, 越短景深越深 (在相同光圈及距離下)
G系都可以, 不過較果無咁好

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 請教:想影前清後濛o既相...即係好似沙龍果d...

sydneydaddy,

thanks for your reply~

咁相機選擇方面有乜野建議??比較適合我呢d用家呢??另外一部相機防震工能重唔重要??因為影小朋友相佢地多數好多時都active,好難捕捉得清楚,thanks~

大宅

我現在上緊攝影中級班, 個導師講既野同你講既一模一樣, 早知唔洗俾錢上堂啦.

sydneydaddy 寫道:
你講呢d叫淺景深, 深景深就即係全幅相前後景都清
景深主要被三個因素影響~1.光圈 2.與物件距離 3.焦距~~
簡單d講~
1.光圈越大景深越淺, 相反光圈越細景深越深 (在相同距離及焦距下)
2.相機同物件距離越近景深越淺, 相反越遠景深越深 (在相同光圈及焦距下)
3.焦距越長越易造出淺景深, 越短景深越深 (在相同光圈及距離下)
G系都可以, 不過較果無咁好

[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

洋房

SO LOK B,

用DC來影周圍走既BB, 會比較難對焦. 好多時會相片模糊
要影BB周圍走, 要大光圈, 高iso配合高快門及對焦快.
防震係重要, 多影遠景, 唔夠光同慢快門就合用.(不過個拍攝主體要靜態)

你想買咩機, 同現在用緊咩機先.

話回頭......本人以前用MINOLTA菲林單反, 一出數碼單反時貴到無輪. 只係買左部SONY F717(銀色大砲), 用來影BB, 717係合乎唔倒要求, 有DC共通點, 對焦慢, 跟住見350D那時賣7-8K都可接受, 買左350D就放F717, CANON又出高一級30D, 跟住又追.
其實,好多父母買好多好貴用品比小孩, 但有無真的想把小朋友的天真一面留住, 現在出去買一部好dc都使上4k左右, 但不到半年又趺價, 新的又來臨. 本人見過身邊用dc的朋友, 多使用1年半至兩年就換新dc.
當然dslr都會有舊的一天, 但其壽命長過dc.
況且現在入門dslr好經濟, 如NIKON D50, D70, CANON 350D等, 連KIT LENS都差不多5-6K左右.
講明呀, 用用下, 玩玩下, 中左毒就神仙難救. 會月買月多, 月玩月高級.

洋房

洋房

hkchina,

去星際慢慢睇, 睇o岩先買本100-200的書, 教你數碼單鏡攝影的書, 重實際. :-( :-( :-(
只要一樣......熟能生巧.....

大宅

多謝資料, 我都會買來睇下, 因為返學成日都遲到, 走堂, miss 左好多.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

你真係好pro呀!我諗你影相o既資歷一定唔短!

我宜家用緊Canon Ixus 500,我嫌佢影得唔夠靚,影唔到我心目中想要果d相~

其實我都知dc同film係冇得相比,我亦知呢d野玩玩下,真係會中毒,我身邊個朋友都係咁,不過佢係由film機開始玩,對dc完全冇認識,所以我就上o黎請教你地~

我希望由d唔好太貴但又影到我想要o既機開始入手,要dc機係因為好多時影小朋友好多張都唔要得/唔ok,到自己中毒時再進一步,如果一開始我連基本都未掌握就買部咁貴,waste money之外仲waste o左部靚機

洋房

唔好咁講, 我其實一D都唔PRO, 因我唔係用機皇, 只係略知一二姐, 剛剛我講的數碼單反, 都係用數碼, 唔係用FILM, 唔o岩可以delete.

你可以諗下panasonic FZ系列.

因到BB大個D時, 在室內可用閃光燈, 但有無發覺用DC的閃光燈直打落去, 個人(主體)個面好白. 而家可選一D外置閃光燈的, 到時閃光燈可45度打上天花, 可以令張相都有自然的光度.

複式洋房

試下用Canon 350D影下
練多D就拍到嫁啦!!

蘇樂B 寫道:
邊部數碼相機可以做到??我成日見到你地幫bb影d相好靚,但我想搵部可以影到前清後濛o既效果,又唔好太貴...因為我都係幫bb影o下沙龍,唔係professional,thanks

係咪Canon G系可以做到呀??
Canon EOS 1Ds Mark II

複式洋房

蘇樂B 寫道:

你真係好pro呀!我諗你影相o既資歷一定唔短!

我宜家用緊Canon Ixus 500,我嫌佢影得唔夠靚,影唔到我心目中想要果d相~

其實我都知dc同film係冇得相比,我亦知呢d野玩玩下,真係會中毒,我身邊個朋友都係咁,不過佢係由film機開始玩,對dc完全冇認識,所以我就上o黎請教你地~

我希望由d唔好太貴但又影到我想要o既機開始入手,要dc機係因為好多時影小朋友好多張都唔要得/唔ok,到自己中毒時再進一步,如果一開始我連基本都未掌握就買部咁貴,waste money之外仲waste o左部靚機

Canon 350D應該算係比較平既入門機
D鏡仲可以用番落將來D機上
Canon EOS 1Ds Mark II

大宅

[quote]sydneydaddy 寫道:

因到BB大個D時, 在室內可用閃光燈, 但有無發覺用DC的閃光燈直打落去, 個人(主體)個面好白. 而家可選一D外置閃光燈的, 到時閃光燈可45度打上天花, 可以令張相都有自然的光度.[quote]

I use the same method as yours... I'll use 'M' mode if I use this method. How about you?

洋房

我都係, 用閃光必用m mode. 80快門同5-5.6光圈.
我早排買左個lightsphere, 幾好用, 直接搵iphoto阿sam, 不過就唔係咁抵, 一個膠mug賣成4舊水.

大宅

我通常用50快門同5-5.6光圈.

What's lightsphere? Do you have any pic or website about this product?

洋房

http://store.garyfonginc.com/liiido.html

大宅

叻叻勳章 親子達人勳章

Adrian爸爸
Here is the web site for lightsphere:-

http://store.garyfonginc.com/liiido.html

Adrian爸爸 寫道:
我通常用50快門同5-5.6光圈.

What's lightsphere? Do you have any pic or website about this product?

首頁

尾頁

跳至