自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb成日食手指, 食到手指公損o左, 可以點處理?

我個bb好鍾意食手指, 而家食到手指公損o左, 但係又唔敢塗藥膏, 怕佢食入口, 另外又好難24hr睇住佢制止食手指行為, 我應該點處理?

禁止發言

Re: bb成日食手指, 食到手指公損o左, 可以點處理?

複式洋房

我個女都有食手指,食手指食到不肯飲奶,不肯入睡,十分嚴重。最後,我有一次決定狼心地抱著她,不讓她食手指地睡覺,任由她狂哭,直到她十分累了才入睡。經過此一役,我們再給她一張薄被,與她一起睡覺,她便不再要食手指了。當然,那一役不讓她食手指,抱著她,要十分狼心的,因我都與她決戰了三四十分鐘後,她才疲累至入睡,但是真的成功了,希望妳都成功呢!

大宅

2019勳章

洋房

我個女13個月大,一要睡覺就要食第三同第四隻手指先可以睡覺,食到2隻手指己經扁哂不知點好? :-(
我個囡囡是4月17日出世,3.4KG 。 :-D  : :-?  :-?

子爵府

荷花 有 苦甲水 賣... 有無用丫 ??
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

大宅

2019勳章

把白花油"茶"在手指要忍心唔可以心軟

大宅

我個仔由出世第二日開始啜手指,啜到差唔多一歲,又係食到手指公損o左,我曾經都試過用萬金油,手指水,白花油,通通都冇用,我唯有用布質果d膠布貼住佢,諗住可以隔到d口水,等傷口冇咁嚴重,點知連續貼左兩個星期到,就冇再見到佢食手指啦,直至而家,冇貼膠布都唔會再食,不過就轉左食沙巾或者衫囉

複式洋房

bobohau:
我case同妳一樣, 等我又學吓妳先, thanks!
:-) 人在擁有時懂得珍惜 當失去時也不用嘆息 :pint:

公爵府

我個仔一向都啜手指到而家, 又係食到手指損晒,
我曾經都試過用手指水, 第1-2次有用, 跟住無用了!
反而間中查就有用啊~
我又有用布質果d膠布貼住佢, 諗住可以隔到d口水,等傷口冇咁嚴重, 但佢一係喊住要拎走膠布, 一係就自己拎走膠布

別墅

letitbee,
我個bb 9個月大

All bk mami,
請問邊度有得賣布質果d膠布? (乜o野牌子).

bb放入口啜到布質果d膠布會唔會啜甩? 佢而家有 3隻牙仔, 會唔會食手指刮走部份膠布表面而吞埋落肚?

伯爵府

好媽媽勳章

我好狠心咁由細開始, 佢一放手或其它野入口就彈手指同彈口, 雖然就咸比你睇, 但係試多幾次佢都知咁做會比阿媽打, 所以家下都無放手指或執野放入口的習慣.
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

首頁

尾頁

跳至