婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

CIN又復發!!

各位媽咪,有冇人曾患CIN??
做完手術後,易復發嗎???大約幾久會復發??
我今天剛收到電話,話又CHECK到有不健康的細胞(我是在2004年7月做手術的)好唔開心也都好擔心一世都要活在CIN和HPV病毒的陰影下.
希望各位有類似經歷的媽咪可分享一下自己的心態!!

子爵府

Re: CIN又復發!!

carol-ng ,
妳在2004年7月做的手術,係點做&妳是CIN幾做架?
我都係2004年7月做手術的!

民房

係在政府醫院做的.應該是用什麼環切除,不是很痛.但壓力
真的很大,尤其要不斷的復診.你知唔知,每一次收到信話冇事,
總會有松口氣的FEELING.你有冇同感.
edentiffany,依家你幾長時間check一次?情況點樣????
我決定8月再到私家醫生度check多次,唔會再等到11月.跟住由佢 followup,唔會再返健康院.有事早點做手術,貴點都好過
下下要等.
ps:我係cin ii.and you?

複式洋房

我都是CIN1,是最近入院取組織發現的。但醫生沒有說是高危群還是低危,請問在報告上是用什麼字眼或代號顯示,好讓我可以看看?

我非常明白你的心情,因我亦一樣。雖然是CIN1,但都要幾個月check一次,壓力都會有。其實如果CIN1都可以做手術,我願快快解決。現在雖然不是大事,但始終會有些不安。

請問你們做的DNA測試是否像我般要到OT麻醉後取組織化驗呢?

其實CIN等病是否會因壓力而起? 因我無論在工作或在家庭上都有很大壓力,而且工作非常繁忙。你們是否一樣?

子爵府

carol-ng ,
我依家大約1年check1次!
我一路都係私家醫生度check!
連手術都係私家做!
我check到唔正常係CIN i!5月尾知道有問題,6月做子宮頸細胞DNA檢查,因為我感染的病毒係比較罕有的高危險群,所以足足等咗成3個星期先有報告!7月就做手術!
政府現在的檢查次數&制度太old啦!好似妳咁講下下要等.
而且我覺得太過保守!當check到係CIN i 就叫妳由1年改半年check 1次!由CIN i 轉變到CIN ii or以上可能要等3,5,7年;又可能無事發生!壓力太大啦!
現在hk以外地方,eg:台灣 子宮頸細胞DNA檢查十分普遍!hk太落後啦!

子爵府

ecmun,
CIN等病大多數係由一種叫hpv病毒引致!
DNA測試好似做普通婦科檢查一樣(柏氏塗片檢查)!
當然$會貴d啦!around$600~700!
OT麻醉後取組織化驗真的落後啦!
我的醫生解釋說,這個DNA測試無咁大創傷性,唔c麻醉!檢查後如果不幸中咗,就'喋'埋心水做手術好了!咁都係麻醉1次!
我已經有幾朋友向政府OT麻醉後取組織化驗!做完第2日流血要再入院止血!因為呢個始終係有一定創傷性!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

edentiffany,
我想問下你係睇邊位c+e生呢?可否介紹給我呢!!同做這個手術幾多錢呢?我又係

複式洋房

Hi every sister,

I'm also keep checking in Kwong Wah Hospital. I have abnormal cell since 1994. Upto now, 14 years already. The hospital also said just keep checking every 6 months and no need to take any operation.

I also want to take an operation in private doctor to avoid any bad changing in the future.

Please advise any good doctor in this field!

Thanks!

子爵府

9年前, 我o係家計會check 到係CIN1, 當時doctor話只需keep住check,吾需要做手術。 生左BB之後, 到私家診所check, 奇怪地abnormal cell 又變返正常(連續5年都無事), 但最近, 居然check到係CIN2, o矣! 都吾知點算, 都吾明點解一跳就去到CIN2? 不過, 醫生話要驗多一次先決定需吾需要做手術wor! 因為上次檢驗時, 原來我o既子宮頸損左, 有可能o尼個原因, 令報告吾準確, o矣! 移家o米要醫好子宮頸先, 1個月後再驗 lor!!
o尼段時間, 真係好驚, 又吾夠膽同屋企人講, 好想
:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

民房

各位,
你哋有冇唸過呢隻病毒會唔會同老公不斷梗交叉感染????理論上來講,我覺得會.仲有,我行房時真係好擔心會加重患處,你哋會唔會擔心呀???(呢個問題我好困擾 :cry: )
edentiffany,你醫生嘅電話可唔可以俾我???如果隻病真係冇法斷尾,梗一個有經驗嘅醫生會令我安心點.
祝我哋心身康泰!!!!!

民房

CD,
你唔好梗傷心啦,其實CIN個個女人都會有機會有,如果凈係CIN都唔係好煩,如果仲有HPV,仲要係高危個隻仲坎坷啦!!(我唸我就係果隻)唉~~~~~~
不過人生本來就是一個苦難接一個,既來之,就要努力面對!!!!
千萬要對自己有信心.第一次我都好驚,好似個天要塌落來梗.
今次知又有事,不過SHARE過好多CASES之後,都知驚都冇用,最重要係要面對現實,最差咪再做多次手術!!!同埋呢度有好多姊妹可以分擔壓力,感覺講出心裡的不安,人會舒服好多.

大宅

BK Milk勳章

阿媽

大宅

BK Milk勳章

大家唔好擔心,既來之.則安之吧.我都係CIN II, 上年做了手術,半年覆診一次,下星期四又要返去喇, TAKE IT EASY !

阿媽

複式洋房

can sister here suggests your doctor's for me to cure the cin & hpv problem.

thanks

男爵府

del.

民房

邊到有得做HPV DNA測試

伯爵府

2019勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Sorry, all mum,

What is the CIN? anyone can tell me?

男爵府

carol-ng 寫道:
各位,
你哋有冇唸過呢隻病毒會唔會同老公不斷梗交叉感染????理論上來講,我覺得會.仲有,我行房時真係好擔心會加重患處,你哋會唔會擔心呀???(呢個問題我好困擾 :cry: )

你地有冇用套
係未會好d?

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔好意思丫..我想問呢..你地發現到CIN之後...會唔會久唔久有D不正常分秘或出血架?

我大約上年係健康院CHECK到有抹片有問題..話係疣 :-(要每半年CHECK一次...係廣華做左2次檢查啦..到9月就做第3次..不過我由上年開始D M好唔定時...時多時少.....有時個幾月先黎...有時唔夠一個月就黎...

今個月又係唔夠一個月就黎..但係D量勁少..我怕係不正常出血呢..想去做CHECKING..但係我係澳門住多既..又唔係好信得過澳門D醫生...好WORRY丫 :-( :-(

民房

m 我就唔清楚~ 因為我食避孕丸的~個個月都好正常

不過我有CIN 就白帶多左~

首頁

尾頁

跳至
熱門主題