夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

咁樣有無問題?

老公同我收入差不多(佢比我多少少)

佢同我每個月用係間屋度嘅錢差不多

佢每個月定左比$6000-我, 我搞掂哂所有野........
供樓要$7200-, 果$1200-我貼~
管理費$600-, 差餉$800-, 水電煤$1200-.........我嘅~
百佳入貨廁紙、洗頭水.........我嘅~
佢無買保險, 我就有買, 個個月供款$300-又係我嘅~

佢返工有公司車, 我返工日日過海, 來回都$4X-一日;佢公司飯盒每個$1X-, 我金鐘food court飯盒一個都要$40-!

基本上我係無家用、無私己................ :tongue:

咁大家覺得有無問題?

別墅

Re: 咁樣有無問題?

別墅

別墅

別墅

別墅

別墅

層樓係咪佢個名 ? 如果係, 咁佢咪即係要妳貼 ???

佢唔買保險點得架, 大吉利是講句, 佢有咩事, 妳點呀 ? 妳真係一d保障都冇喎 !! 一於叫佢+ 家用 lor, 仲一定要佢買保險tim 呀 !!!

大宅

咁你覺得佢係唔係可以再俾多d 錢你先??? 佢駛唔駛俾錢佢阿媽??

無私己就一定有問題架啦, 一個女人冇錢榜身係一件好危險既事...

別墅

咁佢會唔會有錢剩先, 如果佢自己有儲錢, 你就唔駛擔心自己個d駛晒啦....

大宅

iloveuhb 寫道:
層樓係咪佢個名 ? 如果係, 咁佢咪即係要妳貼 ???

佢唔買保險點得架, 大吉利是講句, 佢有咩事, 妳點呀 ? 妳真係一d保障都冇喎 !! 一於叫佢+ 家用 lor, 仲一定要佢買保險tim 呀 !!!

同意...

大宅

阿煩 寫道:
咁佢會唔會有錢剩先, 如果佢自己有儲錢, 你就唔駛擔心自己個d駛晒啦....

兩回事o黎呀

大宅

冇私已錢比較麻煩,不過放係個家嘅角度睇,有冇積蓄?如果有都仲OK,如果冇就非常危險,萬一你或你老公一個唔覺意冇左份工或有乜冬瓜豆腐都好麻煩。

我覺得你同你老公每個人整列一張收支平衡表,睇下你同你老公D錢係點洗,整左之後睇下有邊D地方你老公可以Tun一D俾你,而你自己亦可以睇下有邊D可以慳。

另外屋企嘅一D經常開支有冇得可以減少?譬如用少D電,你同你老公晏晝個餐可唔可以帶飯.....等等。如果你地想有錢剩,係要做下D改變啦。

公爵府

其實個問題好簡單ja,你叫佢比多d錢你咪得lor,唔駛多架...每個月比多$1-2000都好呀

男爵府

我同佢講, 不如大家每個月儲少少, 佢話無多餘錢拎出黎

我同佢講, 呢兩日好似無咁熱, 可以唔開冷氣, 佢話已經換左新冷氣機, 唔會好食電

叫佢買保險, 佢話有錢寧願儲起

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

咁要睇吓家庭總收入有幾多了。
如果你地一人搵二萬梗係好鬆動喇,
佢自己一個揹起晒都唔過份,你使咩出呢?!
但如果唔係,兩小口公一份婆一份都無可厚非既。
你老公拎左$6000 出黎之後佢仲有幾多剩呢?
一唔係掉轉頭你每個月比$4000比佢,
叫佢攪掂晒所有野,咁你自己安排留D私己。
不過你老公唔買保險真係唔得架,
有起事上黎點呢?尤其是有細路呢,更加要買。
我老公係亞仔出世後都加左保架,
每個月供成$1500架,大吉利是講,如果出左事,
一個女人帶住個仔無錢旁身好淒涼架。

其實而家都男女平等架喇,我有D外國朋友,
老婆搵得多過個老公,咁老婆搵錢,
老公留係屋企睇仔都係咁喇。
而家兩小口辛苦D,將來供完舒服D,
起碼老來有個竇唔使靠D 後生吖。

男爵府

男爵府

根本而家就係自己養自己!

佢要返工, 我夠要返工咯! 返到黎淨係識打機, 或者望住個電視! 食飯時同佢傾下計, 佢又話睇緊電視唔想講野! 食完飯又入房打機!

早兩日我買屋企日常用品, 買左返黎後故意擺哂係屋企門口旁, 佢都唔會幫手收好啲野, 由得啲野擺係度三日三夜!!

星期六晚飲左支紅酒, 個紅酒樽呀, 我今朝仲見到係枱面!!

男爵府

男爵府

而家覺得做女果時仲開心 :-(

做左人老婆, 實質上無被老公照顧之外, 就連感覺都得唔到照顧 :-(

簡單啲講, 無佢.............我仲開心 :-(

大宅

首頁

尾頁

跳至