嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我bb一放奶咀入口,即喊,點算好?

我bb兩個半月大,最近食奶唔知點解一放個奶咀入口,即喊,喊得好妻涼,喊到想作嘔,唔肯食奶,點解會咁?有無試過,請指教!

bb沒有肚痛,口沒有受損!

複式洋房

Re: 我bb一放奶咀入口,即喊,點算好?

試下換奶咀牌子,較大d孔,凍少少既奶溫.....慢慢搵出佢想講咩
你bb係唔係自己揍?我聽過工人比滾水"綠"傷少主咽喉
[/url]

大宅

可能唔鐘意個奶咀,你試0下換個奶咀俾佢…

子爵府

chunchan.....我BB係比奶奶湊, 佢好錫呢個孫, 同埋佢餵奶比我自己仲小心十萬倍, 所以應該唔會係"綠"傷咽喉~

奶咀我之前已經換過一次, 換完之後, BB成日試奶咀, 放左個新奶咀入口, 佢會試好耐先食, 又食得好慢, 後尾我地又比番個舊奶咀佢用, 初時冇咩事, 但係最近呢個星期, 次次食奶, 一放奶咀入口, 即喊, 喊到收唔到聲, 一拎番個奶咀出來, 又冇事, 係到笑, 跟住又唔食奶, 我地再試, 佢又喊...如是者試左三、四次, 佢喊到累, 先肯食幾啖, 2個半月大既BB, 仲係食2.5安奶, 唉~ 真係怕佢唔夠營養~ :-(
chunchan 寫道:
試下換奶咀牌子,較大d孔,凍少少既奶溫.....慢慢搵出佢想講咩
你bb係唔係自己揍?我聽過工人比滾水"綠"傷少主咽喉

子爵府

francojoan1219....咁請問換邊隻牌子奶咀好, 我BB而家用緊nuk的奶樽及奶咀(扁咀), 之前換過一次aprica的排氣奶樽及奶咀(圓咀)..但係佢食得慢, 用呢個奶咀佢食一餐奶食一個鐘, 同埋食得少, 後尾, 我地比番佢用nuk的奶樽奶咀, 佢又ok番...但最近又一掂奶咀就喊~ :-(
francojoan1219 寫道:
可能唔鐘意個奶咀,你試0下換個奶咀俾佢…

複式洋房

My BB Ian has the same problem particularly in the morning and sometimes in the evening. He can only take 2-3 oz of mlik in the morning. Sometimes he refuses to eat and cries so loudly. But sometimes he's perfectly ok with the bottle and can finish 6 oz all in one go in just 15 min. I just don't know why

複式洋房

佢可能奶咀混淆or奶咀太新太硬,試下"拾"多d
[/url]

侯爵府

ypt,

可能佢而家厭奶期呀, 小mon有一排都係咁架, 試過開左枝奶成大半個鐘, 同佢博鬥左好耐先真正入到口.
ypt 寫道:
我bb兩個半月大,最近食奶唔知點解一放個奶咀入口,即喊,喊得好妻涼,喊到想作嘔,唔肯食奶,點解會咁?有無試過,請指教!

bb沒有肚痛,口沒有受損!

侯爵府

ypt,

我諗係唔關個奶咀問題呀, 係佢厭奶, 睇書/上網話, 好多bb3個月開始會有咁既情況出現 (幾長就因人而異). 其實解決方法係: 由得佢 因為bb肚餓佢自然肯乖乖飲, 我都明佢平時可以飲幾多幾多, 突然間飲得一半都唔夠果種擔心, 但無法, 佢越唔肯食, 你仲越迫佢, 只會拖長個厭奶期.

子爵府

mon....thank you~ 明白, 原來佢厭奶期, 唉~~~~ 我真係唔知~
minimon 寫道:
ypt,

我諗係唔關個奶咀問題呀, 係佢厭奶, 睇書/上網話, 好多bb3個月開始會有咁既情況出現 (幾長就因人而異). 其實解決方法係: 由得佢 因為bb肚餓佢自然肯乖乖飲, 我都明佢平時可以飲幾多幾多, 突然間飲得一半都唔夠果種擔心, 但無法, 佢越唔肯食, 你仲越迫佢, 只會拖長個厭奶期.

別墅

會唔會奶咀個洞細, 試下換大一個size奶咀可能會好d !

首頁

尾頁

跳至