嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

子爵府

bb厭奶期唔食奶點算好?????請指教

我bb兩個半月大,最近食奶唔知點解一放個奶咀入口,即喊,喊得好妻涼,喊到想作嘔,拎番個奶咀出來又冇事, 但係佢就唔肯食奶....朋友話可能佢進入左厭奶期, 唔鍾意食奶, 但我好怕佢吸收唔到足夠營養, 影響佢發育, 請問大家咁既情況我可以點做, 洗唔洗比d咩佢食, 但係佢得2個半月大, 咁細個, 唔可以比佢食副食品, 咁, 點算~ 請指教

別墅

Re: bb厭奶期唔食奶點算好?????請指教

I have the same situation, my bb is now 3month +; she started to cry and scream and reject bottle almost at the same time!!!

Anyone can help?!

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ypt 寫道:
我bb兩個半月大,最近食奶唔知點解一放個奶咀入口,即喊,喊得好妻涼,喊到想作嘔,拎番個奶咀出來又冇事, 但係佢就唔肯食奶....朋友話可能佢進入左厭奶期, 唔鍾意食奶, 但我好怕佢吸收唔到足夠營養, 影響佢發育, 請問大家咁既情況我可以點做, 洗唔洗比d咩佢食, 但係佢得2個半月大, 咁細個, 唔可以比佢食副食品, 咁, 點算~ 請指教

我囡都係2個半月大,佢呢排都係咁..食3~4安就停左係到,擺落口又喊,拎出黎又唔喊.. ?-( 有時抖一陣,佢又可以食多1~2安....一餐奶分2次餵,好辛苦....

複式洋房

我仔仔都八個月大呀! 不過我就無甘既情況出現,但係一個月前都有少少唔肯飲奶,因為我個仔大少少所以我整其他小食比他再加奶,好似香蕉我都有加奶比他食,但係你bb甘細,如果他唔飲住,唔好迫他,等一陣"坐住" 支奶先,再唔係一陣再開奶比他再飲好過,都無法呀! 我諗慢慢就會好d呀! 不用worry

別墅

I can only try to feed her when she is sleepy...but one meal can easily take 1hr + becoz she rejects the bottle....

Any one can help!?

禁止訪問

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實食少一,兩餐唔緊要架, 我囡囡3個月開始厭奶, 都而家1歲都唔鐘意食奶, 3個月果時佢唔食我都由得佢, 逼唔到, 只要佢好似平時咁玩得訓得都唔駛擔心架

複式洋房

Dont worry! 我囝囝大約3-3個半月開始唔肯飲奶,只有等佢眼訓時訓到矇矇矓矓的時候志可以飲哂D奶,or 一餐奶分3-4次餵, 1 hour 還沒吃完, 我個時都唔知點算. 我有買"開奶茶"佢飲; but I really not sure if it was work or not, 不過大約1個-個半月後 he's back to normal. I've asked doctor that time and he said as long as the baby is 活潑 and not 明顯的 losing weight 就ok la vor! Doctor said 厭奶期is quite normal and it happened on lots of babies. 所以媽媽們, DONT WORRY...BE HAPPY 好快就會好ka la

複式洋房

My baby got the same problem too. She rejected milk when she was 3 months. At that time she finished only about half the total amount that she used to consume. So when she was 4 months, I started feeding her cereal. She liked it at first but she disliked it very quickly. When she was 5.5 months, she loved milk again and could finish 7ozs in 15 mins. That's amazing to us. However, after 2 weeks, she disliked milk again and could finish only half of the total. .............. So, don't worry babies appetite always change. :

大宅

我都曾經為呢個問題好驚。好彩得到BK咁多媽咪的意見。我BB都係由3個月開始厭奶,仲持續佐好耐,我估計成2個月。當時有BK媽咪建議由一日5餐轉做4餐,每餐增加份量。呢個方法係我BB身上好work,特別係趁佢就來睡著餵佢,佢就可以吃得好乖。佢依家已經習慣佐每餐飲完奶或飲完水,就會小睡,夜晚一餐通常都會飲完就睡到第二朝7點。最重要佢肥嘟嘟,一早睡醒見我都就會好開心咁笑。

男爵府

食4餐,每餐要隔幾多鐘才餵呀

大宅

amon28 寫道:
食4餐,每餐要隔幾多鐘才餵呀

五個鐘,早上七點第一餐,夜晚十點last一餐。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題