夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我無情????

99前日吃飯時突然講:過多5, 6 年, 你老爺唔係度, 我要同你地住. (我第1次見有人可以知自己老公會幾時唔係度). 我老公一句都唔答. 不過我就好慶. 因為當年講好左, 我地比層樓叔仔, 而叔仔就同佢地住, 家用我地照比. 而家樓就拿左又反口. . 叔仔就話層樓可以賣左佢, 比60萬佢, 其他比我地去同佢阿媽住. 有冇搞錯, 層樓佢一亳都冇比, 我地買既.
返來途中我發我老公脾氣, 話佢屋企人冇口齒. 佢答我:我阿媽一向都冇口齒 . 我問佢, 咁點啊. 佢答我:我有的點姐, 唔通第日要佢訓街. 之後佢見我唔出聲, 問我點. 嘿. 我答佢:冇問題, 5, 6 年後我移民同你d仔女去第度讀書, 留你同你阿媽一起住. 老公即刻停車, 話我無情.

王國長老

2019勳章 王國長老

Re: 我無情????

我都好憎人出爾反爾,冇口齒

不過唔好上心啦,話唔定妳老爺長命百歲呢!

呢d野冇計,煮到黎先食啦.

當老人家講下算啦.

子爵府

好媽媽勳章

其實你奶奶都係講下...唔駛記住係心...到時佢真係搬黎同你地一齊住先算啦...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

onon1022 寫道:
其實你奶奶都係講下...唔駛記住係心...到時佢真係搬黎同你地一齊住先算啦...

我都想佢係講下就算, 不過因為我叔仔而家個女朋友唔仲意我99, 結婚後一定唔同我99住, 而我姑仔既男友就已經同我99反左面. 當初我地結婚我唔要同佢地住, 佢地要求我地供層樓比佢地住, ok啦. 而家樓就來供完啦, 名又轉左比我叔仔啦. 先來反口 最搞嘢就係我叔仔話賣左層樓, 比60萬佢自己去供第2度. 我地供比佢地住, 佢一亳都冇出過, 而家反口啦仲好似好大方話佢只要60萬, 其他比返我地.. 你而家明搶錢姐. 我99又係, 之前叫我老公一起買股票, 好啦, 股票買左啦, 用我99既名, 人地賣左啦, 先來同你講, 我地賺左幾萬姐, 你地唔會問我要既啦. 賺左幾萬你要ok, 我地既本呢, 連本都食左你. 佢而家都心照冇人要佢, 大家都係睇在我老爺份上. 我老公都知佢阿媽明蝦佢, 佢又唔忍心唔理佢. 我老公而家就是覺得我好無情, 想留佢一個人面對佢阿媽.

禁止訪問

大宅

佢地一家人好似奉旨咁

洋房

叫你老公同佢細佬講清楚佢, 叫佢兩兄弟自己攪掂佢!

子爵府

好似你叔仔係最大得益者!層樓唔係佢供,但又轉佢名,一毫字都無出,賣樓要俾60萬佢

大宅

2019勳章

乜d 人咁架, 好冇口齒wor!!

我諗你奶奶咁講係鋪定後路, 同試探下你2公婆, 因佢明知叔仔女友唔like 佢, 而你叔仔又唔肯婚後同佢住..

不過我唔朋, 若你62長命百歲, 咁唔通你叔仔唔結婚又或者結婚都唔搬出去???? 定係佢想無論如何都要果60萬呢? 其實你可以定d黎, 只要你唔肯比99來住, 我唔信你叔仔會大逆不道到賣左層樓趕佢地走!

禁止發言

好媽媽勳章

大宅

問題係我叔仔放緊層樓, 當初大家真係坐低傾既, 我地當年結婚時, 我99死都要大家一起住, 而我唔要, 我叔仔提議佢同佢父母住, 但我地要買層樓比佢地, 而佢地住緊既第日比我姑仔. 我姑仔男友反面就是因為前年我99反口, 要我姑仔佢地走, 佢要返層樓來收租, 而家佢地又反口, 本來層樓係我老公既名同99既名, 之後我99話既然層樓都係比我叔仔, 不如轉比佢. 轉左1年都唔夠就話賣 . 我老公問賣左你地住邊, 我叔仔話佢要60萬自己買, 而老爺同99, 佢地就話如果我地唔仲意一起住, 就另外租比佢地. 我老爺中過風, 身體唔係太好, 唔係因為我唔想激佢, 想係想xxz佢地 我地都唔知99想做咩, 今年我老爺打過來吵, 話我99將所有錢轉係自己戶口, 我老爺話:如果我死左, 你地記得問佢拿錢, 佢拿走我d錢. 搞到我老公半夜要去睇佢地發生咩.

別墅

siuwa,

"老公與奶奶" - 係唔雖要講口齒既動物!!!!

老公永遠覺得佢阿媽係啱晒, 同老公曹, 只會影響兩公婆既感覺, 為左一個"外人"(你根本同佢"無啦lung"), 值得嗎?!?!?!

我已經決定左, 以後都唔會comment D 外人講d物/做d物, 你話點呀, 未"哦"羅, 佢要上黎屋企呀, 要去佢到食飯呀, 未當自己搭枱羅, 會好過d家..

到佢去到我既低線, 我就會同佢分開, 唔會好似上一代咁我阿媽咁, 為左奶奶同老公曹幾十年, 都係繼續曹, 無意思家...

做人得個幾十年, 為左一個九唔撘八既人曹幾十年, 點解要難為自己......

你可以做戲既, 未扮下野吹水/討好下佢, 等你老公無位入羅, 唔得既, 未唔理佢羅....你估兩公婆為左佢阿媽傾, 老公會覺得咁樣叫"担誠相對"咩, 晒氣, :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: 佢只會覺得老婆小氣/多餘家炸, 唔通你車望佢會叫阿媽"就"下你/唔好激你呀!!!

既然你阿媽咁重要, 未返去"藍"住佢羅, 唔阻你!!!

大宅

2019勳章

咁既然你62, 99都話可以唔一齊住, 咁不如賣左層樓將d$用來交租租個地方比佢2老lor...

老實講, "相見好同住難"係好真架, 一間屋係唔可以有2個女主人架, even 叫你今時今日同返自乙亞媽住都會有problems!!! 有時係未發生事之前避開下好過第日家嘈屋閉, 又傷夫妻咸情..

大宅

哇,你老公啲屋企人都幾打橫嚟...勁衰格.

別墅

我去到99度食飯時,我都好似KG咁做,當自己搭枱,然後係返屋企途中或睡覺時,用多d "軟性" 的說話同我老公表示不滿及告狀,經過多年的洗腦,依家開始有效果。

siuwa 記住千萬不可發脾氣!!

仲有可以借用電視節目的相關內容,借題發揮(唔係發脾氣),"懶" 係好公平咁批評下節目內的99行為不當,呢招都好得架,你可以試下。

大宅

Siuwa:

我真的很明白你心情, 你都幾似我, 你c6又似我c6.
不過唔係一齊住問題, 而且$$$$$$問題.(容後再說).
你99話過多5, 6 年你老爺唔係度要同你地住, 比我都唔鍾意, 不如叫佢申請公屋, 老人家會快d.
你自己是否供緊樓 一係換間大d丁屋一齊住.
你99點解比層樓叔仔都唔比自己個仔 , 你老公是否獨仔

大宅

roccomami 寫道:
好仔不如好新抱!!呀仔我老咗點算 :-( :-(

我都知養大個仔好辛苦, 我唔係唔想好好孝順佢地. 我都唔想我老公難做. 當年我99一定要買大屋一起住, 我同老公一起供, 但業主就寫佢. 我同我老公講我唔要結婚, 你請便啦. 之後就變成買左2間, 1間比佢地, 1間我地自己住, 2間都由我地供, 我都無所謂, 總之唔吵就ok. 人既忍耐都有低線既, 平時騙吓錢我都由佢, 有左細仔, 佢要我地唔好要, 話小朋友使好多錢, 不如留返d錢比我叔仔. 我都睇在老公份上冇一腳送佢出門. 仔仔睇完心理e生先知佢老人家恐嚇佢, 我冇出聲, 因為老公已經 , 如果唔係睇在佢係我老公既阿媽, 我一早報警. 而家又來話同我一起住, 冇錯, 佢係我老公既阿媽, 仔孝順阿媽係應該, 我唔想令老公比人話不孝, 只有將個仔比返佢. 唔係你地有冇其他好方法?

禁止發言

好媽媽勳章

大宅

2019勳章

點解你99好似錫哂你叔仔, 而對你老公又咁苛刻o既??? ?-( ?-( ?-(

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

你個叔仔無份供樓都可以話要60萬?比著我如果要買樓比老爺奶奶住又要自比比錢,我死都唔會比層樓寫佢地個名lo,如果我係你我會要返層樓,寫自己個仔個名都唔會寫比叔仔。而且你本身都知奶奶信唔過當初就唔好比佢轉名,而家樓又無又可能多件野(99)比自己。而且我想你叔仔面皮都好厚下,層樓轉比佢名佢都好意思?
提外話:以前我曾同我老公講,如果我第日早死,我地而家層樓要轉我仔名,我唔理佢第日會唔會再有老婆,總之而家層樓只可比我仔!
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

首頁

尾頁

跳至