產前產後

跳至

首頁

尾頁

洋房

剪會陰痛唔痛,我好怕

剪會陰痛唔痛,睇完甲由仔個MTV入面個大肚婆剪完會陰之後流血,我覺得好痛好怕好不安 :-| :-(

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Re: 剪會陰痛唔痛,我好怕

都生果刻已經好痛...
所以比護士剪果刻都唔覺得係d咩 lu!
不過我都feel 到佢 cut 落o黎果下...跟住你就見到BB出世!
其實已經好開心了!

大宅

2019新春慶豚圓

個時剪咗我都唔知
只知陣痛

洋房

cut 落o黎果下會唔會有裂開O既感覺 AND cut個下會唔會打麻醉/止痛針 ?-(

複式洋房

只是feel 到他剪的聲音,但一點也不痛,因爲你太專注用力生BB,而且他會在會陰地方打麻醉葯,所以不痛的。

洋房

o~~原來會在會陰地方打麻醉葯,甘都好D,多謝大家, 我無甘怕啦

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

根本你都唔會理佢痛唔痛啦! 因為你只會諗住BB真係要出世啦! 反而會有鬆一口氣既感覺添呀! 見到BB嗰刻真係開心感動到想暈呀!

大宅

係呀!你根本唔知佢剪o既,所以都唔洗太過擔心!

我生完呀b,望到佢之後,第一個反應係好想大喊一場!

複式洋房

係呀 ! 係呀 ! 根本唔知佢剪左, 因為你只係知道, 快d生出黎, 就唔會再痛, 同埋可以見到阿b, 第一個返應係終於生左啦.........

複式洋房

分娩採外陰切開術
研究指易生併發症 2006年4月11日

【明報專訊】婦女自然分娩時常會出現外陰撕裂的情

複式洋房

會陰切開術:台灣女人難逃一剪?

在台灣,孕婦常規剃毛是為了會陰切開術做準備,被視為可以降低會陰傷口感染、方便縫合傷口,但這項說法沒有任何科學證據支持。
相反地,WHO在1996年公布「正常自然產照護作業規範」明白指出,常規剃毛非但不會降低感染,甚至可能會提高孕婦和生產照護者感染愛滋(HIV)病毒和肝炎病毒的機會。

會陰切開是為了怕會陰擋住胎頭出來,寶寶卡在產道太久會缺氧。有科學證據的醫學則說,少於20%的女人需要會陰切開。

根據調查,台灣會陰切開率高達98%,韋格納醫生更質疑,「難道,台灣醫生認為每個女人都需要幫忙剪一刀,才生得出孩子來?簡直是落後20年的做法。」

台灣的醫生普遍認為,如果不剪,會陰還是會裂,自然產撕裂的傷口比剪的傷口更難縫,而且以後容易尿失禁。
更有醫生將責任推給台灣的女人,台灣女人陰道比國外女人緊,產前又不愛做運動,會陰比較沒有彈性,而且產婦怕痛會要求醫生剪。

但是,其他各國會陰切開率年年下降。英國的會陰切開率從20年前的50%降到14%,美國也從25年前近100%下降到10年前的70%,持續再降到目前的33%。

3年前,美國婦產科醫學會建議不該常規剪會陰。美國《婦科與產科》期刊批評,美國的會陰切開率仍有3成,還是太濫用。

早在1993年,《刺胳針》期刊即有研究指出,常規會陰切開(每個都剪)比選擇性會陰切開(等有必要剪再剪)更容易造成撕裂傷,而且產後會陰更疼痛。

此外,多篇研究證明,接受會陰切開的婦女比會陰自然撕裂的婦女在產後3個月發生性交疼痛的比例更高,而且還會提高發生尿失禁的機會,因為泌尿道及骨盆底肌肉強度會變弱。
為此,台灣也展開本土性研究,結果和國外一致,常規會陰切開所造的撕裂傷更嚴重,產後24小時更疼痛。

國立台北護理學院護理助產所劉宜芳針對桃園壢新醫院婦產科唐雲龍主任64位產婦所做的研究發現,常規會陰切開的撕裂傷主要是2度裂傷,傷及肌肉層,需要縫合。
但是,選擇性會陰切開的撕裂傷則主要是1度,僅傷及表皮,並不需要縫合。
而且,常規會陰切開組的疼痛分數明顯高於選擇性會陰切開組,兩組的寶寶在健康評分上是沒有差異的。

參與此項會陰切開術研究3個月,擁有12年婦產科主治醫師經歷的唐雲龍主任說,「我過去習慣剪,因為打從做住院醫師起,老師就這樣教的。」

但是,他現在儘量能不剪就不剪。「改變是需要勇氣的,」他說,「當我知道參與研究的產婦反應不剪比較好,我才敢改變,因為傷口是在媽媽身上。」

唐主任每月接生二十幾個,去年剛開始試了幾個不剪的,孕婦的會陰反而撕裂得厲害,還要縫上個把小時,他邊縫心裡還很嘔,「早知道就剪了。」

但是,一個月後,他發現有心嘗試,抓到技巧,不剪沒有想像的那麼難以接生,「像打高爾夫球一樣,時間久了,自己就抓到那種感覺,」唐雲龍形容。

他表示,關鍵在於要「等」,會陰的延展性才會出來,因為自然生產就是慢慢來。
「其實,產檯上的產婦痛得失去理智,根本沒力氣理會醫師剪不剪,」唐主任說。

在產檯上,他以前習慣剪,接生一個要花2∼3分鐘,現在他會想幫助媽媽保護會陰,等到有必要再剪,多等上5∼10分鐘左右。

大宅

我都好驚呀

子爵府

其實都好驚,不過聽過咁多媽媽o既經驗分享就好好多
咁多就生bb o既媽咪都唔好驚喇~唔好嚇親自己唔好諗,抱住開心樂觀o既心情迎接bb出世啦~自己心情靚d bb都會好d嘛~~ :lol:
兩個都係我心肝定>3<

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

2019勳章

知道佢剪左,但唔覺得痛。
同意!-->見到BB嗰刻真係開心感動到想暈呀!

446948 寫道:
根本你都唔會理佢痛唔痛啦! 因為你只會諗住BB真係要出世啦! 反而會有鬆一口氣既感覺添呀! 見到BB嗰刻真係開心感動到想暈呀!

伯爵府

聽好多人講心只會諗bb就出世,所以唔會覺得痛...

複式洋房

知道佢剪左,但唔覺得痛.反而興奮都黎唔切,就當剪綵咁,剪得果下即話bb出世喇
[/url]

別墅

剪左都唔知~~縫針就痛~~

公爵府

畀面勳章

所以我返而怕縫針多d

tomum 寫道:
剪左都唔知~~縫針就痛~~
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

洋房

通常會縫幾多針架

首頁

尾頁

跳至