跳至

首頁

尾頁

大宅

黎緊呢個星期六interview, 呢間學校好似少人講, 有無人都會去interview呢?
唔知會in d mug?

民房

same here.. what time are you going to have the interview?

大宅

IN 9:30AM 沙平是我最like~~~

民房

I like this school too as quite a number of my friends highly recommend it. It's good for you to have the interview in the morning. mine is at 12:50pm. I am afraid my boy will be sleepy during that time as it's close to his nap time. Good luck to both of us!

男爵府

口啤都真係幾唔錯..聽講小朋友自理好, 又受教..
我阿囡IN既時間不算太壞 11:30.

大宅

9:15

民房

zanezane, memehayley and siuchipig, which other kindergartens have you applied? I assume you also live in Shatin.

大宅

回覆:平安福音堂interview...

3:00pm in

別墅

下午4:00

別墅

要比心機填好份問卷,應該會計分

大宅

我不是住沙田的, 所以看入學指南時只考慮了近火車站的基督教學校.
在隔壁的幼稚園也是基督教, 但我沒報, 因視學報告呢間做得好d.

yi? 有小朋友竟然in 4pm, 咁真係好多人報.

其實沙田其他學校係咪已出左收生offer ga la? 呢間係咪算遲? 會否好多有其他學校offer的小朋友in呢間呢?

大宅

我的朋友說:蒙特梳利是用實物去學習數學, 就是說8加5, 他們就會用8粒珠加5粒珠在你面前加起來, 這種方法長遠計就有問題, 當小朋友習慣了形象化的加法時, 對卡他們日後心算繁複的數學時就有影響....

我想: 如果不用具體的方法教幼稚園小朋友算數, 又可用哪方法呢?

我都有一點擔心接小學的問題.

別墅

我也是擔心 銜接小學的問題.

我去了呢間學校2次, 包括介紹會
他的 基督教品格教學, 老師的愛心熱誠, 引導小朋友對學習的興趣, 以及蒙特梭利的方法, . 我真的非常非常喜歡

但同時 也很怕銜接小學的問題, 說上小一時會很難適應.

人真的矛盾, 想小朋友有happy life, 正確價值觀, 非常愉快的幼稚園生活.
同時又想讀的課程越深越好, 以便找更好的小學或容易適應.

唉, 做人真難, 做了父母更難, 有冇ma ma 可分享一下

大宅

zanezane 發表於 12-11-6 22:38
我的朋友說:蒙特梳利是用實物去學習數學, 就是說8加5, 他們就會用8粒珠加5粒珠在你面前加起來, 這種方法長 ...
以我理解, 蒙特梳利應該將抽象形式轉化為實物形式去學習. 令小朋友從觀察, 分析中, 更容易去了解原理/運作.

我地細個時, 阿媽教數學, 咪又係用手指逐隻逐隻數, 又唔見我地多過 20 (10隻手指 + 10隻腳指)時唔識計.

禁止訪問

受到警告

別墅

bubuten 發表於 12-11-7 15:06
D朋友話蒙特梭利係自己對住做教具, 唔俾講野, 一味做做做, 好似識做, 但係小朋友又好似唔明架喎, 响屋企問 ...

我很相信一間 用了此 模式辦學超過十年, 以及仍有這麽多家長 推薦的學校, 絶對有他的優點.

更多人關注的是 這種教學方法 與 傳統教學 銜接問題, 另課程會否太淺.

男爵府

平安口碑一直都好好, 我target全日學校都有去聽佢個簡介會, 想了解多d..簡介會提到叩門成功率, 校長話舊年係100%. 我估呢個數字無得作, 作假有機會俾媽咪踢爆應該會好瘀..既然叩門成功率100% (我估唔會得1個學生叩門卦...), 即係小學老師們認同呢班學生某種能力, 相信都同平安教既方法都有少少關係吧.

另外簡介會令我最擔心係三文兩語做得唔好...課餘要努力同小朋友補補佢..所以都真係要諗下權衡下...

大宅

siuchipig 發表於 12-11-7 16:43
平安口碑一直都好好, 我target全日學校都有去聽佢個簡介會, 想了解多d..簡介會提到叩門成功率, 校長話舊年 ...
只可以講, 蒙特梭利課程設計並非針對香港小學教育制度, 同全統幼稚園有好大分別.

所以家長會有種錯覺, 小朋友追唔上, 課程淺. 無可否認, 升小一時有一個適應期, 會比較痛苦. 家長要預先做好準備, 等小朋友容易 d 去適應. 只要過咗果段適應期, 升上小三小四後, 蒙概好處就會慢慢浮現.

男爵府

積奇百事 發表於 12-11-7 17:17
只可以講, 蒙特梭利課程設計並非針對香港小學教育制度, 同全統幼稚園有好大分別.

所以家長會有種錯覺, 小 ...

同意你講法, 蒙特同傳統教學唔同, 不過我又覺得唔可以話淺, 係唔同既方法模式...亦十分同意你咁講等小朋友大小小, 小三四會見到蒙特的效果, 同埋, 高小既成績先真係會見真章..

不過, 我最大concern係語文方面...相信去到小三四先追會追死人...點都好,呢間都係我心儀既kdg之一~~

大宅

ME TOO ! I WORRY 銜接問題 too~~~

首頁

尾頁

跳至