嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

想幫18 個月囝囝介片, 是否要教他企係度小便?

請問怎樣教? 可否提供心得?

Thanks!

大宅

好媽媽勳章

Re: 想幫18 個月囝囝介片, 是否要教他企係度小便?

姑娘話睇下佢喜歡,唔好係男仔就迫佢企,費事搞到佢地驚左仲慘!
我阿仔就喜歡企多d,但暫時都好成績,我同佢介片大約一個月到,現在如果係屋企多唔會用片,睡覺當然就要啦!佢自己會走去洗手間,然後示意叫我們幫佢,但玩得太開心OR喊緊都會唔記得!

大宅

crystal,請問你仔仔幾多個月大呀~~

大宅

我覺得係要教佢企係度... 如果你教佢坐係度, 都佢習慣左, 佢會先入為主, 返學時又要教佢企係度時, 佢就會好混淆不清的了. 你可以叫個daddy示範比佢睇係企係度的.

:wave:  :wave:  :wave:

大宅

好媽媽勳章

ballcat 寫道:
crystal,請問你仔仔幾多個月大呀~~

19個月

大宅

其實唔使擔心, 我囝囝同佢介左日片, 幫佢介片一直都係坐係potty度小小架, 後來見佢ok就教佢坐兒童厠版, 現在佢已識講尿尿, 係home 就一定唔使著片片. 咁最近我教佢企係度, 我每日同佢沖涼前會比佢企係企罁度去尿尿, 佢開頭覺得好奇怪, 但係試左幾次之後, 佢每次沖涼前都會去尿尿, 每次去完我都會話佢叻叻, 現在佢兩個方式尿尿都ok, 出街佢話要尿尿, 我會扶佢企係大人厠所上尿尿, 一d問題都冇喎...

唔使太心急要佢企係度尿尿, 因為太細佢尿尿同屎屎都以為係同一樣野, 所以冇咁快會知尿尿要企, 屎屎先可以坐係度..嘻..好似我囝囝咁..佢成日屎屎都係叫尿尿...咁企係度又點屎屎呢... 不過現在我都教緊佢叫屎屎.. :mrgreen: :mrgreen:

我諗最緊要慢慢黎..唔好嚇怕佢...

首頁

尾頁

跳至