論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人成日整爛野又唔出聲

繼上次打爛左枝眼霜砌返d玻璃等我拿起時介損手,今日發覺洗衣机、雪櫃、窗都分別有爛。佢用蒸氣iron冇落水,結果攪到一陣'law'味,佢so far都冇承認過,但我照話佢,因家中只有佢同bb,我好嬲呀,最憎佢唔認,可以点做?

男爵府

2019勳章

Re: 工人成日整爛野又唔出聲

你問吓佢d嘢自己爛定係bb整爛,再係咁就要赔,因為我個印印都成日洗崩碗碟又唔認,我咪兇佢囉!

複式洋房

我工人都係唔出聲, 不過佢認但無say sorry, 燙燶燙衫板, 打爛裝飾品/燈/食物盒...幾乎無一樣會自動自覺報告比我知, 到我發現佢都有認係佢整爛, 不過永無sorry, 或者我無兇佢打爛要扣人工, 佢好似覺得我d又唔係貴重物品, 所以唔上心自以為無乜所謂.....
該用戶已被刪除

別墅

It is same as my maid, but I requested her to buy a new one (exactly same as the broken one).

Then, she draw more attentions now.

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我嗰個都係咁ga, 不過就係細微細眼o既嘢就唔出聲, 例如相架o既縲絲母冇咗粒(因為有啲水晶粒喺裏面, 冇咗粒縲絲母好容易會跌啲水晶粒出嚟), 佢日日抺點會唔知, 又係唔出聲等我自己發現, 不過算~嗰次我冇話佢, 出去配番粒縲絲母就算, 又試過整爛hair clips, 我長頭髮晚晚都要用嚟夾起頭髮洗臉沖涼, 爛咗又唔出聲, 等我洗臉時要用先發覺, 已經嬲嬲哋, 不過記得隻clip之前有小小裂紋, 就算爛咗都算正常損耗, 又冇話佢, 點知過多兩日, 佢又整爛我另一隻clip, 哩次我火滾嘞! 因為嗰隻clip係好堅牢, 佢仲要將佢收收埋埋落我化妝袋度, 等我揾餐c, 仲要只係揾到隻爛clip, 第2朝我就話佢, 話俾佢知整爛嘢要出聲, 整爛唔緊要, 我最嬲係要用嗰時先發覺冇得用, 好火滾ga ma, 咁佢咪同我say sorry囉! 至於啲大嘢, 例如熨斗, 吸塵機佢就一定要report俾我, 因為爛咗哩啲電器佢做唔到家務o麻! 一定要話俾我知要買過o麻~不過我就冇要佢賠過錢.

大宅

my maid always let me know, sometimes she even calls me and tell me what she has done. it's because on day 1, i told her that i will forgive her if she did something wrong but not telling a lie. she has broken the glass door of a cabinet just after my maternity leave. Then a few things more.

there was one time she lied to my husband (also at the beginning). i explained to her again of my policy and it never happens again.

大宅

我以前個工人重係玩

大宅

發覺工人整爛野唔出聲,同佢講以後比我發現就雙計,雙賠,咪等佢唔聲唔聲,以為主人

複式洋房

Snake 寫道:
It is same as my maid, but I requested her to buy a new one (exactly same as the broken one).

Then, she draw more attentions now.

AGREED!!!

首頁

尾頁

跳至