跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

想問下, 有無比仔女讀過筲箕灣崇真幼兒園既mami係度?
我打算幫阿囝報呢間n1,貪佢近屋企, 但好似好小聽見有媽媽提過,
吾知呢間幼兒園既老師, 姐姐好吾好?
學校環境, 程度, 各樣ok嗎?

大宅

我兩個仔都在這間幼兒學校讀,校長好nice, 老師有愛心和好錫我仔,他們倆讀得很開心。

大宅

校舍都大,因在小學隔壁有時可用小學的操場活動。課程深度就一般,K2開始每天二、三樣功課做。現在大仔讀小一學業上都應付到。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 yuenheimama 的帖子

請問仔仔讀那間小學?

大宅

我囝囝現在在祟真讀緊N1, 老師校長超好, 他成日都叫住'校長校長', 超鐘意返學. N1每星期都有工作紙做, 還有主題親子習作 (今年他們學禮貌) 同全年圖書閱讀計劃. 我小朋友九月開學時嘗未介到片, 老師好有耐性地幫他介片, 還說希望在冬天前幫他介片, 不用冬天一瀨濕很凍 (超細心), 現在我囝囝返學不用著片了. 惟一難處是學校沒有校車, 要行斜路再加樓梯, 對於公公婆婆接放學真的有點辛苦.

patpatnicholas  你小朋友叫咩名??我地系同學仔啊  發表於 12-11-23 00:12

男爵府

畀面勳章

引用:校舍都大,因在小學隔壁有時可用小學的操場

原帖由 yuenheimama 於 12-11-06 發表
校舍都大,因在小學隔壁有時可用小學的操場活動。課程深度就一般,K2開始每天二、三樣功課做。現在大仔讀小 ...
多謝你的分享!
請問你的囝囝讀邊間小學?
崇真有自己的小學,係咪可優先直升的?

小虎與點點  不是直升小學  發表於 12-11-7 17:34

大宅

回覆 豆豆~媽媽 的帖子

不是直上的、但有小小著數。我大仔那屆有3份2入了筲祟小學,他們的小學派位都不錯的。我大仔讀勵志會。

大宅

回覆:yuenheimama 的帖子

我女上年都係崇真n4畢業架!

yuenheimama  咁啱呀!  發表於 12-11-16 23:11

複式洋房

回覆:筲箕灣崇真幼兒園

我都覺得學校好好。。。但吾知點解甘少人講。。我仔返學返得好開心。。。同埋校長老師好nice n friendly。。。仲有一樣好佩服既系竟然好多老師校長姐姐會記得小朋友既名(學校甘多人,如無心教我覺得吾會記得哂啲細路既名羅。。。)

大宅

Hi,唔知呢樹有冇我認識嘅家長呢我大女同細仔都響到返學𠺢,我諗少人講係因為學校收生比起出面冇咁多,好多都有4、5、6班咁,基本上崇真每級一班,正正就係我想搵嘅學校,呢到好似一個大家庭,好nice同好warm,我兩細仔試過因覆診告假,點知早早就睇完,結果佢扭計扭到癲左,因為想返學,最後喊到校服都換唔到就要ding 佢返去,個衰豬一入學校就乖曬

大宅

Hi,唔知呢樹有冇我認識嘅家長呢我大女同細仔都響到返學𠺢,我諗少人講係因為學校收生比起出面冇咁多,好多都有4、5、6班咁,基本上崇真每級一班,正正就係我想搵嘅學校,呢到好似一個大家庭,好nice同好warm,我兩細仔試過因覆診告假,點知早早就睇完,結果佢扭計扭到癲左,因為想返學,最後喊到校服都換唔到就要ding 佢返去,個衰豬一入學校就乖曬

複式洋房

哈,我仔讀梗n1班喎,你小朋友讀咩班?可能我地見過都未定

leungwaimin 發表於 12-11-19 02:48
Hi,唔知呢樹有冇我認識嘅家長呢我大女同細仔都響到返學𠺢,我諗少人講係因為學校收生比起出 ...

首頁

尾頁

跳至