跳至

首頁

尾頁

大宅

你地有冇心思思想去旅行?

07年好多長假期, 尤其2月&4月, 剩係紅假都已經連住5日啦! 正.

不過, 可能會唔放心阿b囉! 帶埋去又太細, 玩都唔方便. 唉! 大肚到而家真係<閉關>左好耐啦!真係心思思, 蠢蠢欲動..... :-P
首先要諗下點安置個b.
有冇媽咪有經驗, 帶個約1歲小童出門係咪真係好論盡? 玩得唔暢快?

洋房

Re: 你地有冇心思思想去旅行?

唉... 我都好回味以前成日周圍去o既開心日子...

而家有得去都唔放心啦.....

唯有等bb大個.....
[img align=right]http://www.snugglepie.com/ezb/453614.png[/img]

大宅

klwy,
去啦去啦! 我去年11月都大住個肚帶住我嗰時只得1歲兩個月大既大仔去了日本; 上個月又係帶住大仔(細b我阿媽幫我湊住, 因他太細了)去新加坡四日 :mrgreen: 唔係真係太難, 不過要選擇一d乾淨d既地方.....
如果有人可以幫你睇住幾日, 就梗係兩公婆去舒服好多啦! 我生完大仔兩個月後, 趁未放完產假都有同老公去咗日本十日輕鬆吓.....

等待驗證會員

今個月月尾會同亞仔去台北反三日兩夜.. 希望佢乖乖啦...
亞囡就會放底俾99同工人湊....

大宅

momotat,

嘩, 你好勁呀! 大肚都有去, 我真係想出年去日本, 都係心大心細帶唔帶仔仔去, 到時佢都係1歲1個月, 不過, 去到日本, 你仲有冇比奶粉bb食? 咁係咪你食咩, 佢食咩?e.g.飯, 烏冬?
你有冇帶車仔? 尿片咪要帶好多? 愈數愈多野帶 :cry: 都係計劃一下先.

洋房

[img align=right]http://www.snugglepie.com/ezb/453614.png[/img]

洋房

洋房

係咩~~~

咁bb搭飛機會唔會耳仔痛 / 其他唔舒服?

咁baby搭飛機係咪唔洗錢架?

大宅

MILLI 寫道:
係咩~~~

我知跟團, 2歲前唔收費(所以咪好抵囉!係帶好多bb用品&照顧麻煩), 但回程足2歲就要比, 因為好似話係航空公司指定的.

耳仔痛等問題, 應該短程唔係問題, 怕佢地坐唔定個3~4鐘頭機程o者! 扭計喊就麻煩啦! 如果比杯雪糕佢肯靜靜地都算執到lu(如國泰廣告)

伯爵府

2019勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

klwy 寫道:
[quote]
MILLI 寫道:
係咩~~~

我知跟團, 2歲前唔收費(所以咪好抵囉!係帶好多bb用品&照顧麻煩), 但回程足2歲就要比, 因為好似話係航空公司指定的.

耳仔痛等問題, 應該短程唔係問題, 怕佢地坐唔定個3~4鐘頭機程o者! 扭計喊就麻煩啦! 如果比杯雪糕佢肯靜靜地都算執到lu(如國泰廣告) [/quote]

咁出年去旅行咪好抵

伯爵府

2019勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

咁出年去旅行咪好抵

等待驗證會員

我地而家自己去, 亞仔要俾10%機票ga.... 跟團唔駛錢咁開心????

大宅

ardnas65 寫道:
我地而家自己去, 亞仔要俾10%機票ga.... 跟團唔駛錢咁開心????

我睇過東瀛遊單張, 寫明唔佔床位&機位就唔會收錢, 只係滿2歲就當小童計, 好強調去程未滿2歲唔收團費, 但回程滿就要比. 我只係奇怪, 唔坐機位, 咁坐成人大脾? 我知under某個磅數係有籃o訓的. 到去時真係要問清楚.

大宅

klwy 寫道:
[quote]
ardnas65 寫道:

我睇過東瀛遊單張, 寫明唔佔床位&機位就唔會收錢, 只係滿2歲就當小童計, 好強調去程未滿2歲唔收團費, 但回程滿就要比. 我只係奇怪, 唔坐機位, 咁坐成人大脾? 我知under某個磅數係有籃o訓的. 到去時真係要問清楚.[/quote]

我打左去旅行社問清楚啦! 2歲以下收嬰兒價(原來有呢個收費, 因為價目表上只有成人&小童)e.g.東京大阪5~7天團$880. under 10kg 有籃, over 就要坐媽咪大脾, 加安全帶. :cry: 坐足4粒鐘都好腳痺o者! 如果可以交低比屋企人, 都係二人世界舒服d喎!

等待驗證會員

亞仔成3x磅..將會坐足咁耐大脾..... 好彩飛台灣兩個零鐘je!!!

大宅

Hi all,

係呀, 有收費架, 不過2歲前真係抵好多...

帶BB搭飛機記住早d check-in (我地可以打電話或上網check-in), 我地有priority book第一行, 空間大d, 可以放BB籃, 不過咁大個B無用架喇! 同埋記住book埋BB meal俾佢地食, 佢地通常有禮物收tim! 仲有, 帶住BB係可以比其他人登機先架(記住留意廣播)!

起飛同降落要坐大脾, 佢既安全帶係扣喺你既安全帶度; 其他時間你都可以同佢週圍行吓....同埋如果班機唔full, 佢地通常會主動安排多個位俾佢坐.

起飛降落氣壓問題不大, 你可以俾奶咀或俾d飲品佢飲住就得喇!

去旅行要帶既野方面, 我一定會帶足夠既蒸餾水俾佢飲, 同帶旅行水煲仔, 因為大人都可能會唔適應水質而水土不服, 何況係細路; 同埋幾瓶BB food.....基本上我食咩佢就食咩, 再加奶就OK....上年去日本時因為大仔仲細, 我特登買咗laytex既disposable 奶袋加奶瓶, 上個月去星加坡就淨係帶兩個普通奶瓶用完洗吓再用滾水'look'吓就再用.

仲有就係帶一兩件佢心愛既玩具, 去到陌生環境, 有一d佢熟悉既物件(奶其實都係其中一樣, 佢就算幾飽都要飲支奶先瞓得'lum'), 會無咁易扭計.

希望以上既資料可以幫到大家啦!

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我都打算年底會去台灣玩日, 囡囡留比婆婆湊住先, 等我去完最多請婆婆公公去玩囉!

首頁

尾頁

跳至