在職全職

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

2個寶寶的媽咪會

我有一個6歲半同一個1歲的小王子,一直都係我一手一腳包辦兩兄弟的一切,我老公份工無固定工作時間,出去2,3日至返屋企,係船員工作,我平日就只有我自己一個照顧兩兄弟同屋企,,老公工作好長時間同辛勞,唔敢去煩佢,真係有苦自己知..........

水晶宮

Re: 2個寶寶的媽咪會

我有一個2歲8個月哥哥
一個剛剛一歲妹妹
我都係全職媽媽,一心諗住早d辛苦埋去
好快就甩身,,點知真係咁辛苦... :lol:
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

別墅

kcpak,hello
你兩個小朋友咁細,咪真係勁辛苦,有人同你一齊湊呀?

水晶宮

我囡囡係7星女..住左三個月醫院先回家
初回家我唔算辛苦,因為囡囡只係食,同訓..
佢愈來愈大....我先知道味道
平時得我一個湊佢兩個,不過我老公
一放工我就一定要佢幫手,所以..我老公辛苦
多d,,最近我搬左近我外家,好多時有屋企人
就算幫唔到太多,都幫眼望下...好好多呢~

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

複式洋房

kcpak 寫道:
我有一個2歲8個月哥哥
一個剛剛一歲妹妹
我都係全職媽媽,一心諗住早d辛苦埋去
好快就甩身,,點知真係咁辛苦... :lol:

我同你差唔多,我有一個2歲11個月哥哥,一個8個半月妹妹,我係全職媽媽,諗住湊一個同兩個差唔多,事實湊兩真係好tired,兼且一d私人時間都冇。

水晶宮

係呀...行開一陣都唔敢...

別墅

你就好呢,我老公都幫,但時間問題唔幫到咁多,變左一日24小時都係我,送返學,放學,工課,默書,亞細有時唔乖,屋企家頭細務,朝早8點一直不停做到夜晚起碼12點,半夜仲要餵奶,一日休息唔夠5個鐘,

水晶宮

我本身係超級懶人..家務都係心情到先做
好彩老公好少詐型
講你知,有時d碗放係到兩,三日先洗....
我大仔又未返學,好多時叫佢自己玩,我陪妹妹訓覺
咁我仲可以休息下既,可惜仔仔唔係時時肯放過我

複式洋房

jasonlai 寫道:
你就好呢,我老公都幫,但時間問題唔幫到咁多,變左一日24小時都係我,送返學,放學,工課,默書,亞細有時唔乖,屋企家頭細務,朝早8點一直不停做到夜晚起碼12點,半夜仲要餵奶,一日休息唔夠5個鐘,

你真係好辛苦喎, 你細b仲未戒夜奶, 點解唔同佢戒, 咁你咪可以有多d時間休息。

別墅

hello,anny
多謝你的意見,但我細仔係食人奶,所以要戒夜奶就要先戒人奶,希望就快甩身夜晚有覺訓,因為我想同佢戒人奶,我自己太辛苦食唔到同唔夠訓,d奶唔夠營養.總之做媽咪就辛苦啦,但都選擇左無計.唯有頂硬上.

水晶宮

媽媽真偉大...講起上黎我當生大仔前都
一心諗住餵人奶,點知...比個x姑娘嚇一嚇我
最後放棄左,,到生細囡時,佢早產要住院亦無
餵過..

複式洋房

jasonlai,

雖然人奶對bb係好好, 但媽媽嘅健康都好緊要架, 如果唔係點湊bb呢, 做媽媽係辛苦架啦, 不過見到仔女一個笑容一個擁抱, 就覺得值得。

別墅

anny&kcpak
唔好意思.因為近日來忙住同細仔戒人奶,所以無上黎傾計,戒人奶好辛苦,你們知唔知有咩好d計會易攪d,佢無心機,唔食粥,情緒不穩定,總之難攪,我同我老公都散哂,我見細佬哭到好慘,我好幾次想放棄唔戒,但我老公都勸我唔好,anny&kcpak 我應唔應該堅持?我見到個仔咁好心痛,今日係第4日,不過我就好似過左40日咁.好down!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

別墅

kcpak

個x姑娘點嚇你,攪到你唔敢餵人奶呀?

複式洋房

jasonlai,

雖然我冇餵人奶嘅經驗,但我好明白你嘅心情,每一個媽媽都會為自己的兒女心痛 ......

我身邊都有朋友&親戚係餵人奶,佢哋一般6個月大就戒,最初都遇到bb唔肯食奶嘅問題 ......

好似我弟婦咁,因為佢本身健康問題唔能夠再餵人奶,佢囡囡最初完全唔肯食,試過唔同奶粉&唔同類型嘅奶樽,始終唔肯食,嗰陣佢哋唯有用spoon餵,但飲得唔多,糊仔又唔多鍾意食,樣樣都試下(小食多餐),肚餓就不停咁喊,大家都冇辦法,之後開始食粥仔,好彩肯食,嗰段時間佢哋亦開始比飲管佢飲奶,佢又肯飲喎,叫做解決咗問題,都要成兩個月呀。

其實到最後你點都要同bb戒人奶,我覺得你應該堅持,慢慢你bb會適應,支持你,加油呀!

別墅

anny

多謝你,有你鼓勵同支持,再有你意見,心情好d啦,其實我都係想有人認同我做法,我確實有d迷失不知所措,朋友就係咁好,在你失意時扶你一把,thank you very much!

子爵府

hihi
我囡囡就快5yrs,仔仔就快4mths (人奶bb)
可能呀女幫得手,我都唔算好辛苦

水晶宮

jasonlai:
唔好放棄呀,比心機呀~
見到自己小朋友辛苦,唔開心,,哭,當然會心痛
不過人生畢竟就要經歷這..你依家可以做既,
就係比信心bb,總會過...
anny&kcpak
唔好意思.因為近日來忙住同細仔戒人奶,所以無上黎傾計,戒人奶好辛苦,你們知唔知有咩好d計會易攪d,佢無心機,唔食粥,情緒不穩定,總之難攪,我同我老公都散哂,我見細佬哭到好慘,我好幾次想放棄唔戒,但我老公都勸我唔好,anny&kcpak 我應唔應該堅持?我見到個仔咁好心痛,今日係第4日,不過我就好似過左40日咁.好down!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

水晶宮

記得大囝出第一隻牙時,哭得好慘,好辛苦咁樣
我咩辦法都做齊,佢仍然大喊....
我抱著他輕輕拍他,細細聲同佢講:
bb,媽咪幫唔到你,人生就係咁,要你自己面對
講完無耐,佢訓著左...

水晶宮

我生第一個bb,乜都唔識...咁有兩個姑娘教我餵人奶的
其中一個教教下,好惡咁鬧我,話我教極都唔識,
仲好大力捉住bb個頭塞bb個頭落我到...我見到好驚..
又唔敢鬧佢,因為我bb早產要住院的
第二日我再上去試餵,又有另一個姑娘鬧我
話我教極都唔識,有位媽媽經過同姑娘打招呼
個姑娘大大聲講,呢個媽媽好叻架,,我地合作好愉快~
我好唔開心,跟住大喊,又唔敢再去餵人奶...隔左一日
另一方面姑娘同我講,原來係我bb早產,仲未識吸啜
要做物理...
就係咁我唔敢再餵人奶了~
kcpak

個x姑娘點嚇你,攪到你唔敢餵人奶呀?

首頁
12345...8

尾頁

跳至