跳至
[2005年] bb打人

首頁

尾頁

大宅

bb打人

我bb而家成日用手打人/我, 好似同妳玩咁, 但我有時覺得她唔高興時都係拿手拍我... 我試過講道理, 又試過大力打她, 又試過無理, 都無用, 她總好似玩咁再打多幾次... :-( :-(
妳們bb有無咁呀 ? 點教呀 ?

大宅

Re: bb打人

我琪琪又係咁呀, 同佢講道理佢又係唔理我, 打佢手仔佢又當我同佢玩咁(都幾大力架), 琪琪多芷殷一樣嘢呀, 成日發脾氣"訂"玩具, 激死我, 我都想知點教好呀

男爵府

冬日勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我阿仔打人塊面架

洋房

我個女都係! 佢都有用手打人, 同埋發脾氣個身向後, 好怕佢個頭撞地!
爸爸曾經好惡咁同佢講打打及打佢隻手, 但我覺得冇用, 因為佢0地受軟唔受硬! 我0既一套係同佢講no & 話俾佢知好痛, 同埋扮喊!
唔知你0地得唔得! 其實同佢0地講0野同表情都要扮得誇張0的, 有時都覺得自己好似變0左另一個人0甘! 因為以前唔會做0既而家做0西!

複式洋房

我囝囝都開始"打"人, 都唔知佢地點解會識?

我都試過扮喊, 但唔知係咪太迫真, 佢定一定望之後喊埋一份呀..

大宅

轉:
快兩歲的小朋友,十分活躍好動,當遇上陌生的孩子,他會熱情上前擁抱,但有時他又充滿敵意的揮手拍打別人,令情況好不尷尬,請問孩子為何有這樣的表現,父母又如何可以矯正孩子這樣具有攻擊性的行為?

答:兩歲的BB有時對人熱情,有時則充滿敵意,這個情況頗普遍。因為兩歲BB是很自我中心的,做任何事也只以自己的需要為大前題,故遇到喜歡的人便熱情擁抱:遇到不喜歡的人便表示敵意,甚至出手打人,他們根本不懂得如成人般考慮環境因素、別人的感受等,故此毋須太介意BB這樣的表現。 如果BB的表現太過分,令人尷尬,只可看緊BB,一遇到他襲擊人便阻止他;但記緊應以溫和的語氣去教導,不可對BB的行為過份責罵。

hehe, 妳們扮哭呢招未試過, 等我試下先...
該用戶已被刪除

大宅

亞囝發脾氣果時都會手郁郁好似想打人咁,,,真係要訓練下佢既EQ等佢學下點樣穩定情緒,, :tongue:
該用戶已被刪除

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

子爵府

子爵府

子爵府

子爵府

大宅

cherie..
係Lu..同佢講佢真係當我發up風,,,不過如果有恆心咁講,,我知我地一定可以令佢地聽得明既,,嘿嘿,,,
我以前未有亞囝時,,好少講野,,因為自己係屋企一個人唔會講野,,但而家多左亞囝,,日日講野都講到口水乾,,,所以成日喉嚨痛,,慘,, :-(

公爵府

似乎意粉仔係屬於斯文人喎

蝦仔都係成日發老脾, 訂玩具, 打人, 唔鐘意仲識 bu 口水添呀, 唉 ~

我有時鬧蝦仔曳曳, 佢就已經快過你出手, 佢已打打你先 你話死唔死 ~ 扮喊, 佢咪以為你同佢玩, 打得大力 d 添呀 :cry: 同佢講道理, 你講完佢咪又再黎曳過囉 我就黎比佢激 c 我
[/url]

子爵府

我個女same same la....我好似個傻婆咁no la, no la, no la 咁 佢都費時理我,不過有時都work ar....

大宅

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至