論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教各位, 到底工人放假要不要佢簽番張証明 ?

我朋友同我都係新手僱主, 但係用唔同agent, 我地都係請印印, 朋友個agent就同佢講, 工人放假唔駛比野工人簽, 話工人如果要屈你唔比佢放假時, 工人自己要証明當日真係無放假, 並不是僱主要証明工人有假放 ??
但係我個agent講既野又剛剛相反, 佢地話僱主一定要keep工人既放假record ?
請各位有請工人經驗既媽咪, 到底僱主點樣完善工人放假既事呢 ? 我都唔知邊個agent講既至真, 指教下啦唔該

洋房

Re: 想請教各位, 到底工人放假要不要佢簽番張証明 ?

個工人當然要簽返個名做證明啦,邊間agency咁冇責任心呀?僱傭公司應該俾一份有印尼文既放假證明表你做記錄,依家d印都唔蠢架,我朋友炒工人,個工人都報警呀。

大宅

當然僱主要keep所有假期同出糧既record,記住有乜野發生係唔可以靠agent架!

男爵府

2019勳章

最緊要保障自己,都係俾佢簽好,我個friend個印印最初一個月放2 days only,後來佢個印印走佬,之後就佢告放假不足,最後補咗萬幾蚊,佢教我一定要俾工人簽

別墅

Of course the maid has to sign a holiday record la!!!!!We the employer have to protect ourselves arrrr!!!!!!!!!!!!!!!!

複式洋房

一定要比齊工人簽名, 例如 l 一個月放四日假, 就要有4個簽名.

大宅

最好啦~~ 保障自己嘛!

大宅

複式洋房

要比工人簽,之前有BK會員話無証據証明工人無放假都告得入喎!

別墅

nonowong 寫道:
我朋友同我都係新手僱主, 但係用唔同agent, 我地都係請印印, 朋友個agent就同佢講, 工人放假唔駛比野工人簽, 話工人如果要屈你唔比佢放假時, 工人自己要証明當日真係無放假, 並不是僱主要証明工人有假放 ??
但係我個agent講既野又剛剛相反, 佢地話僱主一定要keep工人既放假record ?
請各位有請工人經驗既媽咪, 到底僱主點樣完善工人放假既事呢 ? 我都唔知邊個agent講既至真, 指教下啦唔該

hello nonowong
又係我呀. yoballma 呀
又係呢個 topic 見到你, 我都有請工人, 係印印黎,
今年四月已經第三個合約啦, 不過我都冇比佢簽放假紙喎.
四年黎都冇簽, 之前都冇聽過話要簽. 如果你係新請嘅
最好簽埋啦, 因我同個工人已經四年, 我都當咗佢係屋企人,
所以冇所謂.
^_^

大宅

[quote]
YYB 寫道:

伯爵府

Yes, I let her sign the receipt of salary, the sheet also indicate the dates released for regular day off and labour holidays. (all written in indo)

大宅

hello yoballma,
係呀, 我地又見啦 !
我諗我地d情況都幾似, 又係街坊, 上bk都睇差唔多topic 你就好啦, 請到個好工人, 我上年因為囡囡讀小學開始請工人, 而家果個係第二個, 因為之前果個衰印偷野, 做左四個月比我送佢返歸, 而家呢個做左四個月, 暫時ok啦, 不過都好驚好似以前果個禁養唔熟 !

多謝晒各位高手指點, 小女子知道點做啦 !

yoballma 寫道:
[quote]
nonowong 寫道:

hello nonowong
又係我呀. yoballma 呀
又係呢個 topic 見到你, 我都有請工人, 係印印黎,
今年四月已經第三個合約啦, 不過我都冇比佢簽放假紙喎.
四年黎都冇簽, 之前都冇聽過話要簽. 如果你係新請嘅
最好簽埋啦, 因我同個工人已經四年, 我都當咗佢係屋企人,
所以冇所謂.
[/quote]

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Of course!

首頁

尾頁

跳至